Divadelní scéna Moving station zahajuje sezonu

Antická tragédie v podání umělkyň z Ukrajiny či pohybová inscenace o mužských rolích v současné společnosti. Plzeňská scéna Moving Station zahájí sezónu dvěma premiérami.

Cílená propagace v Plzni

Jde o premiéry předních českých souborů nezávislého divadla s výrazným mezinárodním přesahem.

„Již po dvacáté vstupuje kulturní prostor Moving Station jako svébytný partner do programu Mezinárodního festivalu Divadlo. Velmi si vážíme této spolupráce a novou divadelní sezónu i letos zahájíme vlastní programovou linií festivalu s názvem „Johan uvádí“. Jejími highlighty jsou dvě premiéry, na jejichž vzniku se podílíme jako koproducent a hostitel tvůrčích uměleckých rezidencí,“ uvedla programová produkční Eva Kraftová.

13. a 14. září Moving Station uvede premiéru pohybové inscenace Za/tím neviditelná žena, kde performeři Jiří Šimek a Peter Šavel společně s dramaturgyní Martou Ljubkovou hledají emočně vyspělého muže, který dokáže přijmout všechny stránky své osobnosti. Autoři experimentují s hranicemi toho, co a jak dokáží v divadle říct, a taky s tím, co ještě je divadlo. Nekladou si žánrové, formální ani výrazové hranice. Divadelní tvar chápou jako svobodné teritorium, kde je možné vše. Dokonce si i beztrestně zaplakat. I když soubor Ufftenživot a Studio ALTA – producenti inscenace – prezentují svoji hlavní činnost v Praze, projekt bude poprvé uveden v Plzni, kam se dostane díky spolupráci s Moving Station.

„Novou inscenaci souboru Ufftenživot jsme si vybrali do našeho rezidenčního programu a poskytli prostor k části tvůrčího procesu a následné premiéře. Tu jsme zařadili do naší dramaturgické sekce festivalu Divadlo. Podpora tvůrčího procesu a uvádění experimentujících a tematicky odvážných inscenací s žánrovými přesahy je jedním z hlavních cílů Moving Station. Na této cestě stojíme společně se Studiem ALTA a jejím projektem CoHouses, v rámci kterého Za/tím neviditelná žena vzniká,“ řekl Roman Černík, ředitel Moving Station.

15. září bude program „Johan uvádí“ pokračovat uvedením aktualizované podoby Eurípídovy hry Trójanky v režii oceňovaného režiséra Jakuba Čermáka. Pod značkou renomovaného alternativního souboru Depresivní děti touží po penězích vzniklo moderní zpracování klasické tragédie v podání 11 umělkyň z různých koutů Ukrajiny, které našly v České republice dočasný azyl. V nové hře ztvární hrdinky proslulé mytické války. Na jevišti se tak objeví věštkyně Kassandra, královna Tróji Hekuba nebo např. lstivý Odysseus. V čistě ženském souboru jsou mužské role představovány ženami – ukrajinští muži totiž nesmí opustit území vlasti.

Kvůli nestabilní válečné situaci se tvůrčí tým rozhodl naplánovat jen omezený počet repríz na příští měsíce, v září se tak inscenace odehraje čtyřikrát v Praze, mimopražská premiéra ihned poté v Plzni a v průběhu podzimu v Olomouci, Mladé Boleslavi či německém Chemnitz.
Inscenace je nastudovaná v ukrajinštině a bude uváděna s českými titulky.

Protiválečná antická tragédie v podání ukrajinských emigrantek prchajících před ruskou agresívní válkou, přesně to je projekt, který jasně reprezentuje naši snahu být blízko tepu doby. Spolu s Jakubem Čermákem máme již za sebou úspěšné projekty a jsme rádi, že jsme prostřednictvím rezidenční podpory mohli u takového jedinečného počinu být,“ dodal Roman Černík.

Nezisková kulturní organizace Johan, provozovatel Moving Station, poskytuje divadelní prostory pro umělecké rezidence díky finanční podpoře Ministerstva kultury a Statutárního města Plzeň.
Programová sekce Johan uvádí zahrnuje kromě zmiňovaných premiér také sérii venkovních událostí francouzského tanečníka a performera žijícího v Čechách Florenta Golfiera a finského divadelníka Valtteri Alanena. Na závěr představí v krásném prostředí secesní vstupní haly Moving Station pohybovou performance se živou hudbou souboru Holektiv – Vrány.

Program je dostupný na webu Johancentrum.cz a vstupenky jsou v prodeji přes portál GoOut.cz.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 11.09.2022 17:07



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka