Divadelní léto mění obsazení, dr. Zvonka Burkeho bude hrát žena

Festival Divadelní léto pod plzeňským nebem musel těsně před první čtenou zkouškou letošní novinky „Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho“ radikálně měnit obsazení.

Cílená propagace v Plzni

Titulní roli Burkeho se režisér Šimon Dominik rozhodl svěřit herečce Dianě Tonikové, která nahradí zdravotně indisponovaného Jakuba Albrechta. V roli Svatavy, kterou měla Diana Toniková původně hrát, ji vystřídá Klára Kuchinková. Mění se i role Tichého, místo pracovně zaneprázdněného Petra Konáše se jí ujmou Marek Mikulášek v alternaci s Kryštofem Dvořáčkem. Z původně ohlášeného obsazení tak zůstává Milan Šteindler jako paní Outěchová a Michal Štěrba v roli Václava. Premiéra legendární komedie Ladislava Smočka se odehraje v sobotu 2. 7. od 21:00 na scéně, kterou letos festival postaví na náměstí Míru.

15. ročník Divadelního léta pod plzeňským nebem potrvá od 19. 6. do 25. 7. a kromě premiéry a deseti repríz komedie „Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho“ nabídne i reprízy Shakespearova milostného příběhu „Romeo a Julie“, který měl premiéru vloni. Dále to bude představení studentů KALD DAMU s názvem „Pláž“, večer muzikálových hitů Divadla J. K. Tyla „Jsme muzikál!“ nebo „Slam Poetry All Stars“.

První čtená zkouška letošní novinky proběhla v prostorách Security Space &Café v neděli 1. 5.
„Změny v obsazení nás zaskočily doslova za pět minut dvanáct. Bylo to hodně náročné, ale nápad režiséra Šimona Dominika obsadit do titulní role Dianu Tonikovou považuji za skvělý. Dnes, kdy máme první čtenou zkoušku úspěšně za sebou, věřím, že vznikne mimořádně zajímavé představení!“ uvedla ředitelka Divadelního léta Marcela Mašínová.

Návštěvníci plzeňského festivalu Dianu Tonikovou dobře znají. Třeba jako paní Bonacieux ze Tří mušketýrů (2013) a také z inscenací Lhář (2014), Nos (2015), Don Quijote (2016) nebo Akvabely (2017). V současnosti hraje v Městských divadlech pražských, MeetFactory, Studiu Hrdinů, Divadle Letí, Divadle NaHraně nebo v souboru BodyVoiceBand. Hostovala i v Divadle J. K. Tyla a s režisérem Šimonem Dominikem tu pohybově spolupracovala na Postřižinách. „S Dianou Tonikovou spolupracuji už řadu let, od našeho společného angažmá v Chebu, a Burke bude dokonce její čtvrtou mužskou rolí v mé inscenaci. Jistý genderový posun naznačil už Ladislav Smoček obsazením Outěchové mužem, což se ujalo i v dalších inscenacích, a my jsme se nakonec rozhodli tento prvek ještě posílit a udělat i druhou, opačnou inverzi,“ řekl režisér Šimon Dominik.

Roli bytné paní Outěchové bude hrát Milan Šteindler. „Zatím jsem s Milanem Šteindlerem nepracoval, dospíval jsem ale v devadesátých letech, kdy do televize proniklo Divadlo Sklep, a byl jsem odkojený na České sodě. Milan Šteindler je tak jedním z hrdinů mého dospívání,“ uvedl režisér Šimon Dominik. V dalších rolích se diváci mohou těšit na hvězdy činohry Divadla J. K. Tyla, známé i z předchozích inscenací Divadelního léta – Kláru Kuchinkovou, Michala Štěrbu a Marka Mikuláška. Známou tváří je i Kryštof Dvořáček, který byl ještě jako student DAMU jedním z herců autorského představení „Poslední zrnko písku“, které mělo na Divadelním létě premiéru v roce 2020.
Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho je nejznámějším dílem dramatika Ladislava Smočka. Divácká srdce po celém světě si hra získala především díky originálnímu humoru, který osciluje na hraně mezi fraškou a hlubokomyslným filozofováním.

Na scéně na náměstí Míru bude Divadelní léto pod plzeňským nebem hrát od 20. do 23. 7. i obnovenou premiéru a reprízy loňské inscenace „Romeo a Julie“ s charismatickým Janem Zadražilem v roli Kapuleta. Nejznámější Shakespearův milostný příběh nastudoval režisér Jakub Špalek a diváci se mohou těšit i na další herecké tváře Spolku Kašpar – v hlavních rolích Daniel Pivoda Ondráček a Tereza Slámová, dále hrají Eva Elsnerová, Miloslav Tichý, František Kreuzmann, Štěpán Coufal a Kristián Stolařík. Ples v domě Kapuletů rozproudí dobová hudba kapely Krless.

Divadelní léto přivede i letos na scénu mladé herecké naděje. Po inscenacích, které vznikly z rezidenčních pobytů studentů DAMU a HAMU v předchozích letech, pozve festival letos v rámci doprovodného programu studenty 3. ročníku Katedry loutkového a alternativního divadla DAMU. Na náměstí Míru uvedou 19. 6.  svoji novinku s názvem „Pláž“, která bude prvním představením letošního Divadelního léta.
Večer s hity muzikálového souboru Divadla J. K. Tyla se pod názvem „Jsme muzikál!“ odehraje 20. 6. a závěrečnou akcí festivalu bude 25. 7. „Slam Poetry All Stars“.

Divadelní léto pod plzeňským nebem patří k největším českým open air divadelním festivalům. V předcovidové době ho navštěvovalo na 9000 diváků ročně a festival se organizátorům podařilo uskutečnit i v letech 2020 a 2021. Vstupenky na 15. Divadelní léto pod plzeňským nebem lze zakoupit prostřednictvím sítě GoOut.


Festival Divadelní léto pod plzeňským nebem podporují město Plzeň a Plzeňský kraj.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka