Česko-bavorská výstava betlémů je přístupná online

Od 9. prosince se v centru bavorského města Schwandorf koná rozsáhlá výstava betlémů s vystavovateli z České republiky a Bavorska.

Jarní servisní akce AUTO CB

V bývalém hostinci „Zur Post“ (U Pošty) jsou vystaveny historické atematické betlémy ze Schwandorfu, Straubingu, Wunsiedelu, Chebu, Domažlic a Jindřichova Hradce. Díky pandemii koronaviru je výstava přístupná online, prostřednictvím filmové prohlídky v německém jazyce s českými titulky. Jedinečné exponáty tak lze obdivovati z pohodlí svého domova, bez nutnosti cestovat. Filmová prohlídka je ke zhlédnutí na stránkách Centra Bavaria Bohemia www.bbkult.net.

Česko-bavorská cesta začáná „Svatbou v Káně“, oblíbeným vyobrazením mezi betlémáři. Jako zástupci Horní Falce a již po desetiletí v tuzemsku i zahraničí vystavující betlémáři poskytli manželé Raimund aChristine Pöllmannovi ze Schwandorfu betlém zmiňovaný poprvé v roce 1740/1741.

Scény plné symbolů ve vyobrazení „Pět Epifanií jako barokní divadlo světa“ od Guida a Theresy Scharrerových ze Straubingu/Dolní Bavorsko zvou diváky k zamyšlení se nad danými obrazy a připouští velké množstvírůzných interpretací.

Vyobrazení z historických exponátů z Muzea pohoří Smrčiny ve Wunsiedelu spadají tematicky do oblasti Orientu a obohacují česko-bavorskou výstavu betlémů o jejich exotickou scenérii.

O nic méně působivě umožňují výstavní exponáty z Muzea Jindřichohradecka v jižních Čechách hluboce nahlédnout do rozmanitosti českého umění tvorby betlémů. Muzeum je oblíbeným výletním cílem, jelikož jezde možné obdivovat největší mechanický lidový betlém na světě, a tím i umění tradičního betlémářství v Jihočeském kraji.

Nedaleko hranice s Horní Falcí Muzeum Chodska v Domažlicích pravidelně vystavuje betlémy z Plzeňského kraje a letos dalo několik málo exponátů k dispozici pro potřeby výstavy ve Schwandorfu. Začali jsmes Horní Falcí, tak s Horní Falcí také skončíme: Thomas Huber, nadaný mladý betlémář, který je zodpovědný za výroční výstavu v Abenbergu, zakončuje prohlídku svým „Zvěstováním pastýřům“.

Výstavní exponáty jsou k vidění až do 17. ledna 2021, pokud to epidemiologická situace dovolí, bude je možné navštívit v prostorách bývalého hostince „Zur Post“ (U Pošty) na náměstí ve Schwandorfu. Filmováprohlídka je přístupná jak na domovské stránce města Schwandorf, tak i na webu Centra Bavaria Bohemia a bude ilustračně doprovázena příspěvky na facebookové stránce Kulturního města Čechy-Bavorsko.

Česko-bavorská výstava betlémů se koná v rámci projektu Kulturní město Čechy-Bavorsko. Cílem projektu „Kulturní město Čechy-Bavorsko“, podporovaného Bavorským státním ministerstvem financí a pro vlast adále okresem a městem Schwandorf, je dostat rozmanitý kulturní život sousedních regionů na scénu jednoho města, Schwandorfu 2020-2021. S takto vytyčeným cílem se zodpovědným osobám z Centra Bavaria Bohemia v Schönsee, které bylo pověřeno realizací projektu,podařilo přivézt do Schwandorfu výstavní exponáty ze všech zúčastněných regionů.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 14.12.2020 18:05



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka