Divadelní léto pod plzeňským nebem lákalo i ve skromnější podobě

Festival Divadelní léto pod plzeňským nebem se kvůli pandemii musel výrazně uskromnit, přizpůsobit program, délku trvání i počet míst v hledišti.

Jarní servisní akce AUTO CB

Díky těmto změnám bylo možné festival uskutečnit a od 8. do 27. července se organizátorům podařilo úspěšně odehrát všechna představení i doprovodný program. Diváci si spolu s herci užívali obnovenou premiéru i pět repríz komedie Švanda dudák s Ondřejem Rychlým v titulní roli a také tři večery s pozoruhodnou autorskou novinkou Poslední zrnko písku, kterou pro festival nastudovali studenti DAMU, Činohra 16-20. Nechyběl ani tradiční příměstský divadelní tábor. Divadelní léto se v regionu stalo jednou z prvních akcí po koronavirové divadelní pauze.

Letošní 13. ročník byl mimořádně náročný na organizaci, se změnami a nejistotou se festivalový tým potýkal od prvních dnů pandemie. Koronavirová opatření poznamenala zejména programovou část, organizátoři byli nuceni přerušit přípravy výpravné inscenace Shakespeare v Hollywoodu v režii Radovana Lipuse a odložit její realizaci na rok 2023. Zkrátila se doba trvání festivalu, doprovodný program, snížil se počet představení a zmenšila se i velikost hlediště. Celkový počet diváků byl letos vzhledem k těmto změnám jen o něco více než 2 000, což je v porovnání s minulými ročníky zhruba čtvrtina. Skromnější podoba programu se ale ukázala jako reálná. „Jsme opravdu šťastní, že se nám 13. Divadelní léto podařilo ve ztížených podmínkách zrealizovat. Náš odhad se ukázal jako správný, diváci byli letos mnohem opatrnější a s nákupem vstupenek často váhali do poslední chvíle, přesto byla vždy většina míst v hledišti obsazena a atmosféra představení byla skvělá! Všem divákům, ale i hercům a realizačnímu týmu bych chtěla velmi poděkovat! Díky patří i našim podporovatelům a donátorům, bez kterých bychom to v této těžké době nezvládli,“ řekla ředitelka festivalu Marcela Mašínová.

Překvapením a vrcholem letošního ročníku se stala skvělá autorská inscenace Poslední zrnko písku, kterou v rámci rezidence v umělecké dílně PaNaMo v Partolticích zrealizovali pro Divadelní léto studenti posledního ročníku pražské DAMU, soubor Činohra 16-20. Režisérka Aminata Keita a dramaturg Jaroslav Jurečka připravili spolu s celým týmem divákům mimořádný zážitek. Poslední zrnko písku bude po premiéře a dvou reprízách na Divadelním létě putovat dále. Už tento čtvrtek 30. července inscenaci zhlédnou diváci festivalu Barokní dech v neobvyklém prostředí poutního kostela sv. Barbory ve Všekarech u Holýšova. Další představení Posledního zrnka písku se plánují v rámci pražské Letní scény Štvanice a také na festivalu Wolkrův Prostějov. O uvedení repríz Posledního zrnka písku na Divadelním létě v roce 2021 není zatím rozhodnuto. „Herci i tvůrčí tým končí školu a chystají se nastoupit angažmá v různých českých divadlech, v tuto chvíli proto není možné říct, jestli se v příštím roce v Plzni sejdou,“ vysvětlil programový ředitel Divadelního léta Jan Anderle.

Už nyní je ale jisté, že se do Plzně na několik červencových večerů v roce 2021 vrátí nejúspěšnější inscenace v historii festivalu Cyrano s Michalem Dlouhým v hlavní roli. O dalším titulu, který bude v příštím roce novinkou, není zatím definitivně rozhodnuto a není ani jisté, zda se festival vrátí na scénu U Ježíška. „O místě, na kterém budeme v Plzni příští rok hrát, rozhodne nová inscenace, a především režisérka Martina Schlegelová, s níž budeme v příštím roce spolupracovat,“ prozradil Jan Anderle.

Divadelní léto
13. ročník, 8. – 27. 7. 2020, U Ježíška 2711/7, Plzeň

Švanda dudák
podle hry Strakonický dudák od Josefa Kajetána Tyla (premiéra 29. 6. 2019)
obnovená premiéra v úterý 14. července 2020 ve 20.30
reprízy 15. - 19. července ve 20.30
Režie: Marek Němec, scéna: Agnieszka Pátá-Oldak, hrají: Ondřej Rychlý, Eliška Hanušová, Martin Písařík, Klára Krejsová, Michal Štěrba, Tomáš Karger, Jana Kubátová, Bronislav Kotiš, Antonín Procházka ml., David Kubát a další.

Poslední zrnko písku
Činohra 16-20 (divadelní soubor studentů DAMU)
premiéra 25. července ve 21.00
reprízy 26. a 27. července ve 21.00
Režie: Aminata Keita, scénář: Aminata Keita, Jaroslav Jurečka a kol., scéna a kostýmy: Michal Spratek,
hrají: Jessica Bechyňová, Zuzana Černá, Kryštof Dvořáček, Michael Goldschmid, Jakub Svojanovský, Eliška Zbranková.
Očekáváme, že nastane změna. Čekání na ni ale nikdy nemůže trvat příliš dlouho, a až to nepůjde vydržet, budeme muset začít jednat.
Autorská inscenace studentů činoherního divadla pražské DAMU zkoumá touhu po změně a strach ze změny. Proč tolik toužíme změnit své životy a zároveň se toho bojíme jako ničeho jiného? Co jsme vlastně ochotni udělat pro to, aby to s naším světem dopadlo dobře?

Doprovodný program
Improzápas
8. července ve 20.30
Open Air Slam
9. července ve 20.30
PechaKucha Night vol. 32
10. července 20.20

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka