Chodová Planá převezme titul, městys hostí vyhlášení

Po loňském vítězi soutěže Vesnice roku Plzeňského kraje Kařezu se pro rok 2023 vítězem stal městys Chodová Planá, který bude také v sobotu hostit vyhlášení krajského kola soutěže. Tam budou také zveřejněna ostatní ocenění.

Cílená propagace v Plzni

Chodová Planá postupuje do celostátního kola, které bude znát vítěze 16. září. Plzeňský kraj se v letošním ročníku může pyšnit největším počtem přihlášených obcí do soutěže.

„Jsou to právě malé obce, které jsou pomyslnou duší celého kraje i přesto, že metropolí je Plzeň. Život v malých vesnicích plyne zcela jinak a považuji za důležité, abychom si právě činnosti lidí v malých obcích vážili a prostřednictvím takové soutěže mohli to, co dělají a jak žijí také představit ostatním,“ říká hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

Plzeňský kraj má v letošním roce nejvyšší počet přihlášených obcí ze všech krajů ČR, a to je celkem 20 soutěžících. „Městys Chodová Planá se přihlásil letos poprvé a hned se mu podařilo získat vítězství. To svědčí o kvalitě života v obci a především o lidech, kteří v ní žijí,“ konstatuje náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje, IT a evropských záležitostí Petr Vanka. 

Krajská hodnotitelská komise během dvouhodinové prezentace obce zavítala např. do místní knihovny, mateřské školy, nově vybudované tělocvičny, sportovního areálu, k cyklostezce, novým seniorským bytům, do hasičské zbrojnice, do nové obytné zóny, areálu společnosti Chodovka, a.s, která se stará o údržbu zeleně v městysi, na hřbitov, který prochází revitalizací zeleně. Návštěva komise končila před rodinným pivovarem Chodovar, kde komisi přivítal nejen pan Plevka, člen rodiny majitelů pivovaru, ale dále i všichni starostové městyse, kteří tuto funkci vykonávali od roku 1990. Podpořit městys v soutěži přijeli i starosta a bývalý starosta německé partnerské obce Störnstein.

Ocenění Vesnice roku je uděleno za celkový vyvážený kontinuální rozvoj a přístup obce k posuzovaným oblastem v rámci soutěže. „V městysi působí celá řada kulturních a sportovních spolků. Hodnotitele zaujala ucelená koncepce rozvoje městyse ve všech posuzovaných oblastech, zejména kultura, sport, zapojování SMART prvků, péče o děti a mládež, mezigenerační pospolitost, zahraniční spolupráce s partnerskou obcí Störnstein, spolupráce s místními podnikateli, důraz na místní historické tradice a péči o kulturní dědictví,“ doplňuje náměstek hejtmana Petr Vanka s tím, že vítěz krajského kola je nyní oficiálně známý, ostatní ocenění ale budou zveřejněna až na slavnostním vyhlášení výsledků 12. srpna 2023 v Chodové Plané.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 10.08.2023 14:00



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka