27.9.2016: CHAT s Josefem Bernardem

Celý svůj život prožil v Plzeňském kraji. Narodil se v Plané u Mariánských lázní, poté žil v Plzni a v současnosti bydlí v Nebílovském Borku. Jednoznačně je to velký plzeňský patriot. I proto se rozhodl angažovat v politice. „Profesně jsem zažil mnoho zajímavého a teď mám pocit, že bych mohl své zkušenosti uplatnit při správě kraje,“ říká Josef Bernard. Donedávna vedl prosperující plzeňskou společnost Škoda Transportation.

Cílená propagace v Plzni

Celý svůj život prožil v Plzeňském kraji. Narodil se v Plané u Mariánských lázní, poté žil v Plzni a v současnosti bydlí v Nebílovském Borku. Jednoznačně je to velký plzeňský patriot. I proto se rozhodl angažovat v politice. „Profesně jsem zažil mnoho zajímavého a teď mám pocit, že bych mohl své zkušenosti uplatnit při správě kraje,“ říká Josef Bernard. Donedávna vedl prosperující plzeňskou společnost Škoda Transportation. „Škodovka je neoddělitelnou součástí mého profesního života. 


Začínal jsem na pozici dělníka a končil jako generální ředitel. Měl jsem veliké štěstí, ale zároveň mohu říct, že pokud mi o něco jde, tak do toho ze sebe dám maximum,“ dodává Bernard. Ani ve Škodovce se ale neuzavíral do nějaké ulity jedné fabriky. Proto založil úspěšný projekt vědecko-zábavního centra pro děti a mládež Techmania, která každoročně přivítá několik stovek tisíc návštěvníků. Zároveň je také náruživý sportovec, který se v poslední době snaží rozhýbat mladé i starší v Plzeňském kraji v rámci projektu Škoda FIT. „Chci, aby se v Plzeňském kraji dobře žilo, chci, aby Plzeňský kraj prosperoval, chci prosazovat taková témata, která povedou k lepšímu životu seniorů, rodin s dětmi nebo matek samoživitelek. Sociálně spravedlivý stát je pro mě na prvním místě,“ zdůrazňuje Bernard.

Fotogalerie

Komentáře

  • Před 4 roky

    pěkná uniforma šéfe... jsi najeťák ( ?° ?? ?°)

  • Před 8 roky

    Vážím si toho, že jste do chatu šel, mnoho politiků by se mu raději vyhnulo. Žijeme nedaleko sebe, takže otázka přátelská: Pijete nebílovský mošt? :-D

    • Před 8 roky

      Nepiju. Nicméně jsem zastáncem zdravé výživy a zdravého životního stylu a teď v neděli jsme si s manželkou prvně Nebílovský mošt zakoupili na Slavnostech jablek.

  • Před 8 roky

    Jak se cítíte v plzeňské Dvoraně slávy? :-)

    • Před 8 roky

      Jako cizorodý prvek mezi osobnostmi, kterých si nesmírně vážím. A toto ocenění je pro mě ohromnou inspirací pro mé další konání.

  • Před 8 roky

    Představte si, že vyhrajete volby a budete 4 roky řídit náš kraj. Co byste všechno rád za ty 4 roky vykonal, abyste byl spokojený? Díky za odpověď.

    • Před 8 roky

      V tomto kraji a ostatně i v jiných se potýkáme s vylidňováním venkova a úbytkem lidí v produktivním věku a nárůstu počtu seniorů. Chtěl bych kraj udělat atraktivním pro rodiny s dětmi. Kdo tu bydlí, pracuje a vychovává děti, měl by být podpořen. Proto chci zavést dopravu za vzděláním pro děti zdarma a zahájit výstavbu dostupných nájemních bytů pro mladé lidi. Velkou výzvou je rovněž udržení zdravotníků v našich nemocnicích. Nemůžeme neustále spoléhat na jejich obětavost, ale musíme vytvořit pracovní podmínky takové, aby chtěli u nás pracovat. Dopravu v kraji musíme posunout do jiné dimenze. Mikrobusy, doprava na zavolání, spolupráce se starosty při definování požadavků, prostě postupovat tak, aby doprava veřejná konkurovala dopravě individuální. Toť to nejdůležitější. Prosím mrkněte na náš program na www.josefbernard.cz.

  • Před 8 roky

    Co děláte, když nepracujete? A co vás v poslední době potěšilo?

    • Před 8 roky

      Kolo, běh, hory, knihy, film... Neuvěřitelnou radost jsem měl z knihy Dobrodružný svět Zdeňka Buriana. Krásná, výpravná publikace s nádhernými kvaši tohoto mistra dobrodružného žánru.

  • Před 8 roky

    Dobrý den,
    pokud uspějete - co uděláte pro dokončení, resp zahájení budování parku U Ježíška?

    • Před 8 roky

      Obecně, vystěhování depa nám v této lokalitě vznikl prostor pro park U Ježíska, kulturní depo a nezapomínejme na náplavku. Jestliže tento prostor dobře rozvineme, vznikne jedna z nejatraktivnějších lokalit Plzně. Já jako hejtman budu prudit primátora, aby s rozvojem této lokality neváhal.

  • Před 8 roky

    Také si jako pan Mládek myslíte, že jsou živnostníci paraziti?

    • Před 8 roky

      Mrzí mě, že pan Mládek a možná celá ČSSD zdánlivě vypadá jako strana zaměřená proti malým a středním podnikatelům. Já osobně vidím největší růstový potenciál této země v rozvoji malého a středního podnikání. Např. ve srovnání s Německem máme méně lidí zaměstnáno v malých a středních podnicích. Na druhou stranu je to obrovská příležitost. Nesoustřeďme se tolik na podporu velkých koncernů, ostatně ty mají moc větší jak některé státy. Pojďme odstranit byrokracii a přebujelou administrativu se kterou se potýkají živnostníci. Nebál bych se v prvním roce podnikání odpuštění veškerých daní pro začínající podnikatele. Zatím jdeme naopak. Zdá se, že jim nedůvěřujeme a neustále je zahrnujeme dalšími a dalšími povinnostmi.

  • Před 8 roky

    Byl Josef Bernard, poslanec Českého zemského sněmu, vaším předkem?

    • Před 8 roky

      Určitě ne. Nedávno jsem si nechal udělat rodokmen až do roku 1680. Je to samý zedník nebo švec s výjimkou jednoho domkáře. Doufám, že to neovlivní negativně váš názor na mě, neb chudoba cti netratí.

  • Před 8 roky

    Jak vám to jde ve škole? Stíháte?

    • Před 8 roky

      Ve čtvrtém semestru jsem všechny zkoušky udělal napoprvé, nicméně tam byly trojky. Jsem rád, že jsem se definitivně zbavil matematiky.

  • Před 8 roky

    Hlasoval byste v referendu ve Starém Plzenci pro stavbu supermarketu a v Losiné pro stavbu betonárky?

    • Před 8 roky

      Určitě nejsem pro supermarket ve Starém Plzenci. Je to moc krásné městečko na to, abychom ho hyzdili tímto projektem. Na druhou stranu postupujme chytře, ať nám nevznikne nikde žádná díra po kulturáku. O betonárce v Losiné nemám informace. Co bytostně Losiná potřebuje je obchvat, neb toto sídlo se stalo obydlenou silnicí.

  • Před 8 roky

    Který z předchozích hejtmanů byl podle vás nejlepší - Václav Šlajs, Milan Chovanec, Milada Emmerová, Petr Zimmermann?

    • Před 8 roky

      Nerad bych někoho upřednostňoval. Všichni přispěli k tomu, že jsme jediným nezadluženým krajem. Přesto opravujeme nejvíce silnic v zemi. Máme nejmenší nezaměstnanost v zemi, po Praze a Středočeském kraji největší průměrné mzdy a po Praze a JM kraji největší HDP na hlavu. Politici k tomu pouze přispívali, je to zásluha 570 tisíc lidí v tomto kraji, který má šikovné řemeslníky a vynikající inovativní inženýry. Toto je bohulibé dědictví průmyslového regionu Plzeňska.

  • Před 8 roky

    Proč jste šel do politiky? Proč nekandidujete rovnou příští rok do parlamentu?

    • Před 8 roky

      Plzeňský kraj je ohromná výzva, má potenciál se stát jedním z nejatraktivnějších regionů střední Evropy. Práce hejtmana je pro mě velmi motivující a atraktivní. Zároveň jsem dal veřejný příslib, že pakliže této pozice dosáhnu, budu v ní nejméně 4 roky.

  • Před 8 roky

    Kolik jste letos ujel na kole? :-)

  • Před 8 roky

    Kandidujete za sociální demokraty, váš volební program tomu plně odpovídá. Vážím si, čeho jste ve své kariéře dosáhl, a proto mi u vás, jako bývalého generálního ředitele, v programu chybí podpora podnikání. Vidím jen výdaje...

    • Před 8 roky

      Dovolím si nesouhlasit. Významně chci podpořit drobné a střední podnikatele. Například projekt Stop byrokracii, který doufám, napomůže řemeslníkům, kteří chtějí začít podnikat, tak aby první rok či dva se nezabývali administrativou či byrokracií. Chci obnovit EX Plzeň, primárně pro lokální podnikatele z Plzeňského kraje a Bavorska. Obecně největší potenciál v této zemi máme v rozvoji malého a středního podnikání. Bohužel jsme se vydali opačnou cestou a spíše podporujeme velké koncerny.

  • Před 8 roky

    Šel byste do koalice s komunisty?

    • Před 8 roky

      V otázce budoucí koalice jsem si dal bobříka mlčení. Svou histrorii a současnost jsem plně odhalil na svých webových stránkách a jsem velmi aktivní na sociálních sítích. Nějak mě charakterizuje má volební kampaň a podle toho by si každý měl udělat obrázek jaké hodnoty budu zastávat.

  • Před 8 roky

    Vzdáte se členství v dozorčí radě Škoda Transportation, pokud se stanete hejtmanem?

    • Před 8 roky

      Ano.

    • Před 8 roky

      Dobrý den, vaše úspěchy v podnikání jsou zřejmě nesporné, jen já mám stá problém spojování polity s podnikáním. Asi to v dnešní době nijak nejde, není to opovážlivé kandidovat rovnou na funkci hejtmana bez zkušeností v komunální politice ??? Není to během jednoho roku nějaká závratná kariéra ???
      "V lednu 2015 vstoupil do ČSSD. V prosinci 2015 byl zvolen lídrem ČSSD pro krajské volby v roce 2016 do Zastupitelstva Plzeňského kraje."

      • Před 8 roky

        V úvodu s Vámi souhlasím. Největším problémem vyspělé civilizace je rozmach nadnárodních koncernů, které získávají moc větší než mají státy. Je to rakovina naší společnosti, musíme se tomu bránit a dbát na oddělení podnikání od politiky. Kdyby v Římě měli takové nadnárodní koncerny, tak by kromě moci výkonné, soudní a zákonodárné oddělili i moc podnikatelskou. Já osobně jsem učinil veřejný příslib, že v případě zvolení do funkce hejtmana, odstoupím ze všech podnikatelských funkcí, správu obchodního podílu předám advokátní kanceláři a veškerý výtěžek z podnikání věnuji na dobročinné účely.

  • Před 8 roky

    Myslíte si, že pod Vaším vedením se podaří lépe čerpat evropské dotace? Např. silnice v kraji jsou v dost žalostném stavu... Děkuji.

    • Před 8 roky

      Jsme jediný nezadlužený kraj v této zemi. Přesto jsme opravili nejvíc kilometrů silnic v rámci ČR - údaj z MF Dnes. Má to dva důvody. Hodně jsme investovali do vlastních technologií a jsme schopni opravit až 12% silnic za jeden rok vlastními silami. Jsme velice efektivní z hlediska cena, výkon. Myslím, že na tomto výsledku se podílí i dobré čerpání evropských dotací. Chci dovybavit technologiemi SÚZ tak, abychom byly ročně schopni opravit 20% silnic vlastními silami.

  • Před 8 roky

    Velmi si Vás Vážím, ale proč kandidujete za ČSSD. Zdá se, že jste spíše pravicově smýšlející člověk?

    • Před 8 roky

      Je možná chybou ČSSD, že se někdy prezentuje jako neatraktivní strana pro mladé lidi. I to bych chtěl změnit. Prosazuji vysoce efektivní stát, avšak spravedlivý a solidární. Dobrým vzorem pro mě jsou skandinávské země.

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 22.09.2016 13:33




8 (1)
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka