Česko-německé Příběhy našich sousedů začínají

Jací že to jsou sousedé, ti Češi a Němci? Jak moc jejich soukromé životy poznamenalo 20. století?

Cílená propagace v Plzni

Odpovědi na tyto otázky klade projekt Příběhy našich sousedů, který připravila nezisková organizace Post Bellum, pobočka Paměť národa Plzeňský kraj ve spolupráci s Centrem Bavaria Bohemia za finanční podpory Euroregionu Šumava – jihozápadní Čechy a firmy MERO. Projekt určený dětem od 12 do 16 let se právě rozbíhá.

 „Jde o první mezinárodní variantu našeho projektu, který se těší zájmu škol, dětí i veřejnosti již osm let. Situaci nám velmi komplikuje covid-19, ale věříme, že jej překonáme stejně, jako pamětníci dokázali překonat všechny strasti 20. století,“ říká optimisticky ředitelka Paměti národa Plzeňský kraj Markéta Čekanová.
 

V rámci Příběhů našich sousedů děti zaznamenávají vzpomínky generace svých babiček a dědečků a jejich osudy pak vyprávějí dál. Připravují prezentace ve formě audio či videoreportáže, divadelní scénky, komiksu nebo třeba malé knihy. Dozvídají se tak o dějinných událostech, které jsou z jejich pohledu velmi vzdálené, ale ve skutečnosti bezprostředně ovlivňují i naše životy. Do projektu budou zapojené školy z česko-bavorského příhraničí, tedy z okresů Plzeň – město, jih a sever, Rokycany, Domažlice a Klatovy na české straně a z okresů Cham, Regen, Freung-Grafenau, Passau, Deggendorf, Straubing-Bogen a Regensburg, včetně měst Regensburg, Straubing a Passau na straně německé.
 

„Zajímaly by nás především vzpomínky lidí, v nichž se bude odrážet společné česko-německé 20. století. Tedy příběhy na poválečný odsun Němců z Československa, vznik železné opony a život na obou jejích stranách, útěky a emigrace, rok 1968, návraty a znovusbližování po roce 1989, ale třeba i specifické německé téma emigrantů z východního do západního Německa,“ vypočítává hlavní koordinátorka projektu Jitka Doubravová.

Partnerem na německé straně je Centrum Bavaria Bohemia Schönsee. „Práce se svědky doby usnadní dětem i dospělým přístup k dějinám 20. století. Mám radost z nové spolupráce s organizací Post Bellum, která již v létě 2019 měla v Centru Bavaria Bohemia výstavu,“ říká ředitelka Centra Bavaria Bohemia Veronika Hofinger.  

Příběhy našich sousedů se v těchto dnech rozbíhají. Organizátoři se těší na zájem dětí i pedagogů, stejně jako na případné tipy na zajímavé pamětníky.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka