Deset let existence spolek k světu. slaví na jubilejní PechaKucha Night

Inspirativní večery PechaKucha Night Plzeň představují jeden z nejdelších a nejúspěšnějších projektů plzeňského spolku k světu., který letos slaví deset let existence.

Cílená propagace v Plzni

Nadcházející kulatá čtyřicátá [peča kuča] se proto ponese na lehce nostalgické a přece hodně inspirativní vlně, stejně jako všechny předešlé večery, které návštěvníky zavedly do Borské věznice, Městských lázní nebo do protiatomového krytu ukrytého v areálu Škoda Plzeň. Kam se návštěvníci 16. prosince podívají tentokrát a na jaké hosty se mohou těšit?

Formát PechaKucha se zabydlel v mnoha městech České republiky. Ale jen v Plzni se koná vždy na jiném místě, a to zpravidla v architektonicky zajímavém nebo veřejnosti nepřístupném prostoru. „Je zkrátka vidět, že zakládajícími členy spolku byli architekti,“ směje se architekt Jakub Mareš, zakladatel spolku k světu., který letos slaví deset let existence a má spoustu důvodů k radosti. „Jen našemu organizačnímu týmu se povedlo v Plzni přivítat zakladatele tohoto úspěšného celosvětového formátu. Účastnili se vydání s pořadovým číslem 15, které se konalo v budově bývalé elektrárny pivovaru Plzeňský Prazdroj, dnešního sídla minipivovaru Proud. Nikam jinam osobně nepřijeli, což je pro mě znamením, že to děláme dobře,“ dodal Mareš.

Nadcházející čtyřicátá PechKucha se uskuteční v pátek 16. prosince a ponese se v duchu oslav tohoto kulatého výročí. Bude kapku nostalgická, kapku vánoční a hodně inspirativní, jak je pro večery Pecha Kucha Night obvyklé. Konat se bude v legendárním plzeňském klubu Divadlo pod lampou, jehož renomé dalece přesahuje hranice města, okresu i kraje. „Prvním účinkujícím bude hudebník Orion, který celý večer zahájí a stane se posledním členem legendárních PSH, který na plzeňské PechaKucha Night Plzeň ještě nevystoupil. Naše pozvání v minulosti přijal Mike Trafik i Vladimír 518, který na PechaKucha Night Plzně vystouili hned několikrát. Na nadcházející [peče] se představí také historička módy s vášní pro módu první poloviny 20. století Milena Hasalová, která přednáší a pořádá dobové módní přehlídky, je mj. také majitelkou obchodu s vintage módou v Plzni,“ prozradila hlavní organizátorka PechaKucha Night Plzeň Kateřina Minářová, která se se svým organizačním týmem těší také na vystoupení dokumentaristy Víta Klusáka, autora filmu V síti, za který získal v roce 2020 Českého lva i Cenu české filmové kritiky. Jeden z nejvýraznějších režisérů dokumentárních filmů zanechává ve svých dílech silný autorský rukopis, volí zásadní a zejména aktuální témata. Často překonává hranice mezi tvůrčím a předkamerovým prostorem.
Jedna z pátečních prezentací bude věnována domácímu násilí, o kterém se nemluví, oběti se často nikomu nesvěří, protože mnohdy čelí názoru, že si za svou situaci mohou sami. Problematice domácího násilí se věnují Barbora Urbanová a Michaela Studená, které představí svou iniciativu Pod svícnem, jež letos založily s podporou odborné i kulturní scény

Historicky první [peča kuča] se konala v Domě hudby 30. května 2012 a tehdy na ní vystoupili architekti, designéři, grafici a umělci, kteří se ve svém tvůrčím spektru protínají s Plzní. První z řady inspirativních večerů začínal tehdy stejně jako dnes ve 20:20 a byl ve formátu 20 x 20, tedy 20 obrázků, přičemž na každý má prezentující jen 20 vteřin.  Formát zůstal stejný, prezentující se mění, byť jsou to vždy ti nejzajímavější osobnosti z řad designérů, architektů, umělců, byznysmenů, ale také lidí, kteří svými projekty mění města, lidské osudy nebo jinak pomáhají a zlepšují svět kolem sebe. Některé osobnosti se do Plzně rády vracejí, třeba již zmíněný Vladimír 518, který má svými projekty nakročeno do tolika sfér, že má stále co předat.
Díky PechaKucha Night Plzeň se mohli lidé během deseti let podívat do těchto prostor: Světovar, Městské lázně (bazén a později i střecha objektu), Sokolovna ve Štruncových sadech, Kino Elektra, Papírna Plzeň, Korandův sbor, Krajské ředitelství policie Plzeňského kraje, Kino Hvězda, areál bývalého OBI na Borských polích, Divadlo J. K. Tyla – Velké divadlo a později i Nová scéna, DEPO2015, Klotzova cihelna, Centrální výrobna jídel v Korandově ulici, elektroústředna v areálu Plzeňského Prazdroje a Návštěvnické centrum Plzeňského Prazdroje, Škoda Plzeň - protiatomový kryt, Špejchar Pod Všemi Svatými, Českobratrský kostel Mistra Jana Husa, Věznice Bory, bývalý obchodní dům Prior, bývalý autosalon Carimex, Měšťanská beseda, kulturní dům JAS, Farnost Evangelické církve metodistické v Husově ulici, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara ZČU, Krajský soud v Plzni, Vodojem Homolka, Ústav šlechtičen v Chříči, Loosův interiér – byt Krausových, a Stará synagoga v Plzni. Některé večery se konaly open-air, v době covidové se jedna [peča kuča] odehrála online.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka