Chytré sítě mají kraji pomoci v oblasti dopravy nebo bezpečnosti

Koncept projektu Smart Region a Smart City představili ve čtvrtek na krajském úřadě hejtmanovi Plzeňského kraje a členům krajské rady zástupci Fakulty dopravní ČVUT. Projekt přináší obyvatelům využití chytrých technologií ve všech oblastech života.

Cílená propagace v Plzni

A to dopravě, bezpečnosti, energetice i životním prostředí.

„V současné době dává Plzeňský kraj nemalé finanční prostředky na dopravu, cestujících nám ubývá a náklady se přitom zvyšují. A to je třeba změnit. Právě díky chytrým technologiím, které přináší informace o pohybu obyvatel v regionech, je možné nastavit dopravu jinak. Je třeba užitečné informace správně využít, což lze prostřednictvím projektu Smart Region a Smart City,“ uvedl hejtman Josef Bernard. Podle něj je právě mobilita obyvatel jedním z klíčových pilířů projektu. Dalšími neméně důležitými jsou bezpečnost a oblast energetiky.

Komponenty projektu v oblasti by měly být například chytré sítě, které umožní monitoring efektivního využití energie či vody. To umožní významně šetřit finanční prostředky nejen krajům, ale především jeho obyvatelům. Inteligentní systémy řízení dopravy zase pomohou sestavit díky monitoringu lokálních situací emisní model konkrétních míst v regionu. Chytrá osvětlení budou nositeli wifi signálu, budou monitorovat bezpečnostní situaci, získávat informace pro složky IZS. Ty budou moci efektivněji zasahovat při dopravních nehodách, kalamitních situacích, jakými jsou náledí či sněhová kalamita.  Díky elektromobilitě se výrazně zlepší životní prostředí. 

O získané informace, které technologie už nyní odborníkům přináší, se obyvatelé nemusí obávat. Informace pro účely dopravy nebo využívání cyklostezek či monitoring bezpečnosti jsou vždy výrazně anonymní.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 02.02.2017 15:03



3 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka