Česká televize rozšiřuje Události v regionech: zpravodajství i ze západu

Česká televize nabídne divákům ještě více regionálního a lokálního zpravodajství než doposud. Od počátku dubna zařadí do svého podvečerního vysílání dvě nové verze zpravodajského pořadu Události v regionech.

Cílená propagace v Plzni

Ty se budou věnovat dění z jihozápadních a ze severovýchodních Čech. Dvě nové relace doplní stávající vysílání z jižní a ze severní Moravy a ze středních Čech. „Svou Jedničku“ si diváci mohou naladit již nyní. Všech pět verzí pořadu Události v regionech nabídne Česká televize poprvé v pondělí 3. dubna a poté každý všední den, vždy od 18 hodin.

„Schopnost přinášet vlastní zpravodajský obsah ze světa i ze zahraničí vnímám jako zásadní roli média veřejné služby. Díky jedenácti zahraničním korespondentům umíme být mimořádně rychle u jakéhokoli dění světového významu. Široká regionální síť nám zase umožňuje nabídnout ucelené zpravodajství napříč celou republikou. Jsme zkrátka všude tam, kde jsou naši diváci,“ konstatuje generální ředitel České televize Petr Dvořák a dodává: „Rozšíření relace Události v regionech o dvě nové verze nám umožní informovat naše diváky o politickém, sportovním i kulturním dění v jejich bezprostředním okolí ve velkém detailu. Tak, jako žádná jiná televize v zemi.“

Ke stávajícím zpravodajským relacím z Prahy, Brna a Ostravy zařadí Česká televize do vysílání dvě nové od pondělí 3. dubna. Na jejich přípravě se budou podílet čtyři regionální studia – Plzeň, České Budějovice, Ústí nad Labem a Hradec Králové. Ve vysílání se vždy objeví relace odbavené dvěma z nich, střídat se budou po týdnu. Obsahově pokryjí dění z celkem osmi krajů – Plzeňského, Karlovarského, Jihočeského a z kraje Vysočina a dále z Pardubického, Královéhradeckého, Libereckého a Ústeckého.

„Lidé v regionech se budu mnohem častěji setkávat s televizními štáby ve svém okolí a naši reportéři se budou ještě detailněji zajímat o jejich problémy. Naší výzvou je prohloubit v lidech zájem o dění v kraji. Chceme vytvořit program, který bude objektivním a nezkresleným oknem do dění v českých regionech. Program, který bude synonymem kvality, spolehlivosti a aktuálnosti,“ říká vedoucí redaktor regionálního zpravodajství pro střední a západní Čechy Antonín Bruštík a vedoucí redaktor studia České Budějovice Aleš Hazuka jej doplňuje: „Lidé, kteří se na nové relaci budou podílet, patří ke špičce v regionu, a to jak mezi žurnalisty, editory, tak i mezi kameramany nebo režiséry. I díky tomu můžeme divákům nabídnout opravdu poctivé a vyvážené lokální zpravodajství.“

Regionální dění nejen v televizi, ale i online 

Ke sledování zpravodajství na míru je potřeba, aby si divák naladil právě „svou Jedničku“, tedy zvolil správnou verzi programu ČT1 z celkem pěti možných. V případě zájmu o dění z jihu a ze západu Čech je třeba vybrat v předvolbě stanic kanál ČT1 označený písmeny „JZC“, tedy zkratkou pro tuto oblast. Obdobně zpravodajství ze severní Moravy a Slezska pod zkratkou „SM“, z jižní Moravy pod označením „JM“ a ze severu a z východu Čech s přívlastkem „SVC“. Stanice ČT1 bez dalšího zpřesnění nabízí páteřní pražskou a středočeskou mutaci pořadu.

Naladěním regionální verze stanice uvidí diváci po celý den totožný program ČT1, vyjma vysílání podvečerních Událostí v regionech. Podrobné informace, jak naladit požadovanou variantu lokálního zpravodajství, jsou k dispozici na speciální webové stránce ceskatelevize.cz/regiony. S dotazy pomůže rovněž Divácké centrum na telefonním čísle 2 6113 6113 nebo na e-mailu info@ceskatelevize.cz.

Sledovat regionální zprávy mohou diváci také online. Živě i zpětně z archivu je naleznou na webu ČT a v aplikacích iVysílání. 

Zpravodajství z regionů se ČT věnuje více než tři dekády

K programové nabídce České televize patří zpravodajství z regionů neodmyslitelně již od jejího vzniku. Dnes ČT divákům poskytuje bezmála dvě hodiny krajského zpravodajství denně: ve vysílání Čtyřiadvacítky, v hlavní zpravodajské relaci Události, v tematických pořadech a v neposlední řadě v Událostech v regionech.

Události v regionech se na obrazovkách poprvé objevily v roce 2007 a navázaly tak na své předchůdce Aktuality, Večerník a Report. Se změnou názvu hlavní zpravodajské regionální relace došlo také na prodloužení stopáže. Ta se před šestnácti lety ustálila z původní čtvrthodiny na současných pětadvaceti minutách.

Dnes Události v regionech nabízí divákům všechna důležitá témata napříč společností. Editoři kladou důraz na aktuálnost, obrazové zpracování reportáží i na přesah námětů. Úvod relace zpravidla patří silnému lokálnímu tématu, závěr pak nejatraktivnější reportáži, obvykle z oblasti kultury, vědy či přírody.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 28.03.2023 14:06



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka