Divadelní léto zahajuje předprodej vstupenek na Romea a Julii i Cyrana

Divadelní léto pod plzeňským nebem to nevzdává a zahajuje prostřednictvím sítě GoOut předprodej vstupenek na letošní 14. ročník.

Cílená propagace v Plzni

Jeden z největších open air divadelních festivalů u nás letos sází na klasiku. Hlavní inscenací bude Romeo a Julie v režii Jakuba Špalka. Na scéně, která bude stát v červnu a červenci U Zvonu, se odehraje premiéra a deset repríz Romea a Julie, ale také obnovená premiéra velmi úspěšné inscenace Cyrano z roku 2018 s charismatickým Michalem Dlouhým. Doprovodný program nabídne autorská představení studentů HAMU a DAMU, která vznikají v rámci rezidenčních pobytů, Open Air Slam nebo večer s muzikálem Divadla J. K. Tyla.

Divadelní léto bylo vloni v červenci jednou z prvních akcí, které se po jarní vlně pandemie podařilo uskutečnit. Organizátoři věří, že hrát bude možné i letos. „Loňský rok byl nejtěžší v historii festivalu, hodně jsme se toho ale naučili. Ověřili jsme si, jak skvělý tým Divadelní léto tvoří a jak flexibilní umíme být – museli jsme reagovat na změny ze dne na den, někdy i z hodiny na hodinu, a naučili jsme se zajistit všechna potřebná protiepidemická opatření pro diváky i herce. Naší velkou výhodou je i to, že hrajeme na čerstvém vzduchu pod širým nebem,“ říká Marcela Mašínová, ředitelka festivalu.

Vloni a předloni postavil festival svoji scénu s hledištěm pro několik set diváků U Ježíška, dříve se ale hrálo i na jiných místech Plzně, mimo jiné na náměstí Republiky, v Proluce nebo před Západočeským muzeem. Prostranství U Zvonu, kde se Divadelní léto letos uskuteční, objevil festival v roce 2016 a zakotvil tu i v roce 2017 (Don Quijote, Prokletí rodu Baskervillů, Akvabely). Místo stíněné platany, na kterém má v budoucnu stát budova Západočeské galerie, se líbí i režiséru Jakubu Špalkovi, principálovi Spolku Kašpar: „My jsme Romea a Julii dělali asi před osmi lety. S inscenací jsme pak jezdili i po hradech a tvrzích, kde jsme ji dost často hráli v jiné dekoraci, než byla nazkoušená. Naučil jsem se tehdy o Romeovi a Julii přemýšlet v různých půdorysech a tohle místo je opravdu dobré!“

Nejslavnější Shakespearův milostný příběh se bude v Plzni hrát v překladu Josefa Topola a úpravě pro 8 osob. Do titulních rolí Romea a Julie obsadil režisér Jakub Špalek neokoukané tváře – Daniela Pivodu Ondráčka a Terezu Slámovou, v roli Kapuleta se na Divadelní léto vrátí Jan Zadražil, který tu v roce 2009 a 2010 exceloval jako Gogolův Revizor. Merkucia ztvární Miloslav Tichý, kterého díky roli Kristiána de Neuvillette čeká na plzeňské letní scéně i obnovená premiéra Cyrana. Také v dalších rolích se představí herci pražského divadelního Spolku Kašpar: Eva Elsnerová, František Kreuzmann, Štěpán Coufal a Kristián Stolařík.

Tým festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem by rád vyjádřil osobní dík zdravotníkům, kteří v první linii bojují proti nemoci covid-19, a zároveň by tuto formu poděkování vstupenkou rád umožnil i svým divákům a příznivcům. Festival vyčlenil představení letošní premiérové inscenace Romeo a Julie dne 6. 7. pro zdravotníky z Fakultní nemocnice Plzeň. Vstupenku pro ně bude možné zakoupit stejně, jako běžné vstupenky na Divadelní léto, v síti GoOut prostřednictvím odkazu Poděkujte vstupenkou! „Jako první zakoupí vstupenky pro zdravotníky všichni členové našeho týmu a vyzveme i diváky, příznivce a partnery Divadelního léta, aby se k nám připojili,“ vysvětluje Marcela Mašínová. „Jsme velmi rádi, že záštitu nad akcí Poděkujte vstupenku! převzal primátor města Plzně pan Martin Baxa,“ doplňuje.

Festival Divadelní léto pod plzeňským nebem podporují město Plzeň a Plzeňský kraj.

Divadelní léto pod plzeňským nebem
14. ročník, 12. červen – 28. červenec 2021, scéna U Zvonu, Plzeň

Program (změna vyhrazena)

Romeo a Julie (premiéra 26. 6. 2021, reprízy 28. 7. – 7. 7.)

Režie: Jakub Špalek, hrají: Daniel Pivoda Ondráček, Tereza Slámová, Jan Zadražil, Eva Elsnerová, Miloslav Tichý, František Kreuzmann, Štěpán Coufal a Kristián Stolařík.

Cyrano (obnovená premiéra: 16. 7. 2021, reprízy: 17. 7. – 20. 7.)
Režie: Ivan Řezáč, hrají: Michal Dlouhý, Miloslav Tichý, Kamil Halbich, Malvína Pachlová a další.

Poslední zrnko písku (obnovená premiéra 12. 6. 2021)
Činohra 16-20
Režie: Aminata Keita, scénář: Aminata Keita, Jaroslav Jurečka a kol., hrají: Jessica Bechyňová, Zuzana Černá, Kryštof Dvořáček, Michael Goldschmid, Jakub Svojanovský, Eliška Zbranková.

Vidíme se? Slyšíme se? (premiéra: 27. 7. 2021, repríza: 28. 7.)
BodyVoiceBand, KND HAMU
Autoři: Jaroslava Šiktancová, Eliška Vavříková a Dušan Navařík, režie: Jaroslava Šiktancová a Eliška Vavříková, performeři: Arman Kupelyan, Natálie Podešvová, Katarína Hudačková a další.

Jsme muzikál! (14. 6. 2021)
Hity z minulého, současného i budoucího repertoáru muzikálu Divadla J. K. Tyla a možná i něco navíc! Příjemným večerem pod otevřeným nebem provede šéf muzikálového souboru DJKT Lumír Olšovský.

Open Air Slam (11. 7. 2021)
Slam poetry na divadelních prknech pod širým nebem s hvězdami české scény.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka