Divadlo Alfa má v užších nominacích na Cenu Thálie dvě želízka

Členové souboru plzeňského Divadla ALFA herečka Kristýna Franková a herec Petr Vydarený byli za mimořádný umělecký výkon nominováni do užšího výběru pro udělení prestižní divadelní Ceny Thálie 2023 v kategorii loutkové divadlo.

Jarní servisní akce AUTO CB

Kristýna Franková zaujala porotu Herecké asociace jako babka v pohádce O zlaté rybce. Petr Vydarený je nominovaný za výkon s loutkou Kašpárka v komedii Supermaňásci. Slavnostní vyhlášení 30. ročníku Cen Thálie se uskuteční pod záštitou ministra kultury ČR Martina Baxy 30. září v Národním divadle.

„Z nominací máme velkou radost a držíme Kristýně i Petrovi palce. Cenu Thálie může získat jen jeden z pěti nominovaných, i užší nominace ale znamená velký úspěch a uznání,“ uvedl ředitel Divadla ALFA Jakub Hora.

Kristýna Franková, nastoupila do souboru Alfy teprve před rokem, už dříve ale hrála v pražském Divadle Minor. Vystudovala KALD DAMU a také Akademii staré hudby na FF MU v Brně. Pochází z Plzně a Plzeňané si ji mohou pamatovat z divadelně-poetického projektu Vodotrysk nebo jako zpěvačku kapely Poitín. Je také moderátorkou stanice Vltava Českého rozhlasu.

Příběh O zlaté rybce, kde hraje Kristýna Franková babku, napsala pro Alfu na motivy lidové pohádky dramaturgyně divadla Petra Kosová, režíroval ji umělecký šéf Alfy Tomsa Legierski a autorkou výpravy je Bára Hubená. „Kristýna hraje s chutí a lehkostí a krásně zpívá. Její babka zprvu neškodně brblá, postupně ale podléhá svůdné temnotě chamtivosti, která dříme v každém z nás. Mimochodem – autorem krásných melodií, které si Kristýna pěvecky tak vychutnává, je druhý nominovaný – herec a skladatel Petr Vydarený,“ řekla Petra Kosová.

Porota Cen Thálie pro loutkové divadlo v čele s předsedkyní Kateřinou Dolenskou ve zdůvodnění nominace uvádí: „Kristýna Franková podává v inscenaci suverénní herecký, animační i pěvecký výkon. V roli rybářovy ženy není jen protivnou semetrikou, ale obohacuje ji o odstíny nešťastné bytosti, která jen obyčejně touží po lepším životě. Toto drobnokresebné propracování charakteru postavy přináší hamižné rybářce dokonce divácké sympatie, které gradují se smířlivým koncem pohádky“.

Petr Vydarený vystudoval KALD DAMU a jeho cesta do Alfy, kde je od roku 2015, vedla přes angažmá v Západočeském divadle v Chebu. V Divadle ALFA nejen hraje, ale také skládá hudbu. Režijně a autorsky se podílel na inscenaci Odysseus na motivy řeckých bájí.

Porota Cen Thálie ocenila: „herecký výkon Petra Vydareného v iluzivní inscenaci Supermaňásci, který je pozoruhodný jak po vodičské, tak po mluvičské stránce. Dokáže precizní animací na vteřinu přesně gradovat groteskní výstupy dnes už poněkud archaického Kašpárka z tradičního loutkového divadla a zároveň ho obdařit současnou dikcí a vtipem, které publikum spolehlivě rozesmějí“. V komedii Supermaňásci autora Víta Peřiny vede výmluvný Kašpárek klasické české loutky do akce a zachraňuje město Plzeň před pohromou z vesmíru. Režisérem Supermaňásků je Tomáš Dvořák, dlouholetý umělecký šéf Alfy a nositel Ceny Thálie za celoživotní mistrovství v oblasti loutkového divadla z roku 2021. Autorem výpravy je Marek Zákostelecký.

Pohádku O zlaté rybce můžete v Alfě vidět v rámci sobotního odpoledního představení 7. října. Pohádka O zlaté rybce a s ní spojený podvodní svět budou také hlavním tématem Noci divadel v plzeňském Divadle Alfa 18. listopadu odpoledne a v podvečer.
Supermaňásci budou v Alfě na programu na konci října a na začátku listopadu v rámci dopoledních představení pro školy. Obě inscenace se v listopadu také vydají do Prahy na festival Přelet nad loutkářským hnízdem.


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka