Česko-bavorští kulturní Stavitelé mostů získali ocenění

Spolek Bavaria Bohemia udělil 25. května již pošestnácté osobnostem a partnerským projektům cenu "Brückenbauer | Stavitel mostů".

Jarní servisní akce AUTO CB

Oceněny byly dvě osobnosti, jeden spolek, jedno partnerství obcí a jedna společnost, která získala zvláštní ocenění v kategorii hospodářství. Německý velvyslanec v Praze Andreas Künne a generální konzulka České republiky v Mnichově Dr. Ivana Červenková ve svých projevech ocenili přeshraniční angažovanost laureátů, ale také Centrum Bavaria Bohemia jako česko-německého kulturního prostředníka.  

Učí se jazyk svého souseda, objevují podobnosti a rozdíly, nešetří úsilím o česko-německá setkání a společné aktivity - to je to, co spojuje nově oceněné "stavitele mostů", kteří jinak působí ve velmi odlišných oblastech. Při slavnostním udílení cen v Centru Bavaria Bohemia byl každý z pěti oceněných představen krátkým filmem a poté převzal z rukou velvyslance Andrease Künneho a generální konzulky Ivany Červenkové skleněnou cenu a certifikát - samozřejmě v obou jazycích. Zemský rada Thomas Ebeling a moderátorka Bára Procházková přivítali přítomné oceněné v CeBB, čestné hosty a digitálně připojené publikum.

Generální konzulka Dr. Ivana Červenková ve svém projevu ocenila příhraniční region jako "motor česko-bavorských vztahů" a zdůraznila: "Je důležité neustrnout na místě, ale neustále dávat česko-německé výměně a příhraničnímu regionu nový obsah." Nedávná účast českého premiéra Fialy na zasedání bavorské vlády a návštěva nově zvoleného prezidenta Pavla v Selbu ukázaly, že česko-bavorské vztahy jsou na historickém vrcholu.

"Blízkost, mír a bezpečnost přes hranice nelze považovat za samozřejmost," řekl ve svém projevu velvyslanec Andreas Künne. Zejména v České republice má však Spolková republika Německo partnera, který sdílí stejné hodnoty a usiluje o stejné cíle. "Příhraničí je experimentální laboratoří spolupráce, která jde daleko za hranice toho, čeho můžeme dosáhnout na státní úrovni," pochválil četnou místní a regionální spolupráci v příhraničí. Ocenil nasazení laureátů jako určující trend.

"Dobré příklady a vzájemná inspirace jsou nejlepším způsobem, jak odbourávat předsudky, bariéry a zábrany," řekl Dr. Tomáš Jelínek, výkonný ředitel Česko-německého fondu budoucnosti, a zdůraznil myšlenku ceny Brückenbauer | Stavitel mostů. Od roku 2007 bylo oceněno již více než 100 laureátů. "A potřebujeme mnohem více stavitelů mostů," uzavřel Jelínek svůj projev výzvou. Budoucí stavitelé mostů mohou počítat s podporou Česko-německého fondu budoucnosti jako finančního podporovatele. Centrum Bavaria Bohemia doprovází nové iniciativy jako poradní a koordinační místo pro česko-bavorskou kulturní spolupráci.

Cena "Brückenbauer | Stavitel mostů", která byla poprvé udělena v roce 2007, oceňuje neúnavné a většinou dobrovolné úsilí občanů a institucí o porozumění mezi sousedními regiony Bavorska a České republiky.

Slavnostní udílení cen proběhlo v rámci projektu Kultura bez hranic - Setkávání Čechy Bavorsko 2023, který je podporován Česko-německým fondem budoucnosti (ČNFB) a okresem Schwandorf. Záštitu nad akcí převzala společnost OVEG (Ostbayerische Verwertungs- und Energieerzeugungsgesellschaft mbH) a reprezentativní skleněné ceny poskytla firma Irlbacher Blickpunkt Glas GmbH sídlící v Schönsee.

Laureáti 2023
Kategorie Osobnosti:

Heinrich Vierlinger (D)
Karel Štěpán Odstrčil (CZ)

Kategorie Organizace a partnerské projekty:

Městys Waldthurn (D) - Město Hostouň (CZ)
SC Weiding

Zvláštní cena v kategorii Hospodářství:

Konplan s.r.o. (CZ).
Záznam živého vysílání je zpřístupněn na https://www.bbkult.net/cz/cebb/spolek-bavaria-bohemia-e-v/stavitel-mostu/.

fotografie: fotostudio kraus, oberviechtach

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka