Česko-bavorské centrum zve na výstavy, hudbu i čtení Jakuby Katalpy

Přítomnost a minulost česko-německého soužití v příhraničním regionu stojí v červenci v centru zájmu akcí v rámci projektu Kulturní město Čechy-Bavorsko ve Wunsiedelu.

Jarní servisní akce AUTO CB

Centrum Bavaria Bohemia a město Wunsiedel prezentují výstavy „Barvy na ulici“ a „Setkání – Begegnungen“ na veřejných prostranstvích ve Wunsiedelu. Muzeum pohoří Smrčiny a Městské muzeum Františkovy Lázně zvou vedle výstavy Odkaz Toniho Diessla do Česko-bavorské kulturní kavárny. Ztrátě regionální identity se věnuje také česká laureátka knižní ceny Jakuba Katalpa při svém literárním čtení z knihy „Němci: Geografie ztráty“.

Do minulosti, kdy byl historický region Egerland kulturním celkem, a k hledání společných znaků a rozdílů zvou ředitel Městského muzea Františkovy Lázně Štěpán Karel Odstrčil a Dr.Sabine Zehentmeier-Lang z Muzea pohoří Smrčiny s Česko-bavorskou kulturní kavárnou Čechy-Bavorsko ve středu 21. 7. v 14.30-16 hodin. Prostřednictvím výstavy „Úspěšné hledání identity – Odkaz Toniho Diessla Františkovým Lázním“ líčí kurátoři na základě sbírkovýchpředmětů, jako je lázeňské upomínkové sklo, porcelánové talíře, nábytek a kroje, život v lázeňském městě. Rodina Diesslových, vážená lékařská rodina, žila od roku 1844 až do vysídlení německého obyvatelstva z Československa na konci 2. světové války ve FrantiškovýchLázních. Pro jejich potomka Toniho Diessla tato sbírka nejen oživila vzpomínky na původ jeho rodiny, nýbrž ho také celý život spojovala s Františkovými Lázněmi.

Současnost, lidé a jejich setkávání jsou v centru zájmu projektu „Setkání-Begegnungen“ Herberta Pöhnla a Edmunda Sterna. Při svých toulkáchpodél hranice se setkávali s podnikateli a pracovníky, ochránci přírody a umělci, starosty a samotáři, místními a cizinci, bývalými disidenty a policisty, studenty a profesory a dokumentovali tato setkání. Výstava podtrhuje následující: Evropa se odehrávázde a speciálně v příhraničním regionu. Paralelně k fotografické výstavě „Setkání – Begegnungen“ přinesou umělkyně a umělci z Uměleckého spolku Weiden a Unie výtvarných umělců Plzeň doslova „Barvu na ulici“. Pestrobarevná velkoformátová díla jsou výsledkemkreativní a plodné spolupráce trvající již půl druhého desetiletí.

V sobotu 24. 7. v 14 hodin budou zahájeny výstavy velkoformátových fotografií v rámci projektu „Setkání – Begegnungen“ a děl z uměleckého projektu „Barva naulici“. Umělecká díla bude možné obdivovat i na dalších veřejných místech. Vernisáž bude navazovat na akci Poledne na náměstí Občanského fóra Wunsiedel. Čestnými hosty a řečníky budou vládní prezidentka Heidrun Piwernetz a prezident Euregio a starosta městaChodova Patrik Pizinger, kteří budou přijati místostarostou pro kulturu Alexanderem Fuchsem. Žákyně a žáci Hudební školy Wunsiedel a klavírního studia "Schu.Pi.Du" budou vernisáž doprovázet klavírními skladbami od Dvořáka, Liszta a Bacha.

Identita a ztráta jsou také témata v Plzni narozené spisovatelky Jakuby Katalpa, která bude díky kooperaci s Pražským literárním domem autorů německého jazykapředčítat ve Wunsiedelu ze svého románu „Němci: Geografie ztráty“ ve čtvrtek 29. 7. od 19 hodin ve dvoře domu na náměstí Marktplatz 1. V případě nepříznivého počasí se čtení bude konat ve velké zasedací síni úřadu Landratsamt Wunsiedel. Její román, ke kterémuji inspiroval její život na okraji kdysi převážně německy osídleného „sudetského území“, byl vyznamenán českou knižní cenou.

Poslední sobotu v červenci a v srpnu se kolem poledne vyplatí návštěva náměstí, a to nejen z kulinářských a společenských důvodů. 31. 7. a 28. 8. doplní Centrum Bavaria Bohemia tuto akci Občanského fóra o živou hudbu. 31. 7. rozezní náměstí vynikající jazzový kytarista Yankee Meier z Řezna.

Projekt Kulturní město Čechy-Bavorsko zve k objevování regionů podél česko-bavorské hranice. Pavilon kulturního města, provozovaný CentremBavaria Bohemia, je od středy do sobotního poledne na náměstí ve Wunsiedelu otevřen návštěvníkům jako mobilní informační kancelář pro šest sousedních regionů: Karlovarský kraj, Plzeňský kraj, Jihočeský kraj, Dolní Bavorsko, Horní Falc a Horní Franky. Aktuálníinformace o programu najdete na www.bbkult.net/projekte/kulturstadt-bayern-boehmen/a na webových stránkách města Wunsiedel. Veškerý program bude realizován dvojjazyčně - česky/německy.

Projekt Kulturní město Čechy-Bavorsko 2021 je podporován bavorským státním ministerstvem financí a pro vlast, okresem Schwandorf a Kulturnínadací Bavaria Bohemia. Zřizovatelem projektu je spolek Bavaria Bohemia e.V., zřizovatelský spolek Centra Bavaria Bohemia.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka