Den architektury na konci září zavítá i do kraje

Od Krušných hor po Karvinou, od Náchoda po Vimperk, od Prahy, přes Brno, Ostravu až do Bratislavy.

Jarní servisní akce AUTO CB

Mezi 28. zářím a 4. říjnem zamíří Den Architektury do více než osmdesáti měst po celé České republice a také na Slovensko. V průběhu týdne představí široké veřejnosti nový pohled na architekturu, která nás obklopuje – od moderních, odbornými cenami ověnčených budov přes historické skvosty až po mnohdy opomíjené, ale o to zajímavější, stavby. V programu nebude chybět například běh za architekturou, horské túry, plavba parníkem, cyklovyjížďky, filmové projekce, workshopy, přednášky a především pečlivě připravené procházky vedené architekty, urbanisty či historiky a příležitost dostat se do jindy nepřístupných staveb.

Plzeňský kraj nabídne program ve třech městech. Procházka po nejvýznamnějších stavbách v širším centru Plzně, realizovaných během určujících období českých moderních dějin má název Architektura osmičkových roků. V Plané se představí v podání architektonické přednášky 3 architektonické soutěže - Kino, smutečka a ulice Dukelských hrdinů. V Klatovech se vydají s historikem za slavnými osobnostmi a architekturou místního hřbitova.

Program Dne Architektury připravuje i Karlovarský kraj. Od nejvýznamnější městské dopravní novostavby z roku 2017 až k vřídlu - srdci lázeňského města Karlových Varů se vydáme na procházce s architekty. Dříve bohaté a hustě osídlené Krušné hory jsou stále nedoceněny, přestože z architektonické, urbanistické a krajinářské perspektivy jde o mimořádně krásné a hodnotné území. To vše vám ukážeme na výletě do nádherné obce Krásný Les a Petrovice.

Místa Karlovarského kraje s programem Dne Architektury:
Karlovy Vary, Krušné hory

Města Plzeňského kraje s programem Dne Architektury:
Klatovy, Planá, Plzeň

Podrobný program mezinárodního festivalu Den architektury 2018 v jednotlivých městech v ČR i na Slovensku je včetně otevřených budov v rámci Hurá dovnitř! k dispozici na www.denarchitektury.cz.

Celým letošním programem se jako hlavní linie vine téma „Architektura společně“. Festival  připomíná letošní výročí republiky a jeho cílem je  v celé šíři postihnout, jak se za posledních 100 let československá architektura vyvíjela. Návštěvníci se tak budou moci například podrobně prozkoumat Obecní dům, kde byla 28. října 1918 vyhlášena samostatnost Československa, projít se po prvorepublikové Olomouci, nebo navštívit jihlavský Legiodům postavený v Národním stylu. Budou moci ocenit meziválečnou architekturu Liberce, poznají blíže Městské divadlo v Mostě, které se pohybuje na pomezí brutalismu a strukturalismu a patří mezi nejunikátnější kulturní stavby 2. poloviny 20. století u nás, projdou se po karlovarské Vřídelní kolonádě z roku 1975 a dozví se více o unikátním brněnském sídlišti Lesná. Cestu z minulosti do současnosti pak zakončíme třeba v unikátním archeologickém muzeu Archeopark Pavlov, jenž je nositelem Ceny za Architekturu 2017, v moderní multifunkční sportovní hale v Dolních Břežanech či v českém EXPO pavilonu ve Vizovicích, který nás přenese do světa modulární architektury.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 10.09.2018 12:05



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka