Diskuze se sociology otevře téma vztahů mezi občany, architekty a politiky

Spolek Pěstuj prostor připravil na středu mimořádnou přednášku Idy Kaiserové a Petra Matouška.

Jarní servisní akce AUTO CB

Ještě před zahájením tradičního jarního přednáškového cyklu o současné architektuře a souvisejících tématech (tentokrát o zeleno-modré infrastruktuře města) připravil spolek Pěstuj prostor mimořádnou přednášku Idy Kaiserové a Petra Matouška. Dvojice sociologů z ateliéru MAKAI na případové studii malého architektonického zásahu do veřejného prostoru jednoho z plzeňských sídlišť nastíní téma vztahů mezi občany, architekty a politiky, mezi odborností a občanským aktivismem. V přednášce a následné diskuzi určené odborné i širší veřejnosti přiblíží své poznatky z několika let výzkumů i praktické zkušenosti s rozvojem veřejných prostranství měst a obcí. Akce se uskuteční ve středu 11. března 2020 od 18 hodin v plzeňské univerzitní kavárně Družba coby součást doprovodného programu projektu Procesy pokroku.

V roce 2015 podala obyvatelka jednoho z plzeňských sídlišť podnět na zlepšení veřejného prostoru před tamější základní školou do Otevřené výzvy Pěstuj prostor. Do následné přípravy a postupné realizace intervence se zapojili studenti architektury a také místní obyvatelé. Svou aktivitou upozornili společně na zanedbaný veřejný prostor a jeho možný potenciál. „Architektonický zásah i komunitní aktivity prostor oživily – v místě si hrály děti a využívali je i rodiče. Po několika letech a personální změně ve vedení příslušného městského obvodu však přišlo úřední nařízení prvky odstranit. Architekti nechtěli, lidé nechtěli. Původní drobná architektura byla nicméně zlikvidována a prostor byl upraven nově. Architekti jsou nespokojeni a mluví o špatné rekonstrukci, politici jsou spokojeni a mluví o lepší architektuře, lidé jsou…“, popisuje sociolog Petr Matoušek.

Tento typ veřejných zásahů probíhá v různých formách v různých městech. Jak lze tyto změny podrobně popsat a vysvětlit? A k čemu je to užitečné? Petr Matoušek a Ida Kaiserová několik z nich analyzovali a identifikovali řadu společných znaků včetně strategií aktérů i politik městských správ. „Sociologická analýza podle nás umožňuje otevřít širší a obecnější téma vztahů mezi občany, architekty a politiky, mezi odborností a občanským aktivismem. Každá z těchto skupin disponuje svým druhem moci a každá z nich má svůj vlastní přístup k „veřejnému zájmu““, dodává Ida Kaiserová.

Přednášku pořádá spolek Pěstuj prostor za podpory města Plzně a Ministerstva kultury ČR.

Vstupné na přednášku činí 50 Kč. Vstupenky budou k dispozici na místě a v předprodeji na plzenskavstupenka.cz a GoOut.cz.

foto: gabriela homolová

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 09.03.2020 14:07



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka