Čtyři hrady a zámky v kraji oslaví den památek zvýhodněným vstupným

Mezinárodní den památek a historických sídel, který organizace UNESCO vyhlásila v roce 1982 a spojila ho s datem 18. dubna, připomenou v kraji čtyři památky.

Cílená propagace v Plzni

Jsou ve správě Národního památkového ústavu a 13. a 14. dubna nabízí zvýhodněnou víkendovou vstupenku i zajímavou přednášku o odívání ve středověku a novověku. Zámek Červené Poříčí 18. dubna mimořádně zpřístupní zámeckou kapli.  

U příležitosti Mezinárodního dne památek a historických sídel bude během víkendu 13. a 14. dubna na zámcích Červené Poříčí, Nebílovy a Kozel a hradě Švihov platit reciproční vstupenka. Při zakoupení vstupenky na jednom objektu mají návštěvníci vstup zdarma na hlavní prohlídkovou trasu na druhém z výše uvedených objektů. Reciproční vstupenka platí pouze pro jednotlivce a rodinné vstupenky, nikoliv pro hromadné skupiny. 

Zájemci o dobovou módu mohou navíc zavítat na hrad Švihov, kde se v sobotu 13. dubna uskuteční přednáška Oděv v západních Čechách 15. až 17. století památkářky a odbornice na historický textil Veroniky Pilné. Přednáška posluchače seznámí s tím, jak vypadala móda v plzeňském regionu v historických dobách, jak se říkalo dobovým účesům či jak se nazývaly jednotlivé součásti oděvů. 

Přímo v Mezinárodní den památek, ve čtvrtek 18. dubna, otevře zámek Červené Poříčí kapli Nejsvětějšího srdce Páně. Mimořádný prohlídkový okruh seznámí s historickým a stavebním vývojem. „Návštěvníkům vysvětlíme, kde a jak byla kaple stavebně propojena s nedalekým zámeckým areálem, i jednotlivé prvky výzdoby, které připomínají někdejší šlechtické  majitele i jejich rodné Německo. Potěšením pro smysly bude vnitřní bohatá štuková výzdoba nebo rokokový oltář s kazatelnou. Poukážeme na současný stav kaple a seznámíme je s prací restaurátorů a různými restaurátorskými technikami“, upřesňuje obsah prohlídky kastelán zámku Marcel Čermák.

Prohlídky začínají v 10:30, 11:30, 12:30, 13:30 a 14:30. Plné vstupné činí 60,- Kč, snížené 40,- Kč.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka