Český rozhlas Plzeň hostí v sobotu benefiční aukci palet pro opravu varhan

V sobotu 28. listopadu 2015 v 17 hodin proběhne v hale budovy Českého rozhlasu v Plzni první benefiční aukce palet – výtvarných děl - v rámci projektu Na plzeňské paletě.

Jarní servisní akce AUTO CB

Vyvolávací cena je 3.000 Kč a získané finanční prostředky půjdou na opravu velice vzácných „Barbořiných varhan“ v kostele v Manětíně.

 Na jaře 2014 rozdalo sdružení Svět podle Jakuba 67 malířských palet 67 výtvarníkům, převážně z plzeňské oblasti, kteří je použili jako podklad pro svá výtvarná díla. Stejně tak jako je každý z nich unikátní osobností, tak díla jimi stvořená napovídají o jejich pohledu na svět, o způsobu, kterým hovoří k lidem nejraději.

Během roku 2015 Proběhlo devět výstav na různých místech v Plzni a okolí, také v bavorském Schönsee. 

„Výstavy byly hojně navštíveny a myslíme, že vzbudily veliký zájem nejen samotná díla, ale také myšlenka, která výtvarníky spojila. Je to snaha o opravu vzácného barokního nástroje, varhan v kostele sv. Barbory v Manětíně. Zapojili se mimo jiné také slavní plzeňští rodáci Jiří Suchý a Jiří Slíva. Mezi výtvarníky jsou i naši přátelé, kteří znají příběh, jenž nás přivedl k varhanám, například akademický malíř Pavel Žilák a Magdalena Fialová či Marie Němejcová Šedá, dále známí plzeňští fotografové Pavel Hauer a Václav Hynčík, akademický sochař Jaroslav Veselák. Nádherné grafické práce vytvořili Miloš a Jaroslav Hausnerovi nebo například Stanislav Bukovský. Máme na paletě zvěčněný okamžik návratu zvonů do plzeňské katedrály od architekta Jana Soukupa. Výtvarníci využili mnohé techniky, například keramiku Gustav Fifka, nebo kombinaci sádrového odlitku a olejomalby použil Jiří Špinka. Dovolujeme si s trochou humoru říci, že to jsou jen pomalovaná a jinak okrášlená prkénka, ale stojí to za to,“ říká Jana Roštíková ze spolku Svět podle Jakuba. 

Spolek se snaží už od roku 2011 upozornit na velice vážný stav vzácného nástroje a pomalu také přibývají alespoň základní finanční prostředky na účtu zřízeném pro varhany. Za těch několik let se podařilo uskutečnit mnoho projektů a akcí, jež přivedly mnoho lidí a také mnoho dárců.  Možná i díky tomu snažení má dnes kostel sv. Barbory téměř dokončenou novou střechu, opravenou věžičku a začínají se scházet peníze na projekt, který je potřeba k celkové opravě budovy.

Varhany od Leopolda Spiegela jsou vzácné především tím, že si přes své třísetleté stáří zachovaly původní intonační prvky, nebyly totiž nikdy přestavěny ani nedošlo k zásadním změnám. Stále se v nich ukrývá zvuk doby, ve které byly postaveny. 

Celková částka opravy se pohybuje kolem 3,5 milionu korun, ale jakákoliv získaná podpora pomůže zahájit opravu cínových píšťal, které byly nakonec vyhodnoceny jako nejohroženější. 

 „Už dnes víme, že z časových důvodů nebudeme schopni vydražit všechna díla hned napoprvé, takže připravujeme minimálně jednu další aukci, která proběhne nejspíše 17. prosince v prostorách Koinonie Jan Křtitel v Liticích. Ale pro začátek bych chtěl pozvat všechny, kteří se chtějí připojit ke snaze, jež začíná mít výsledky a probudila k aktivitě už mnoho lidí, právě na tuto sobotu do rozhlasu. Aukci bude vést Jan Kovařík, známý například jako moderátor Auto Moto Revue v České televizi. Věříme, že pozvání přijmou i někteří z výtvarníků a můžeme se těšit na příjemné sobotní odpoledne,“ popisuje Marek Roštík.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka