Divadlo Alfa úspěšně zakončilo velké turné po Japonsku

Třicet pět představení, patnáct měst a více než sedm tisíc nadšených japonských diváků, tímto výčtem se může pochlubit plzeňské Divadlo ALFA.

Cílená propagace v Plzni

To se prvního října vrátilo ze svého dosud nejdelšího turné po Japonsku. Loutkářské putování inscenace Tomáše Dvořáka „Pozor, Zorro!“ trvalo celkem padesát pět dní. Plzeňští loutkáři vyprodali velké sály v japonských metropolích Tokyo, Osaka, Nagoya nebo Kjotó, zavítali i do exotických hracích míst na ostrově Oshima nebo v jednom z rodišť divadla bunraku Minami Awaji u ostrova Šikoku a během hostování nechybělo ani hraní na severním japonském ostrově Hokaido.

Divadlo ALFA připravilo verzi inscenace Pozor, Zorro! v japonštině. Během prvních několika uvedení však herci ještě doplňovali a měnili text podle reakcí japonského publika. Po týdnu již reagovali japonští diváci na většinu vtipů a divadelních situací, podobně jako diváci v Plzni.

Ve třetím největším japonském městě Nagoya vyprodali návštěvníci vstupenky na dvě představení během čtrnácti dnů. Stejně rychle se zaplnili sály v Tokiu nebo Kjótu. Většinu publika tvořily rodiny s dětmi, protože v Japonsku právě probíhaly letní prázdniny. Stejně tak na představení hojně chodili fandové loutkového divadla. Právě české loutky mají v Japonsku stále dobré jméno a Divadlo ALFA, po úspěchu inscenací Tři mušketýři v roce 2018 a Johannes Doktor Faust v roce 2019, je aktuálně asi nejoblíbenějším českým loutkářským souborem v Japonsku.

Japonští diváci čekali na představení Pozor, Zorro! dva roky. Partnerské Divadlo PUK, které turné produkovalo, muselo kvůli pandemii nemoci covid-19 turné dvakrát odložit. „Během tohoto odkladu však přibývalo dalších zájemců mezi japonskými pořadateli a turné se nakonec oproti plánu rozšířilo o dva týdny,“ uvedl ředitel Divadla ALFA Jakub Hora.

Plzeňští herci, kterých se do Japonska vydalo celkem 11, realizovali kromě představení také tři workshopy, kde představili hraní s českou marionetou a vyráběli s dětmi loutky. Na oplátku dostali čeští herci od japonských kolegů z Minami Awaji školení, jak ovládat loutky stylu bunraku.

Úspěšně se Alfa představila i na českém velvyslanectví v Tokiu, kde hravě vyprodala dvě představení. Velmi vřelé přijetí se loutkářům dostalo v partnerském městě Plzně Takasaki, kde Zorra vidělo několik stovek diváků.

Fenomenální úspěch představení Pozor, Zorro! během turné vyvolal v Japonsku zájem o další inscenace Divadla ALFA a o spolupráci s českými loutkáři. „Během letošního hostování jsme dostali pozvání na dva japonské festivaly v roce 2024. Jednáme také o společném představení českých a japonských loutkářů v roce 2024,“ upřesnil Jakub Hora.

Organizátorem japonského turné bylo spolu s Divadlem ALFA divadlo Puppet Theatre PUK, spolupracovalo České centrum Tokio. Turné se konalo pod záštitou Velvyslanectví ČR v Tokiu a UNIMA Japan, za podpory Ministerstva kultury České republiky, Fondu na podporu kultury a umění Ministerstva kultury Japonska a Japan Arts Council.

Brzy po návratu domů čeká plzeňské divadelníky další cesta do zahraničí, tentokrát budou hrát před diváky v Bruselu v rámci festivalu Týden české loutky, od 18. do 22. 10. 2022. Tento festival reprezentuje české loutkářství v rámci předsednictví ČR v Radě EU, je realizován ve spolupráci Divadla ALFA, Divadla Peruchet, Západočeského muzea, Plzeňského kraje, Českého centra Brusel, UNIMA ČR a Institutu umění ČR. „Je nám ctí, že plzeňský region se svou hlubokou tradicí loutkářství a Divadlo Alfa dostalo na starosti tuto významnou českou prezentaci v Bruselu,“ dodal Jakub Hora.

V Plzni na domovské scéně Alfy odstartovala nová sezóna v sobotu 1. října a pokračuje jak dopoledními představeními pro školy, tak oblíbenými sobotními pohádkami pro rodiny s dětmi. V sobotu 8. 10. to bude od 15 hodin příběh Jak si Míša hledal kamaráda, o týden později loutková pohádková komedie Tři siláci na silnici a v sobotu 22. 10. hostující divadlo Damúza s představením Honza Pták. Poslední říjnovou sobotu zve Alfa na detektivku Zločin v říši pohádek.

První premiéra sezóny, inscenace SNOWBall, se odehraje na konci listopadu. Hru pro Divadlo ALFA napsal a bude režírovat režisér, scenárista a ředitel Divadla loutek z polského Bialystoku Jacek Malinowski. Inscenace vzniká v rámci mezinárodního projektu Connect Up, který se zaměřuje na výzkum a inovace v oblasti divadelní tvorby pro teenagerské publikum. Projektu se účastní společně s Divadlem Alfa dalších 13 divadel z celé Evropy.

Vstupenky do Divadla ALFA na Rokycanské třídě v Plzni je možné zakoupit ve všech prodejních místech systému Plzeňská vstupenka a také přímo v pokladně divadla. Vstupenka platí vždy také jako jízdenka MHD pro cestu do divadla i z divadla.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 06.10.2022 12:10



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka