Covid v kraji nejvíce postihuje pětapadesátníky

Na svém pondělním jednání krajský krizový štáb hodnotil zhoršující se situaci v kraji. Šíření onemocnění covid-19 pokračuje komunitním přenosem, nemocnice rozšiřují kapacity intenzivní péče.

Jarní servisní akce AUTO CB

Všechny školy a školská zařízení čeká povinné testování ve dvou následujících týdnech. Aktivována byla výpomoc Armády ČR, kterou již i krajská zdravotnická zařízení využijí.

Epidemická situace v Plzeňském kraji se lineárně zhoršuje. Denní incidence nových případů je podle ředitele KHS Plzeň Michala Bartoše 650 – 700. Vzhledem k tomu, že nejsou identifikovány žádné klastry ve firmách či školách, je zde podle hygieniků silné komunitní šíření viru. Současně s ohledem na testování ve školách, které proběhne následující dva pondělky, je očekáván nárůst pozitivních testů a s nimi i počet karantén a s tím související agendy pracovníků hygieny. Ti jsou navíc v současné době zahlceni emailovými  žádostmi o informace iniciativy Zlatý špendlík, jehož postup už řeší ministerstvo zdravotnictví s orgány činnými v trestním řízení.

Počty hospitalizovaných a trendy jejich nárůstu

V počtu hospitalizovaných pacientů v Plzeňském kraji pokračuje nárůst 8 – 10 osob denně na lůžka standartní péče. V souvislosti s tímto lineárním nárůstem posledních deseti dnů lze podle koordinátora lůžkové péče pro Plzeňský kraj prof. Jana Beneše očekávat nárůsty v intenzivní péči, které mají 14denní zpoždění za nárůsty ve standartní péči. K pondělnímu dni je v Plzeňském kraji hospitalizováno 194 pacientů s onemocněním covid-19, z toho 36 jich je na intenzivní péči.

Nejvíce riziková je v současné době věková kategorie 55+, kde je vyšší počet neočkovaných a zároveň jsou to aktivně žijící lidé. Vysoký počet onemocnění je také v kategorii 44 – 54 let. Na lůžkách intenzivní péče je průměrný věk neočkovaných pacientů 61. Naproti tomu je mezi očkovanými na intenzivní péči průměrný věk 74 let a jde především o starší osoby s přidruženými onemocněními a dlouhou dobou od ukončení očkování. I nadále je mezi hospitalizovanými 75 % neočkovaných osob.

Od 12. 11. 2021 je znovu aktivována možnost pomoci Armády ČR ve zdravotnických a sociálních zařízeních. V Plzeňském kraji o tuto možnost požádaly zatím Domažlická nemocnice a Sušická nemocnice. Armáda také nabízí pro Plzeňský kraj pomoc dvou odběrových mobilních týmů. Z nich už jeden je od začátku listopadu k dispozici.

Očkování a kapacita očkovacích míst

K dnešnímu dni bylo v Plzeňském kraj vyočkováno celkem 695 552 dávek. Dokončené očkování oběma dávkami má za sebou již 336 106 lidí a třetí posilující dávkou je očkováno 27 287 osob. Průměrně je v Plzeňském kraji denně naočkováno 2 000 – 2 500 osob. Z toho pak nejvíce je třetích dávek, potom druhých dávek a nejméně roste počet prvních očkování.

„V našem kraji máme vysokou proočkovanost, v současné době je to více než 67 % obyvatel, kteří se mohou nechat očkovat. Je velmi důležité si tento trend udržet. Jsme si vědomi toho, že musíme chránit zranitelnou část obyvatel, proto očkujeme mobilními týmy třetí dávku v pobytových zařízeních pro seniory. Zde máme proočkováno 91 % klientů, nemocnost je zde řádově v jednotkách. Apeluji na všechny, kteří dosud váhají s očkováním, aby tak učinili. V našem kraji dochází nyní ke komunitnímu šíření onemocnění, proto je velmi důležité dodržovat všechna opatření, chránit se očkovat,“ říká hejtmanka Ilona Mauritzová s tím, všechna krajská očkovací centra mají v tuto chvíli dostatečnou kapacitu k očkování. „Zájemce o očkování očkujeme velmi rychle, téměř bez čekání. Očkovací centra očkují denně a také každý pátek nabízí očkování bez registrace,“ dodává hejtmanka.

Pomoc s očkováním a komunikací s obcemi v odlehlých částech kraje nabídl také Český červený kříž.

Aktuální seznam očkovacích míst je zveřejněn v sekci „očkování“ na webu Plzeňského kraje. Všechna očkovací centra očkují v pátek bez registrace. Pokud chtějí mít zájemci o očkování garanci času na konkrétním místě, je vhodné využít stále aktuální možnost rezervace.

Školy a školská zařízení

Ve dnech 22. a 29. 11. 2021 bude opět probíhat povinné testování antigenními testy, které 16. 11. obdrží Plzeňský kraj v počtu 119 200 ks pro všechny školy a školská zařízení. Společně s HZS PK pak budou tyto testy rozvezeny na krajská zařízení i obce, které školy zřizují.

V uplynulém týdnu řešila KHS Plzeň 126 škol a školských zařízení, kde došlo k výskytu covid-19. V karanténě bylo za období 6. 11. – 12. 11. celkem 4 878 žáků a pedagogů. Pozitivních osob pak 354. Uzavřeno žádné školské zařízení ze strany KHS nebo zřizovatele nebylo. Nejvíce zasaženým okresem je Plzeň-město, dále pak Klatovsko. Nejvíce zasažených škol je mezi základními školami.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka