Den Architektury přinese první říjnový týden pestrý program i do Plzně

První říjnový týden bude ve znamení festivalu Den Architektury, který představí široké veřejnosti nový pohled na architekturu, která nás obklopuje.

Jarní servisní akce AUTO CB

Návštěvníci se mohou těšit v celé ČR i na Slovensku na prohlídky jindy nepřístupných staveb i procházky po známých i neznámých místech s poutavým výkladem odborníků. Plzeň se ke Dni Architektury přidá intenzivním dvoudenním víkendovým programem s názvem Plzeň po sametu, který se bude tematicky vázat k 30. výročí událostí roku 1989. Komentovanými prohlídkami jednotlivých budov i procházkou po sídlišti Vinice se pokusí spolek Pěstuj prostor představit architekturu exponovaného období závěru 80. a počátku 90. let 20. století a nově objevit urbanistické i architektonické kvality vybraných staveb i nahlédnout důsledky společenských změn v prostředí města.

V pořadí 9. ročník festivalu DEN ARCHITEKTURY se uskuteční v termínu od 1. do 7. října ve více jak devadesáti městech a obcích po celé České republice a šestnácti místech na Slovensku. U příležitosti výročí 30 let od Sametové revoluce se celým letošním programem jako hlavní linie vine téma Svobodné architektury. Rozmanité procházky ukážou nejen pozitivní směřování porevoluční architektury, ale i opakování tehdy přežitých vzorů ze západní společnosti jako např. výstavbu satelitních předměstí. Součástí svobodného stavění, které ovlivnilo charakter města, byly bezesporu i stavby obchodních center, z nichž některá prozkoumáme a opomenuty nebudou ani stavby nových bankovních domů. Druhá tematická linka oslavuje stoleté výročí od založení vlivné výmarské školy Bauhaus.

Součástí Dne architektury bude opět i filmový festival Film a architektura, který proběhne nejen v Praze, ale i v desítce dalších měst. Věnovat se bude především hlavním tématům festivalu.

Podrobný program mezinárodního festivalu Den architektury 2019 v jednotlivých městech v ČR i na Slovensku je k dispozici na www.denarchitektury.cz. Některé z programů jsou kapacitně omezeny – případná registrace účasti na GoOut.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 28.09.2019 17:08



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka