Dálniční kaple u Šlovic hostí vzpomínku na oběti nehod

Při veřejných shromážděních si lidé jako každoročně připomenou Světový den obětí dopravních nehod.

Jarní servisní akce AUTO CB

Vzpomenoutna ty, kdo zemřeli především na silnicích, vyjádřit solidaritu, a připomenout dlouhodobé dopady dopravních nehod – to jsou hlavní cíle již tradičního řetězce pietních aktů, bohoslužeb a dalších setkání, kterými se lidé a organizace v České republice připojují ke Světovému dni obětí dopravních nehod. Ten Světová zdravotnická organizace vyhlašuje vždy na třetí neděli v listopadu a v letošním roce připadá na 17.11. Vzhledem ke státnímu svátku se proto některé akce budou konat až o následujícím víkendu.
Symbolický řetězec zahájil v neděli 17.11. v 11 hodin pietníakt u  Památníku obětí dopravních nehodu 0. km dálnice D1 v Praze 4 na Chodově

Poradna pro pozůstalé Plzeňská zastávka z.s. zve v sobotu 23.11. od 16 hodin ke vzpomínkovému setkání do plzeňského kostela U Ježíška. Hudebně ho doprovodí Mirka Nová, Martin Sikora a Jiří Datel Říha. Po 17. hodině na ně naváže neformální posezení v Café Restaurantu Kačaba. 

Následující neděli 24.11. připomenou památku těch, kdo se nevrátili ze svýchcest, ekumenické bohoslužby,které začnou v 15 hodin hned na dvou místech republiky: v naší dosud jediné dálniční kapli na dálnici D5 u Plzně (odpočívadlo na obchvatu Plzně poblíž Šlovic u 83. km ve směru na Prahu) a v evangelickém kostele v Moravské Chrastové.

„Vrátit čas nedokážeme. Vrátit životy neumíme. Ale můžeme při sobě stát, navzájem si pomáhat a vědět, že nikdy nejsme sami. Ani v těch nejhorších chvílích, kdy bolí i dýchat. Hodně věcí nemůžeme, ale být tu pro sebe navzájem, ano,“ říká spoluzakladatelka sdružení Plzeňská zastávka Mirka Šimková, která sama před deseti roky přišla při autonehodě o manžela.

Světový den obětí dopravních nehod (World Day of Remembrance for Road Traffic Victims) vyhlásila Světová zdravotnická organizace již před 26 lety a tento den si připomínají také členové Evropské federace obětí dopravních nehod (známé pod zkratkou FEVR), kteříletos zvolili motto "Život není náhradní díl auta" ("Lifeis not a car part"). Členové FEVR tak dávají najevo, že některé chyby v silničním provozu jsou nenávratné. 



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka