Česká reprezentace kuchařů a cukrářů bude v úterý před olympiádou trénovat v Plzni

Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR bude před Světovou kuchařskou olympiádou trénovat v Plzni, přímo v budově Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara, kde vznikla i sada servírovacího nádobí pro reprezentaci naší země v Erfurtu.

Jarní servisní akce AUTO CB

Kuchařská olympiáda v Erfurtu je nejprestižnější mezinárodní kuchařská soutěž s více než stoletou tradicí. Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR je národní reprezentací, která bude na olympiádě bojovat v konkurenci více než třiceti států. Tým do Erfurtu odjíždí 21. října a vrací se 26. října. Ústředním tématem, se kterým český národní tým pracuje, je „Karel IV“.  

Se stejným tématem pracovali i studenti ateliéru Keramika pod vedením MgA. Gabriela Vacha. Autorkou vítězného návrhu je Mária Kobelová, jejíž kolekce se tvarově inspiruje korunovačními klenoty – nese křivky dle konkrétních kamenů, kterými je vykládána Svatováclavská koruna. Kombinace porcelánu a kovu prezentuje zároveň šperkařský rukopis autorky. 

Trénink národního týmu v budově Sutnarky bude spočívat v prezentaci identické tabule, jaká bude vystavena na kuchařské Olympiádě v Erfurtu.

Na Kuchařské olympiádě se soutěží ve dvou disciplínách. Jako první bude tým připravovat výstavu svých prací dle zadání. Jedná se například o vegetariánské tříchodové menu, čtyři dezerty, skulpturu, osmiporcovou slavnostní mísu, finger food, pětichodové menu apod.  Všechny pokrmy se budou instalovat na originálně vytvořený porcelán z dílny Fakulty  designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni. 

"Gabriel Vach zadal studentům náročný úkol vytvořit inventář postavený na tématu Karla IV. Tým si vybral z desítek návrhů studentů práci Márie Kobelové. Tvary vychází ze Svatováclavské koruny a jsou zároveň odrazem lásky Márie ke šperku. Pro nás je radost s takovým inventářem pracovat. Spolupráce si nesmírně vážíme,“ říká Tomáš Popp, manažer Národního týmu.

„Možnost vtisknout tvář prezentaci národního týmu kuchařů a cukrářů na mezinárodní olympiádě prostřednictvím originální sady nádobí pro servírování vnímám jako prestižní záležitost a věřím, že i s naším přispěním dosáhne český tým co nejlepšího umístění,“ doplňuje děkan Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Josef Mištera.

"Druhá disciplína spočívá v přípravě 110 porcí tříchodového menu. Podává se hostům, kteří si dopředu menu zakoupili. My budeme jako předkrm vařit candáta s račí terinou. Hlavní chod bude postavený na dančím mase a v dezertu se objeví rybíz, jogurt i zelený ječmen,"  říká Jan Horký, kapitán Národního týmu. Menu bude vařit tým složený ze čtyř kuchařů, jedné cukrářky a kapitána. Na přípravu je vymezen čas šest hodin.

"Na poslední Olympiádě v roce 2012 jsme skončili patnáctí. Letos bychom se chtěli umístit do desátého místa. Konkurence je však velice silná. V posledních letech dominuj severské státy - Švédsko, Norsko, Dánsko. Národní tým se ale o nejlepší umístění popere," říká Jan Horký.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka