Depo hostí Dny dobrovolnictví s bohatým programem

Na šest set dobrovolníků pomáhalo dva roky během pandemie covidu, při pomoci seniorům s registrací na očkování a v posledních dnech hlavně během přívalu válečných uprchlíků z Ukrajiny jen v TOTEM, z.s.

Cílená propagace v Plzni

V rámci celého kraje bychom ji však napočítali tisíce. Jim všem, ale nejen jim, vzdají hold Dny dobrovolnictví v Plzeňském kraji, které se uskuteční 18. a 19. března v DEPO2015 v Plzni.

 „Během příprav nás zaskočila nutnost dobrovolnicky vypomáhat v krizovém centru pro pomoc Ukrajině, ale přesto věřím, že si oba dny užijeme naplno jako oslavu té největší devizy našeho lidství - dobra v nás,“ říká ředitelka pořádajícího Regionálního dobrovolnického centra Plzeňského kraje a TOTEM, z.s. Vlasta Faiferlíková.

Dvoudenní program nabídne především výstavu a tržiště, kde se návštěvníci budou moci seznámit s organizacemi, které pracují s dobrovolníky, či s firmami, kde jsou dobrovolnické aktivity součástí společenské odpovědnosti. Kdo bude zvědavější nebo nedostane odpovědi na všechny své otázky, může v pátek navštívit Živou knihovnu. Zde si ovšem místo knihy „půjčí“ dobrovolníka, který mu u kávy bude vyprávět o své práci nebo o tom, proč se rozhodl pár hodin svého času dávat zdarma ve prospěch dobra. Lidé tak dostanou příležitost nahlédnout do příběhů evropských dobrovolníků, dobrovolníků oceněných Stipendiem generála Pattona nebo dobrovolníků, kteří pracují v plzeňských nemocnicích a domovech seniorů, na kulturních projektech či s dětmi.

Pro děti je po oba dny připravena zábavná hra Na cestě malého DOBROvolníka, školy se v pátek zúčastní workshopů, na nichž sami studenti přiblíží dobrovolnické projekty, které realizovali. V pátek proběhne také odborná konference, jejíž účastníci se dozvědí o novinkách v legislativě či o podpoře dobrovolnictví ze strany státu, ale hlavně budou sdílet své zkušenosti.

„Současná situace znovu ukazuje, jak důležitá je koordinace velké síly dobrovolné pomoci, a tak bychom chtěli v rámci Dernisáže výstavy poděkovat právě koordinátorům, kteří se této činnosti věnují dlouhodobě a s nasazením, a láskyplně a zodpovědně pečují o ty, kteří přináší svůj čas a energii pro ty nejpotřebnější,“ odhaluje Vlasta Faiferlíková další z bodů programu, který byl dlouho obestřen tajemstvím.
Dny dobrovolnictví v Plzeňském kraji jsou realizovány v rámci projektu Rozvoj dobrovolnictví v ČR, registrační číslo: CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_029/0003724, který je spolufinancován z Evropské unie (EU), Evropského sociálního fondu (ESF) prostřednictvím operačního programu Zaměstnanost a státního rozpočtu České republiky.
Záštitu a podporu akci poskytují Plzeňský kraj a město Plzeň. Generálním partnerem je Kooperativa, hlavními partnery DEPO2015, Modul Servis a Ball. Jedním z hlavních partnerů je i DEPO2015, které zdarma poskytlo prostory pro konání akce. Sobotní část programu se propojí s tradičním DEPO Street Food festivalem. Proto se Dny dobrovolnictví konají s podtitulem Jak chutná DOBROvolnictví.

PROGRAM
Pátek 18. března

10:00 - 14:30 Odborná konference (pro přihlášené účastníky)
10:00 - 14:30  Workshopy pro školy (pro studenty gymnázií, středních a vyšších odborných
  škol, pro přihlášené účastníky)
10:00 - 14:00  Živá knihovna (pro veřejnost)
15:00 - 16:00  Maják (dernisáž výstavy fotografií a poděkování, pro pozvané hosty)
10:00 - 18:00  Příběhy DOBROvolnictví v Plzeňském kraji – výstava (pro  veřejnost)
10:00 - 18:00  Tržiště BOBROvolnictví (pro veřejnost)
14:00 - 18:00  Na cestě malého DOBROvolníka (doprovodný program pro děti)

Sobota 19. března
10:00 - 14:00  Language Café (pro  veřejnost)
10:00 - 18:00  Příběhy DOBROvolnictví v Plzeňském kraji – výstava (pro veřejnost)
10:00 - 18:00  Tržiště DOBROvolnictví (pro  veřejnost)
10:00 - 18:00  Na cestě malého DOBROvolníka (doprovodný program pro děti)
10:00 - 18:00  DEPO Street Food Market (pro  veřejnost) - organizuje DEPO2015


Odborná konference

Sdílení zkušeností, dobrých příkladů, legislativních a dalších novinek, ale i radostí a strastí, které management, koordinace, podpora i samotná dobrovolnická služba přinášejí.
Konference proběhne v hybridní formě. Potkají se přednášející a přihlášení účastníci na místě s přednášejícími a účastníky ze všech regionů ČR a vlastně odkudkoliv na světě, kteří se připojí prostřednictvím vzdáleného přístupu přes internet.
Program konference jsme rozdělili do dvou bloků. Dopoledne si poslechneme novinky v legislativě, dozvíme se o formách podpory dobrovolnictví ze strany státu a samosprávy, budeme sdílet zkušenosti
z managementu a koordinace dobrovolnictví, představíme firemní dobrovolnictví. Odpoledne zástupci vybraných dobrovolnických organizací z celého Plzeňského kraje budou vyprávět konkrétní dobrovolnické příběhy.

Workshopy pro školy
Lektory workshopů jsou sami žáci základních a studenti středních škol, kteří pod vedením svých pedagogů vymysleli a zrealizovali vlastní dobrovolnický projekt.
O své zkušenosti s dobrovolnictvím se s vrstevníky podělí studenti vyšších ročníků z Gymnázia a SOŠ Rokycany, kteří v listopadu loňského roku vysázeli více než 220 stromků v tornádem postižených Mikulčicích nebo studentky z Masarykova gymnázia v Plzni, které svým projektem získaly 20 tisíc Kč pro neziskovou organizaci z Nadace Olgy Havlové. Vlastní dobrovolnické projekty představí i žáci Církevní základní a střední školy v Plzni a žáci Gymnázia Františka Křižíka a základní školy v Plzni.

Živá knihovna
Knihovna, ve které se místo knížek „půjčují“ dobrovolnické příběhy. Prostřednictvím rozhovorů dobrovolníci vyprávějí zájemcům svůj příběh v duchu hesla „i v živých knížkách lze číst“. Představíme příběhy evropských dobrovolníků, dobrovolníků oceněných Stipendiem generála Pattona nebo dobrovolníků, kteří pracují v plzeňských nemocnicích, domovech seniorů, kulturních projektech či s dětmi.

Tržiště DOBROvolnictví
Prostor, kde dobrovolnické organizace z celého Plzeňského kraje představí atraktivním způsobem své aktivity budoucím dobrovolníkům.

Výstava Příběhy DOBROvolnictví v Plzeňském kraji
Součástí Dnů dobrovolnictví v Plzeňském kraji je výstava fotografií, dokumentující dobrovolnické aktivity
v Plzeňském kraji. Výstava navazuje na výstavu Příběhy (nejen) seniorského dobrovolnictví, představenou veřejnosti v roce 2019.
Výstava bude otevřená od 6. do 19. března 2022.
Snímky zachycují zajímavý nebo neobvyklý moment ze života dobrovolníků, kteří v dobrovolnických organizacích působí.
Studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara, ateliéru Grafický design a vizuální komunikace, pod vedením Františka Stekera a Karla Míška, představí v rámci výstavy své návrhy log a vizualizací pro Dny dobrovolnictví v Plzeňském kraji, které vytvořili jako svůj příspěvek k tématu dobrovolnictví.
Derniéra výstavy je spojená s poděkováním koordinátorům dobrovolnictví v organizacích a projektech v Plzeňském kraji.

Na cestě malého dobrovolníka (doprovodný program pro děti)
Edukativní a současně zábavný program o dobrovolnictví pro děti. Děti dostanou herní mapu
se stanovišti a drobnými úkoly, která je provede po našem Tržišti DOBOvolnictví. Podaří-li se dětem splnit většinu úkolů, čeká je v cíli malá odměna.

Language Café
Prostor, kde se potkávají ti, kteří ovládají jakýkoli cizí jazyk a vyměňují si jazykové znalosti nad šálkem kávy nebo čaje v pravidelném Language Café v TOTEMu. Pro Dny dobrovolnictví v Plzeňském kraji jsme připravili různě hovořící „stolečky“ s rodilými mluvčími nebo lektory světových jazyků a vy si tento formát učení jazyků určitě přijďte vyzkoušet.

DEPO Street Food Market (organizuje DEPO2015)
Na milovníky dobrého jídla čeká pestrá ochutnávka zajímavostí, známých z pouličních občerstvení
z celého světa. Nechybí mezinárodní ani česká kuchyně, sladké dobroty, masové pochoutky i vegetariánská strava. Na své si přijdou milovníci dobrého vína i piva, servíruje se voňavá káva, dle sezóny také horké či studené mošty, domácí limonády a jiné nápoje.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka