Co máte na talíři? Zeptá se Jeden svět ve čtvrtek v Inkognitu

Čtvrteční projekce z podzimního promítání filmů festivalu Jeden svět startuje ve 20 hodin v plzeňské kavárně Inkognito. Promítat se bude dokument 10 miliard – Co máte na talíři?, který připomene také blížící se Světový den výživy (16. října).

Cílená propagace v Plzni

Německý režisér Valentin Thurn tímto snímkem navazuje na předchozí dokument Z popelnice do lednice, ve kterém sledoval plýtvání jídlem. V uváděném dokumentu se zaměřuje na limity produkce potravin a hledání alternativ, jak uspokojit jejich potřebu. Celý program podzimních projekcí najdete zde:  http://www.jedensvet.cz/2016/plzen-novinky/148-projekce-startuje-volebni-experiment

V rámci divácké debaty po skončení projekce opět přivítáme zajímavé hosty. Pozvání přijali plzeňští zástupci iniciativy Food Not Bombs a tvůrkyně krátkého dokumentu Odpad na talíři.

Food Not Bombs Plzeň je skupina dobrovolníků, kteří každou neděli uvaří polévku a následně se o ni před Západočeským muzeem v Plzni podělí se všemi, kteří mají hlad. Když mají oblečení a nebo jiné potřebné věci, nabídnou je těm, kdo je potřebují. FNB Plzeň se snaží veřejným sdílením jídla s těmi, kdo jsou hladoví, a rozdáváním oblečení těm, komu je zima, ukázat, že před problémem chudoby a nerovnosti v naší společnosti nesmíme zavírat oči.

Krátký dokument Odpad na talíři, který bude v rámci debaty promítnut, pojednává o problematice tzv. dumpster divingu neboli získávání a následné zpracování potravin z popelnic, zpravidla situovaných za supermarkety a obchodními centry. Lidé participující na této aktivitě se touto cestou snaží vyjádřit nesouhlas s nadměrným plýtváním jídlem. Hlavní protagonisté, Vojta a Milan, kteří se dumpster divingu dlouhodobě věnují, seznamují autorky snímku s jejich světem i myšlenkovými názory a všichni aktéři postupně prožívají přerod potravin z odpadků na poživatelné jídlo.

Autorkami 12 min. snímku jsou Radka Mezníková a Adéla Košařová, které jej vytvořili v rámci předmětu Audiovizuální technologie v antropologii v roce 2014. Ten absolvovali během studia oboru sociální a kulturní antropologie na Filozofické fakultě ZČU v Plzni. Adéla Košařová je momentálně doktorandskou studentkou na katedře antropologie, Radka Mezníková je absolventkou bakalářského studia stejného oboru.

 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 12.10.2016 12:10



4 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka