Chytrá karanténa startuje naostro. Počet nakažených v kraji roste pomaleji

Na Krajské hygienické stanici v Plzni (KHS) proběhlo školení, po kterém by měla v průběhu příštího týdne v kraji naostro začít Chytrá karanténa.

Cílená propagace v Plzni

V nejvíce zasaženém regionu Plzeňského kraje – na Domažlicku nakažených přibývá pomaleji než dosud. Hejtman i KHS se shodují, že je to mimo jiné díky opatřením, která byla před zavedena před Velikonocemi.

„Potvrzuje se, že opatření, která jsme zavedli na Domažlicku, se osvědčila, ukazují to počty nakažených, kdy za poslední tři dny tam přibyl jen jeden potvrzený případ nemoci COVID-19. Nechci být přehnaně optimistický, ale věřím, že tomu velkou měrou přispěla přísnější hygienická opatření, včetně provádění plošné desinfekce. Zda se jedná skutečně o klesající trend, ukáží ovšem a čísla za další dva až tři dny,“ hodnotí situaci hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard.

Desinfekce

Na základě rozhodnutí hejtmana bude v těchto dnech dodána desinfekce na všechny ORP (obce s rozšířenou působností) v Plzeňském kraji včetně města Plzně. Mimořádná dodávka pro každé ORP obsahuje 1 080 litrů (24 bal. po 25 litrech, 120 bal. po 4 litrech) desinfekce AntiCovid, která je určená jak pro použití na ruce tak i na plochy. Město Plzeň obdrží 2 520 litrů desinfekce (24 bal. po 25 litrech, 480 bal. po 4 litrech). Dezinfekce slouží k pokrytí základních potřeb na území celého správního obvodu ORP, zejména se jedná o pokrytí potřeb v těchto oblastech: bezpečnost (městská policie, dobrovolní hasiči); domy s pečovatelskou službou, provozovatelé  obecních čistíren odpadních vod, provozovatelé obecních vodáren, a další dle uvážení starostů. Desinfekci budou ORP vydávat profesionální hasiči na základě předchozí domluvy.

Chytrá karanténa

„Během čtvrtka se na Krajské hygienické stanici uskutečnilo školení v souvislosti se zavedením Chytré karantény, která bude do ostrého provozu spuštěna v příštích dnech. Jedná se zejména o zavedení nového systému evidence a zjednodušení propojení všech databází, včetně telefonických hovorů k trasování možných kontaktů s Covid pozitivními lidmi.  Nová databáze umožní jednotnou evidenci všech úkonů souvisejících s epidemiologickým šetřením. Během příštího týdne budou doškoleni ještě zbývající pracovníci KHS a předpokládáme, že bude i dokončena implementace dat z naší stávající databáze, nic pak nebude bránit tomu, abychom Chytrou karanténu začali aplikovat do praxe,“ uvedl ředitel KHS Plzeňského kraje Michal Bartoš. Chytrá karanténa spočívá mimo jiné v tom, že ve spolupráci s Armádou ČR a s pomocí dat z mobilních telefonů a platebních karet umožňuje pracovníkům KHS snazší dohledávání kontaktů osoby pozitivně testované na COVID-19. Souběžně s tím ovšem nadále bude probíhat stávající trasování kontaktů infikované osoby.

Ochranné prostředky

Plzeňský kraj nadále distribuuje ochranné pomůcky dodané od vlády a zakoupené z vlastních prostředků. Ve čtvrtek například dorazila další várka (156 ks) celoobličejových masek CM6 z Gumáren Zubří, které už před časem začala testovat Zdravotnická záchranná služba. Kraj také v příštích dnech očekává dodávku 2 000 ks polomasek, které objednal od plzeňské firmy Work Press Aviaton (WPA). Tyto polomasky obdržela od uvedené firmy včera k testování KSH.

.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka