Chcete s novým rokem změnit práci? Inspiraci najdete v Horšovském Týně

Putovní výstava představující významné zaměstnavatele Plzeňského kraje má další zastávku.

Cílená propagace v Plzni

Na přelomu roku, konkrétně do 4. ledna 2019, jsou prezentační panely umístěny v Horšovském Týně, a to v ulici Dr. E. Beneše a v ulici Na Přeložce před budovou České pošty. Lidé se zde dozvědí řadu informací o patnáctce úspěšných prověřených firem, včetně zaměstnaneckých výhod. Je to ideální příležitost pro všechny, kteří chtějí s novým rokem změnit práci, případně se rozhodují, jaký obor budou dále studovat.

Trh práce v současné době hlásí nedostatek technicky zdatných pracovníků, s čímž se potýkají všechny výrobní podniky z tradičně průmyslového Plzeňského kraje. „Víceméně veškeré odborné technické pozice jsou na trhu práce nedostatkovým zbožím a firmy se předhánějí v nabídce zaměstnání a podmínek,“ potvrzuje Mgr. Richard Kabuď, MBA, personální ředitel společnosti  DOOSAN ŠKODA POWER s.r.o., a dodává část z dlouhého seznamu obtížně obsaditelných pozic: „Týká se to především technických pozic do výroby – operátoři NC strojů, zámečníci, svářeči či montéři točivých strojů.“

Jeho slova potvrzuje i zástupce oblasti stavebnictví - Ing. Petr Šolc, ředitel odštěpného závodu Pozemní stavby ZÁPAD společnosti SWIETELSKY stavební s.r.o.: „V naší firmě vnímám jako velký problém obsazenost dělnických profesí zejména pak na pozici zedníka, tesaře, železáře, izolatéra a montéra. U techniků máme trvalý nedostatek kvalifikovaných lidí s jazykovými znalostmi.“
Dle Ing. Petra Šolce by si ze strany politiků a vedení kraje rozhodně zasloužila pozornost otázka „společenské prestiže“ pracovníků ve stavebnictví. „Na pohled veřejnosti velmi negativně působí aféry okolo ovlivňování výběrových řízení. Práce na stavbách je velmi náročná, fyzicky namáhavá, často se pracuje ve stresu a pod termínovým tlakem, někdy o sobotách a nedělích, za každého počasí a v místě stavby, která může být kdekoliv v republice, a navíc každou chvíli jinde. Přitom někteří zkušení pracovníci vytvářejí v těchto podmínkách doslova malá umělecká díla,“ připomíná. 

Všichni kvalitní a zodpovědní zaměstnavatelé dnes intenzivně spolupracují se středními školami a učilišti a dělí se o své zkušenosti s představiteli Plzeňského kraje. „Čím větší bude spolupráce a propojení firem a vzdělávacích institucí, tím lépe bude probíhat příprava studentů a učňů na budoucí povolání tak, aby obsah a forma studia odpovídaly současným požadavkům a nabídkám těchto společností. V našem regionu je díky strojírenské tradici a rozvoji tohoto odvětví  potřeba vychovávat a vzdělávat strojaře, zámečníky, technické pozice. Pokud bude pokračovat trend zaměstnávání zahraničních pracovníků, tak je potřeba se zaměřit na infrastrukturu regionu – ubytování, dopravu, zábavu atd.,“ konstatuje Mgr. Richard Kabuď.

Právě podpora kvalitních zaměstnavatelů a technických oborů je hlavním cílem 2. ročníku prestižní putovní výstavy, kterou pořádá regionální kancelář Svazu průmyslu a dopravy ČR pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje Josefa Bernarda. Výstavu tvoří 15 prezentačních panelů, každý z nich patří jedné z výrobních společností.

Firmy, které se na putovní výstavě prezentují:
Alfmeier CZ s.r.o.
BORGERS CS spol. s r.o.
BRUSH SEM s.r.o.
COMTES FHT a.s.
Doosan Škoda Power s.r.o.
ETD TRANSFORMÁTORY a.s.
invelt - elektro s.r.o.
JTEKT Automotive Czech Plzen s.r.o.
OBZOR, výrobní družstvo, Plzeň
Plzeňská teplárenská, a.s.
RSF Elektronik spol. s r.o.
SWIETELSKY stavební s.r.o.
ŠKODA TRANSPORTATION a.s.
VALUE 4industry s.r.o.
VIZA AUTO CZ, s.r.o.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka