Chvojkovy lomy a Částkova ulice získají nové inteligentní osvětlení

Plzeňské městské dopravní podniky připravují na říjen letošního roku modernizaci veřejného osvětlení v Částkově ulici. S touto akcí by se spojila modernizace veřejného osvětlení v parku Chvojkovy lomy.

Cílená propagace v Plzni

Pro obě oblasti se použijí shodná svítidla TERA E 40 wattů s příznivou barevnou teplotou 2200 kelvinů. Pro obě lokality budou použity rozdílné útlumové scénáře svítivosti. Informativní zprávu o výměně osvětlení vzali na vědomí radní města na svém jednání.

„V oblasti Chvojkových lomů budou svítidla vybavena pohybovými čidly, tedy, že při detekci pohybu například od procházejících osob, běžců a podobně se dočasně zvýší intenzita svítivosti na více jak 80 procent kapacity svítidla. Ve Chvojkových lomech bude takto modernizováno 30 svítidel. Ta budou osazena řídicím modulem, který umožňuje řízení a monitorování svítidel a zároveň vytváří tzv. Mesh síť vzájemně datově bezdrátově propojených prvků,“ vysvětlil radní pro oblast Smart Cities a podporu podnikání Vlastimil Gola.

Do této sítě bude rovněž zapojena nově nainstalovaná environmentální stanice KES-1 měřicí veličiny jako např. CO, NO2, CO2, O3, prachové částice, atmosférický tlak atd. Environmentální stanice bude namontována na sloupu veřejného osvětlení v blízkosti kruhového objezdu Částkova – Lobezská. Data se následně budou zobrazovat na elektronické úřední desce a budou doplněna v místě odkazu již existujících meteorologických stanic.

„Modernizace veřejného osvětlení s sebou přináší nejen úsporu provozních prostředků, ale také biologicky příznivější chromatičnost svítidel a detekcí pohybu vyšší bezpečnost veřejných prostor města Plzně,“ doplnil Vlastimil Gola.

Chvojkovy lomy byly vybrány zejména z důvodu těsné blízkosti sídliště, kde světelný smog dopadá na každodenní biorytmus obyvatel. Taktéž větší bezpečnost díky změně svítivosti obyvatelé přilehlých domů dle průzkumu mínění velmi uvítají.

Projekt modernizace veřejného osvětlení v parku Chvojkovy lomy se týká 30 sloupů veřejného osvětlení, na kterých budou vyměněna svítidla. V Částkově ulici se jedná o výměnu 28 kusů svítidel.

ilustrační foto

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka