Dětské kresby pomohou výzkumu Crohnovy choroby

Výzkumné centrum NTIS Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni a Dětská klinika Fakultní nemocnice Plzeň pokračují v úspěšně navázané spolupráci na vývoji aplikace.

Jarní servisní akce AUTO CB

Ta bude napomáhat v léčbě a především výzkumu Crohnovy choroby u dětí. Také letos výzkum finančně podpoří hnutí Na vlastních nohou – Stonožka, které opět iniciovalo výtvarnou a literární soutěž dětí z mateřských, základních a středních škol z celé České republiky, tentokrát pod názvem „Medicína v historii".

Crohnova choroba je nevyléčitelné chronické zánětlivé onemocnění různých částí trávicího traktu, provází pacienty téměř celý život a má kolísavý průběh, ve kterém se střídají období klidu a aktivity. Počet nemocných se bohužel každoročně zvyšuje. Lékaři z Dětské kliniky Fakultní nemocnice v Plzni již testují základní verzi interaktivního softwaru, na jehož vývoji pracují výzkumníci z centra NTIS a který je určen pro sběr a zpracování dat dětí se střevními záněty. Software bude dále schopen poskytnout statistické a  prognostické výstupy. Napomůže tak diagnosticko-léčebnému procesu a zároveň bude kompatibilní s výzkumným záměrem plánované studie Dětské kliniky FN Plzeň, zabývající se novými léčebnými  postupy u Crohnovy choroby u dětí.

„Loňský ročník soutěže  ukázal obrovskou solidaritu dětí v celé naší zemi a všichni jsme byli mile překvapeni, jak úžasná výtvarná díla přišla do fakultní nemocnice, dětská fantazie nezná mezí. Spojení lékařského výzkumu a inovativních informačních technologií již nyní  přináší cenné poznatky k dosavadním možnostem léčby a doufám, že i letošní  spolupráce s dětmi pomůže k dalšímu mílovému kroku v pomoci nemocným ,“ uvádí  ředitel FN Plzeň Václav Šimánek.

„Zapojení dětí do soutěže pro ně může být dobrou inspirací v tom, aby jejím prostřednictvím objevily krásu vědy a jednou třeba i přispěly k vývoji nových moderních metod léčby – tak, jak nyní přispívá Západočeská univerzita v Plzni díky jejím světově uznávaným odborníkům,“ dodal rektor Miroslav Holeček.

V loňském roce děti zasílaly do soutěže výtvarné a literární práce na téma „Věda, která léčí“ a školy uspořádaly tzv. Stonožkové týdny. Při tradiční prosincové bohoslužbě v katedrále sv. Víta tak předala prezidentka hnutí Stonožka Běla Jensen zástupcům univerzity a nemocnice šek na 500 000 korun.

I letošní rok pokračuje zapojením dětí všech škol do výtvarné či literární soutěže. Své práce mohou posílat  do 30. června do FN Plzeň k rukám mluvčí nemocnice Gabriely Levorové a předání hlavních cen proběhne v Arcibiskupském paláci v Praze 1. prosince.

Hlavní heslo hnutí Stonožka „Nikdy nejsi sám“ znovu pomůže přiblížit dětské pacienty k jejich zdravým vrstevníkům a naopak. Zakladatelka hnutí Běla Jensen k projektu říká: „Minulý stonožkový rok vyzval děti,  aby  pomohly svým nemocným kamarádům, a to se podařilo v plné míře. Každá koruna z předané částky  již v této chvíli přináší naději pro nemocné s Crohnovou chorobou. Do letošního  ročníku ´Medicíny v historii´ plánujeme zapojit  i odvážné dětské pacienty. Pokud budeme úspěšní, v budoucnosti představíme veřejnosti knížku, ve které  sami pacienti přiblíží svůj život s touto nevyléčitelnou nemocí.“

Hnutí Na vlastních nohou – Stonožka je humanitární a mírová organizace, v níž děti pomáhají jiným dětem. Bylo založeno roku 1990 Češkou žijící v Norsku, paní Bělou Jensen. V hnutí se angažují tisíce dětí a stovky učitelů v českých školách, finanční prostředky získávají organizováním Stonožkových týdnů či pořádají prodejní výstavy, sbírky, koncerty a jiná vystoupení na pomoc nemocným a postiženým dětem v ČR i v jiných zemích světa. Stonožkové hnutí má své patrony mezi významnými světovými i českými osobnostmi. Mezi nejznámější patří kardinál Dominik Duka OP, bývalý generální tajemník NATO George Robertson a dlouhodobým partnerem je Generální štáb Armády ČR.

Více informací je k dispozici na stránkách www.stonozka.org.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka