Divadlo, tanec, výtvarné umění. Jižní Předměstí zve na festival Nastevřeno

Moving Station pořádá každý rok na jaře festival autorského divadla. Letošní ročník akcentuje tvorbu v regionech České republiky, která vzniká z podhoubí tzv. nezávislé neboli nezřizované scény.

Cílená propagace v Plzni

Festivalem budou rezonovat silná společenská témata jakými jsou finanční nedostupnost bydlení, byrokracie, exekuce, či krize na polsko-běloruských hranicích. Bude však i prostor pro oddych a možnost nechat se jen unášet, pozorovat, rozjímat. Divadlo, tanec, performance a výtvarné umění potěší diváky jak venku – na peronech, na náměstích (nám. Českých bratří, nám. Emila Škody, Husovo náměstí), tak uvnitř – v prostoru Moving Station.

„Pokračujeme v prezentaci současného nezávislého a mladého umění v Plzni. Nabízíme setkání divadla, performance a literatury i výtvarného umění, oslavujeme skutečné setkávání umělců různých oborů a vnímavých diváků. Formát festivalu, který Plzni nabízíme, je ojedinělý a inspirativní. Přijďte s námi objevovat umění,“ uvedl umělecký ředitel Moving Station Roman Černík.

Do Plzně přijede celkem 74 umělců – divadelníků, výtvarníků, básníků, tanečníků a performerů z celé České republiky a také ze slovenské Nitry. Dohromady uvedou 15 vystoupení různého formátu, uměleckých žánrů i délky trvání. Výtvarná část festivalu nabídne fotografie, malbu, sochu, technologie i konceptuální výtvarné instalace.

Festival zahájí ve čtvrtek 12. května procházka výstavami a jejich hromadná vernisáž, následně Nové divadlo v Nitře uvede Zlodějku knih – inscenaci na motivy světoznámého bestselleru Marka Zusaka o tom, jak se z děvčete stává profesionální zlodějka knih a tím nepřítelkyně třetí říše. Na závěr dne přednese mladá generace nejen plzeňských básníků svou tvorbu.

Pátek 13. května bude patřit loutkové pohádce pro dospělé – Iluminace jihočeského tvůrce Vítězslava Marčíka ml., site specific performance Islanders, kterou vytvoří mezinárodní tým tvůrců na míru perónům nádraží Plzeň-Jižní Předměstí a večer nabídne open-air divadelní představení brněnského souboru Divadlo Feste – Štěstíčko.

Sobota 14. května nabídne program na celý den, počínaje pohybově – básnířskou performance souboru Orbita z Brna, performerka ka3ka3 představení své SOUNDiště, Petr Dlouhý se bude věnovat vizím o budoucnosti prostřednictvím tarotových symbolů zpracovaných současným umělci. Program nabídne dvě inscenace z produkce Moving Station: 30 dní – zážitkovou hru o procesu získávání víz a Hrubý domácí produkt – o dluhové pasti a exekucích. Večer uzavře venkovní pohybová inscenace FysioARTu Bez křídel bos.

Neděle 15. května přinese pohádku pro děti Divadlo DNO – Liška Bystrouška, dokumentární divadlo reportující o situaci na polsko-běloruských hranicích souboru Teď nádech a leť a performance souboru PES5 – When live gives you brambory – společné vaření a sdílení příběhů.

Vstup na venkovní akce je zdarma.
Na sobotní workshop Reimagining the Future/s je potřebná předchozí rezervace přes portál GoOut.cz.
Vstupenky na program v Moving Station jsou k dostání přes GoOut.cz a také na místě.

Podrobný program festivalu najdete na www.nastevreno.cz. 

Festival finančně podpořili Ministerstvo kultury ČR, Státní fond kultury, Statutární město Plzeň, Městský obvod Plzeň 3, Nadace 700 let města Plzně, Nadace Život umělce a Plzeňský kraj.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 11.05.2022 17:05



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka