Divadlo Alfa nabízí klasiku: Českého Honzu

Co by byly české pohádky bez Honzy! Hloupého, chytrého, silného, málem králem... Na úvod sezóny připravilo Divadlo Alfa premiéru inscenace z vlastní dílny.

Cílená propagace v Plzni

Autorem je herec a režisér Petr Borovský, kterému pohádky o Jeníčcích a Jancích 100x jinak nedaly spát. Jeho scénář, čerpající z variant tří známých pohádek o Honzovi, se odehrává v obci Janovice a důležitou úlohu v něm sehraje místní sbor dobrovolných hasičů. Inscenace pro děti od čtyř let nabídne kromě známých pohádek také různé typy loutek, marionety, maňásky nebo manekýny.
 
„Inscenování známých pohádek má svá úskalí. Na jednu stranu je výhoda, že publikum látku dobře zná. Na druhou stranu musí tvůrci najít způsob, jak do takového titulu vnést nové zábavné a neokoukané prvky,“ řekl ředitel Divadla Alfa Jakub Hora.

V příběhu Honza. Honza? Honza! chystají Janovice mezinárodní oslavu svých jmenin – mají přijet hosté z italského Janova nebo jihoafrického Johannesburgu. A nejlepší by bylo pochlubit se příběhem některého ze slavných rodáků. Jenže kterého Honzy? Silného, chytrého nebo bohatého? Petr Borovský vybral tři známé pohádky – o Honzovi, který se utká se strašidly a díky tomu zbohatne, o silném Honzovi, který se vsadí se sedlákem o facku a do třetice nemohl chybět Honza Král, který přemůže draka.
Všechny tři pohádky sehraje s pomocí loutkového divadla Sbor dobrovolných hasičů obce Janovice. „Je to tak trochu hold této důležité skupině lidí, která kromě záchrany životů a majetku hraje ve svých obcích často nezastupitelnou společenskou roli. Jsou to oni, kdo pořádá bály, dětské dny – a v případě Divadla Alfa také hrají pohádky,“ upozornil Jakub Hora.

O tom, kterou pohádku nakonec zahrají hasiči z Janovic na oslavě vzácným hostům, by měli rozhodnout malí diváci. „Budeme moc rádi, když se jim pohádky zalíbí a budou hlasovat obrázkem, která ze tří pohádek o Honzovi by měla reprezentovat Janovice na velké oslavě jejich jmenin. Určitě uděláme výstavu!“ dodává Jakub Hora.

Honzíku můj zlatej. Ty odcházíš do světa. Co já si tady bez tebe počnu?

režie: Petr Borovský
výprava: Kamil Bělohlávek j.h.
dramaturgie: Petra Kosová
hudba: Daniel Čámský j.h.
hrají: Josef Jelínek, Andrea Ballayová, Lenka Válková Lupínková, Marie Mrázková, Radka Mašková, Tomáš Jereš a Petr Borovský

česká premiéra v pondělí 8. října v 9:00 a v 10:30
slavnostní večerní premiéra v pátek 12. října v 18:00
Divadlo ALFA, Rokycanská 7, Plzeň

Divadlo Alfa - premiéry sezony 2018/19
První premiérou sezóny je příběh na motivy klasických českých pohádek Honza. Honza? Honza!
V prosinci se diváci mohou těšit na autorskou novinku hostující osvědčené dvojice dramaturg Tomáš Jarkovský a režisér Jakub Vašíček (Divadlo Drak). Pod názvem Kde domov můj? se utkají s tématem češství a české státnosti, národní hrdosti a národních komplexů – a opět zacílí na dospívající diváky.
Třetí premiérou sezóny bude Koralína, hororová pohádka o tom, že zlo se často skrývá za nesmírně přívětivou tváří. Autorem předlohy je Neil Gaiman, velmi populární britský autor žánrů sci-fi a fantasy. Koralínu pro Divadlo Alfa nastuduje hostující režisérka Linda Dušková.

Na závěr sezóny chystá Alfa detektivní příběh Cirkus zlodějů, inspirovaný knihou současného britského autora Williama Sutcliffa. V režii uměleckého šéfa souboru Tomáše Dvořáka bude mít premiéru v květnu.

Turné Divadlo Alfa - Japonsko
Divadlo Alfa v letošním roce nezahálelo ani v době, kdy mají ostatní divadla prázdniny. V termínu od 18.7. do 27.8.2018 podnikla Alfa dosud největší zahraniční turné v novodobé historii. Během více než 6 týdnů projeli plzeňští loutkáři se svou inscenací Tři mušketýři bezmála celé Japonsko.
Divadlo Alfa bylo pozváno nejstarším tokijským moderním loutkářským souborem Divadlem PUK.
Alfa během svého turné hrála celkem na 13 místech v Japonsku, navštívila tropický ostrov Okinawa, Tokio, a dále města Nagoya, Saku, Iida, Higashi - Kagawa, Sapporo nebo Takasaki. Celkem loutkáři odehráli v Japonsku 35 představení, uskutečnili dva velké workshopy loutkářství a navštívili 4 festivaly.
„Nejprestižnější byla pro Alfu účast na největším japonském loutkářském festivalu v Iidě. Tento festival trvá 11 dní a odehraje se zde kolem 600 představení. Většinu účinkujících tvoří japonské soubory, zahraniční soubory jsou sem pečlivě vybírány, vlastně jich tu je jen pár," uvedl ředitel divadla Jakub Hora. „Tři mušketýři zde slavili fenomenální úspěch."
Alfa připravila pro turné japonskou verzi představení, kterou herci společně s japonskými kolegy celé turné pilovali. „Nakonec jsme dokázali zahrát představení skoro v japonštině," dodal Hora. Spolupráce plzeňských loutkářů s Japonci bude pravděpodobně pokračovat. „V uplynulé sezóně jsme byli v Japonsku dvakrát, přičemž letní turné bylo velkolepé," řekl Jakub Hora. „Začali jsme jednat o dalším turné v roce 2020. Stejně tak by v roce 2020 mohli na Skupovu Plzeň zavítat japonští loutkáři."



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
12.10.2018 14:10



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka