Depo ovládnou ve středu moderní technologie

Druhý ročník festivalu Inovujeme Plzeň se odehraje ve středu 6. listopadu v plzeňském areálu DEPO2015.

Cílená propagace v Plzni

Návštěvníkům se představí více než tři desítky vystavovatelů – inovátorů, z oblasti podnikatelské sféry i vzdělávacích institucí. Lidé se mohou těšit na technologie z oblasti umělé inteligence, řešení pro chytrá města, průmyslové inovace regionálních firem nebo výzkum z univerzitního prostředí. Město Plzeň jako pořadatel festivalu představí chytrá řešení realizovaná v rámci projektu Smart City. Vstupné na festival je stejně jako v loňském roce zdarma.

„Festival Inovujeme Plzeň jsme začali pořádat s myšlenkou představit veřejnosti technologie budoucnosti a také ukázat širokou základnu inovátorských projektů, kterou v západočeské metropoli máme. Je velmi inspirativní sledovat pokroky, kterých odborníci z různých odvětví technologické sféry dosahují. Přáli bychom si, aby se festival Inovujeme Plzeň stal tradiční akcí, aby byl místem poučení, zábavy i nových setkání,“ řekl primátor města Plzně Martin Baxa.

Návštěvníci si mohou užít bohatý program plný nejrůznějších přednášek a navštívit stánky vystavovatelů. „K vidění budou velmi zajímavé projekty a technologie, například roboti, 3D tiskárny, hlasové ovládání chytré domácnosti, 3D učebnice, chytrá okna – ukázka nanotechnologií, vodíková autíčka, chytrý hasičský oblek a rukavice nebo elektro automobil. Chybět nebude ani armádní technika a zájemci se dozví třeba i to, jak se zkoumá nealkoholové poškození jater nebo objeví buněčné linie pro pokusy in vitro. Myslím, že si každý přijde na své,“ vyjmenoval Tomáš Cholinský, vedoucí oddělení podpory podnikání Správy informačních technologií města Plzně – organizace, jež pořádání festivalu zajišťuje.

Podle Vlastimila Goly, radního pro oblast Smart Cities a podporu podnikání, bude k vidění také řada chytrých řešení, která Plzeň uvedla do praxe. „Plzeň je v oblasti spojené s konceptem chytrého města průkopníkem a našimi projekty se inspirují v Česku i zahraničí. Na návštěvníky festivalu čeká například jedinečný studentský satelit Pilsen Cube II, chybět nebudou vzdělávací aktivity Centra robotiky, lidé se dozvědí také o SIT Portu, skrze nějž podporujeme nadějné inovátory při startu vlastního podnikání. A protože je západočeská metropole městem dronů, nemůžou chybět naši dronaři. Ti představí stroje jako ELIOS, WingtraOne nebo unikátní bezpilotní prostředek SARAH, který stojí za neuvěřitelnými záběry v holywoodských filmech,“ uvedl Vlastimil Gola.

Souběžně s festivalem se uskuteční také konference DronEdge pořádaná Aliancí pro bezpilotní letecký průmysl, jejímž hostem bude například dvojnásobný držitel Oscara za technické inovace a ceny EMMY Emmauel Previnaire. „Konference nabídne aktuální témata z oblasti bezpilotního létání – legislativu, reálné využití dronů, technologické a aplikační novinky. Zde je nutné se předem registrovat, a to na webových stránkách pořadatele – https://uavaliance.cz/konference/dronedge-2019/,“ doplnil Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně.

Už nyní mají organizátoři festivalu Inovujeme Plzeň potvrzenou účast několika stovek studentů z celého Plzeňského kraje. Zájemcům z řad škol město nabídlo zdarma svoz autobusy. Pro studenty má akce ještě další zajímavý rozměr, a to možnost setkání se s potenciálními budoucími zaměstnavateli. Program festivalu odstartuje v 9 hodin, předpokládaný konec je v 15 hodin.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka