Divadelní léto odstartovalo doprovodný program

Stěžejní inscenací Divadelního léta pod plzeňským nebem bude Švanda dudák, který má premiéru 29. června a dalších deset repríz v průběhu července.

Cílená propagace v Plzni

Už 15. června ale odstartuje doprovodný program. První akcí bude Festivalek hereckých kapel v Zach‘s Pubu. Všechny další části programu se odehrají na scéně pod otevřeným nebem, která pro letošní Divadelní léto vyroste na prostranství U Ježíška. V neděli 16. 6. se tu rozezní muzikálové melodie v podání souboru DJKT a o den později, 17. 6. se v Plzni představí studenti pražské DAMU se svým pojetím Shakespearovy komedie Jak se vám líbí. Doprovodný program bude pokračovat i v červenci večerem Open Air Slam a také Improzápasem. V rámci hlavního programu nebudou chybět reprízy inscenace Cyrano s Michalem Dlouhým v titulní roli, která měla premiéru vloni.

Už druhým rokem přivede Divadelní léto na scénu herce a jejich kapely. Letošní setkání bude o něco komornější, Festival se proto změnil na Festivalek hereckých kapel a bude se konat v Zach’s Pubu. Většina účinkujících je spjata s Divadelním létem – například v kapele Pawlowski uvidíte Roxanu ze Cyrana Andreu Mohylovou, Marka Mikuláška, který hraje v téže inscenaci, nebo Petra Konáše - d´Artagnana ze Třech mušketýrů. Divadelní léto spolupracuje od svého začátku s Divadlem ALFA, na pódium proto pozvalo i kapelu Fortel, složenou ze členů ALFY.

Poprvé se k Divadelnímu létu připojí soubor muzikálu DJKT. V návaznosti na úspěšnou sérii koncertů Jsme muzikál! se v neděli 16. června poprvé představí pod širým nebem s výběrem nejlepších hudebních čísel z repertoáru letošní sezóny. Nebude chybět několik ochutnávek ze sezóny příští i několik "bonbonků" navíc v podání hvězd souboru muzikálu DJKT. Diváci se mohou těšit na Stanislavu Topinkovou Fořtovou, Pavla Klimendu, Pavla Režného, Jozefa Hruškociho, Evu Staškovičovou nebo Charlotte Pščolkovou. Jedinečným večerem, který se uskuteční 16. června U Ježíška, provede Lumír Olšovský. Mimořádným hostem večera bude finalista soutěže The Voice Jakub Moulis, který svou pěveckou dráhu odstartoval v muzikálu Viktorka Plzeň! aneb jinak to nevidím.
Doprovodný program obohatí původně klauzurní inscenace Katedry činoherního divadla na pražské DAMU Jak se vám líbí, která měla premiéru 5. 1. 2018. Roztoužená Shakespearova komedie vypráví o útěku dvou dívek před svázaným knížecím dvorem do bájného Ardenského lesa. Tam údajně vládne klid a všudypřítomná vzájemná láska se snáší na jeho obyvatele jako lehký poprašek rosy. Skutečnost je ale poněkud odlišná. K tomu, aby mohl být člověk milován, musí překonat řadu překážek, ať se týkají toho, co nosí v sobě, nebo třeba toho, co nosí na sobě...

„Dramaturgem Shakespearovy komedie je Plzeňan Jaroslav Jurečka, režisérkou jeho partnerka Aminata Keita. Na svižné inscenaci baví krom skvělých výkonů i velmi přirozený jazyk – hraje se v překladu Františka Fröhlicha. Se studenty DAMU bychom rádi v budoucnu spolupracovali pravidelně – toto je taková první vlaštovka,“ říká programový ředitel Divadelního léta pod plzeňským nebem Jan Anderle.

Divadelní léto pod plzeňským nebem patří s téměř 9000 diváky k největším open air divadelním akcím v republice. Od roku 2008 festival připravuje každý rok jednu původní inscenaci, kterou zasazuje do kulis širšího centra města. Za dobu existence festivalu se na plzeňské letní scéně vystřídala řada hvězdných tváří, jedním z nejúspěšnějších počinů v historii festivalu byl loňský Cyrano s Michalem Dlouhým.

Vstupenky na 12. ročník festivalu Divadelní léto se prodávají prostřednictvím sítě GoOut. Ceny vstupenek na inscenace hlavního programu Švanda dudák a Cyrano se pohybují od 250 do 550 Kč. Vyšší cena je pouze u vstupenek na premiéru Švandy dudáka, které exkluzivně zahrnují i pozvání na sklenku vína po skončení představení. Ceny vstupného na doprovodný programu 100 – 550 Kč.

Divadelní léto pod plzeňským nebem
12. ročník
15. 6. – 25. 7. 2019

Švanda dudák
podle hry Strakonický dudák od Josefa Kajetána Tyla
U Ježíška
premiéra v sobotu 29. června ve 20.30
reprízy 1. - 4. a 7. - 12. července ve 20.30
Kdysi dávno se v naší krásné zemi udály prazvláštní věci. Po mnoha letech nespravedlivého útlaku pozvedl lid svůj hlas a zbavil se nenáviděného zla. Nebylo to ovšem snadné - svět na nás zapomněl, a proto bylo třeba znovu všem připomenout, čeho všeho jsme my Češi schopni. Mnoho lidí se o to pokoušelo, ale marně. Až se objevil zcela nový hrdina. Jmenoval se Švanda a byl to muzikant.
Režie: Marek Němec, scéna: Agnieszka Pátá-Oldak, hrají: Ondřej Rychlý, Eliška Hanušová, Martin Písařík, Klára Krejsová, Michal Štěrba, Tomáš Karger a další.

Cyrano
Edmond Rostand
U Ježíška
reprízy 20. – 25. července ve 20.30
Snad každý divák chce vidět Cyrana. Romantický příběh čisté a marné lásky až za hrob, opravdového přátelství, nefalšovaného hrdinství, odvahy a cti řadí Cyrana už několik století na špici světové klasiky. Každý herec si chce Cyrana zahrát! Dramatická báseň Edmonda Rostanda se řadí k vrcholům francouzského dramatu. Michal Dlouhý zářil jako Cyrano na festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem 2018. Jsme rádi, že vám tenhle zážitek můžeme nabídnout i letos.
Premiéra: 30.6.2018 (Proluka). Překlad: Jindřich Pokorný. Dramaturgie: Jiří Janků. Výprava: Petr Kolínský. Hudba: Jan Maxián. Režie: Ivan Řezáč.
Hrají: Michal Dlouhý, Andrea Mohylová, Miloslav Tichý, Jan Jankovský, Jiří Maryško, Kamil Halbich, Bronislav Kotiš, Jana Kubátová, Antonín Procházka ml., Petr Borovský, Jiří Weiner/ František Šimánek, Klára Krejsová, Jindřich Kout, Marek Mikulášek, Jiří Kout, Adam Rezner, Jaroslav Matějka...

Doprovodný program
Festivalek hereckých kapel

Zach's Pub
sobota 15. června ve 20.00
Také letos vám nabízíme hrající herce. Těšit se můžete na divoké aranže známých hitů v podání formace Fortel z divadla Alfa či skupinu Pawlowski, tedy na Marka Mikuláška, Andreu Mohylovou či Vladimíra Pokorného
Překvapení nejsou vyloučena!

Jsme muzikál!
U Ježíška
neděle 16. června ve 20.30
To nejlepší z právě končící sezóny plzeňského muzikálu. A také písně z muzikálů, na které se můžete těšit. To všechno bude mít pod otevřeným nebem pevně v rukou Lumír Olšovský.
U toho zkrátka nesmíte chybět!

Jak se vám líbí
William Shakespeare
U Ježíška
pondělí 17. června ve 20.30
Tři krásní mladí herci, tři překrásné mladé herečky a nestárnoucí William Shakespeare vás zvou do Ardenského lesa, kde je možné dotknout se pohádky a snu. V Ardenském lese je možné cokoliv. Můžeš trpět, plakat, klamat se, ztratit se. Můžeš cokoliv - ale vždy ve jménu lásky.
Studenti DAMU a jejich hravý zápas s klasikou.
Premiéra: 5.1.2018. Překlad: František Fröhlich. Výprava: Michal Spratek. Dramaturgie a hudba: Jaroslav Jurečka. Režie: Aminata Keita. Hrají Eliška Zbranková, Jakub Svojanovský, Zuzana Černá, Viktor Kuzník, Kryštof Dvořáček, Zuzana Novotná

Open Air Slam
U Ježíška
úterý 16. července ve 20.30
Slam poetry na divadelních prknech pod širým nebem s hvězdami české scény. Poezie okamžiku. Poezie naživo. Poezie se závěrečným battlem dvou nejlepších. Vy rozhodujete!

Improzápas
U Ježíška
čtvrtek 18. července ve 20.30
Dva týmy bojují o přízeň publika, drsný rozhodčí dohlíží na fair play a diváci rozhodují o tom, co se bude hrát.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka