Den ve vzduchu je tady. S Martinem Šonkou i dalšími lahůdkami

Nejúspěšnější letecká show na západě Čech je tady. Den ve vzduchu s rádiem Kiss Proton 2015 probíhá o posledním dubnovém víkendu 25. a 26. dubna na letišti AK Plasy.

Jarní servisní akce AUTO CB

Organizátoři v letošním roce slibují nejen vyšperkovaný letecký program, ale také absolutní novinky v návštěvnickém servisu a doprovodném programu. 

Do Plas se vrací světová špička v letecké akrobacii. Chybět nebude The Flying Bulls Aerobatics Team a elitní pilot Martin Šonka.

Samotný letecký program nabízí skutečně lahůdky. V Plasích se po několika letech objeví letka The Flying Bulls Aerobatics Team, tentokrát ovšem na zbrusu nových letounech. Ze stejné prestižní stáje Red Bull dorazí český elitní akrobatický pilot Martin Šonka. „Velká část mého vystoupení bude moje soutěžní freestylová sestava, se kterou se mi loni podařilo získat titul mistra Evropy,“ láká Martin Šonka a sám přiznává, že na akci se těší: „Je to moc pěkné letiště v krásné přírodě s moc fajn lidmi, takže jsem moc rád, že tam můžu vystupovat. Myslím, že jsem tu měl úplně první vystoupení s letadlem Extra, se kterým posledních pár let létám.“

Chybět nebudou ani v letošním roce letouny Armády České republiky. Nebyl by to Den ve vzduchu, aby se nad Plasy neprohnal JAS – 39 Gripen i Alca L-159. Program nabídne i další lákavá vystoupení. Pro milovníky historie bude jedním z vrcholů oslava 105 let aviatiky u nás, kterou zastoupí představení historického letadla Blériot IX. Tentokrát navíc nepůjde jen o klasický přelet, ale zároveň uvidí diváci historický stroj v bojovém nasazení, kdy nebudou chybět pyrotechnické efekty. 

„Z programu bych připomněl také vystoupení německé letecké skupiny Bavarian Bücker Formation, k vidění bude i akrobacie na padácích a také ukázka amerického letounu Twin Beach C-45H. Velkou novinkou je také vystoupení poměrně nové letecké skupiny Dusty Display Team ze Slovenska. To bude mimořádný zážitek především pro nejmenší návštěvníky,“ vyjmenovává manažer akce Jiří Pěč. 

Dusty Display Team vznikl teprve v loňském roce. Od té doby si už ale získal řadu fanoušků. Nad hlavy diváků totiž vzlétnou reálné kopie strojů ze známého animovaného filmu Letadla. „Předvádíme skupinové létání a ukázky jsou postavené jako určité pasáže z této pohádky. To znamená, že diváci mohou vidět v reálu létání stejných práškovacích letadel ve stejných barvách, ve kterých je vidí ve filmu o letadélku Dustym, v českém dabingu je to ovšem Prášek,“ říká zakladatel letky Robo Slosiar. V souvislosti s touto novinkou půjde ruku v ruce i další novinka a tou bude kino pro nejmenší návštěvníky. V něm budou moct shlédnout právě zmíněné filmy Letadla 1 a Letadla 2. 

Vzhledem k tomu, že se letošní rok nese v duchu oslav 70 let od konce druhé světové války, bude tento významný historický milník také součástí programu a ve skutečně lákavém provedení. Diváci uvidí mimo jiné bitvu mezi americkými a německými stíhačkami v podání Spolku historie vojenského a policejního letectva, který předvede nelítostný souboj mezi rádiově řízenými maketami. Ve vzduchu tak nebudou chybět legendární Messerschmitty a bitvu doprovodí také pyrotechnické efekty. 

Další bitvu, tentokrát už klasických historických letadel, si diváci užijí v podání známé letky Pterodactyl Flight. K vidění bude v tomto případě letecká bitva z první světové války plná pyrotechnických efektů, včetně náletu na pozemní tábor. Diváci měli možnost vidět první vystoupení historické letky už v loňském roce, letos bude ovšem zase o něco lepší. „Přípravy běží na plný plyn. Vystoupení jsme dopilovali a přidali jsme i nové efekty, takže se návštěvníci mají vážně na co těšit,“ říká vedoucí letecké skupiny Petr Svoboda. 

Den ve vzduchu s rádiem Kiss Proton přinese špičkový návštěvnický servis.

Ve velkém se v letošním roce organizátoři zaměřili na návštěvnický servis a služby, které tentokrát přináší skutečně velké novinky. Ceny vstupného se nemění, nicméně návštěvníci si mohou zajistit i opravdu vysoký komfort. K dispozici totiž bude premiérově Chodovar zlatá zóna. Její takzvané Zlaté vstupenky budou mít vyhrazený prostor, samostatné stánky s občerstvením, oddělené toalety a především tribunu přímo u plochy letiště s vlastními sedadly. „Je to samozřejmě bonus. Podobně jako při jiných sportovních nebo kulturních akcích budou mít majitelé těchto Zlatých vstupenek co možná největší komfort. Jasnou známkou toho je i fakt, že tribuna vyroste na letišti v Plasích opravdu poprvé. Další výhodou této zóny je zkrátka to, že nikde nebudou návštěvníci stát fronty,“ říká manažer projektu Jiří Pěč.

Také doprovodný program přinese rozsáhlou nabídku nejrůznějšího vyžití pro celé rodiny. V areálu letiště vyroste X-box game zóna s řadou her, zájemci budou moct vyzkoušet například pilotování stíhačky na leteckém simulátoru a chybět nebude ani výstava historické vojenské techniky, k vidění budou také automobiloví veteráni nebo například historická hasičská technika. Pro ty nejmenší bude k dispozici rozsáhlý lunapark. Milovníky pohledu z ptačí perspektivy zajisté nadchne výstava unikátních fotografií známého fotografa Jiřího Bergera, který stojí za sérií publikací leteckých snímků nejen ze západu Čech. K vidění bude víc jak čtyřicítka originálních záběrů. 

Obdobně jako v minulých ročnících bude pro zájemce zajištěná také autobusová doprava z Plzně až na letiště v Plasích. „V letošním roce jsme přidali ještě jeden autobus, takže doprava bude posílená. Autobusy Plzeňských městských dopravních podniků budou vozit návštěvníky zdarma tam i zpět a stavět budou v obvyklých zastávkách na trase v jednotlivých městech,“ dodává Jiří Pěč.

Veškeré podrobnosti k leteckému i doprovodnému programu zveřejňují organizátoři na www.denvevzduchu.cz. 

Kategorie vstupenek pro Den ve vzduchu s rádiem Kiss Proton 2015:

Běžné vstupné

Dospělí                  200,- Kč

Děti ( 6 – 12 let)        50,- Kč

ZTP                   zdarma

Zlatá vstupenka: 

Dospělí             700,- Kč

Děti ( 6 – 12 let)  300,- Kč

*Ceny vstupenek jsou stejné v předprodeji i na místě v den konání akce.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka