DJKT se ve čtvrtek rozsvítí modře a nabídne program „V kůži autisty“

Jak se cítí autista? Jak vnímá svět kolem, proč reaguje z pohledu zdravého člověka leckdy nepochopitelně? Vyzkoušet si, jaký je život s touto poruchou, si mohou zájemci v prostorách Malé scény Divadla J. K. Tyla.

Cílená propagace v Plzni

Divadlo se připojuje k institucím vyjadřujícím podporu Světovému dni porozumění autismu, který připadá na 2. duben. V tento den se Velké i Nové divadlo rozsvítí modrou barvou, která symbolizuje schopnost porozumět a komunikovat. Právě v této oblasti potřebují lidé s autismem nejvíce pochopení a podpory. 

Diváci, kteří 2. dubna přijdou na představení do Velkého divadla, budou moci ve foyer shlédnout blok domácích videí o autismu. Zároveň v obou budovách divadla budou zástupci MOTÝL o.s., které poznáte podle modrého oblečení, podávat bližší informace o poruchách autistického spektra, jejich projevech či možnostech pomoci a podpory. „MOTÝL o.s. je organizací, která v rámci sociální služby Raná péče pracuje mimo jiné i s rodinami, kde vyrůstá dítě s poruchou autistického spektra. Zároveň MOTÝL o.s. integruje takové děti do zájmových aktivit Rodinného centra Vlnka, které je jeho součástí,“ vysvětluje Markéta Berešová, Dis., vedoucí Rané péče MOTÝL o.s.

Divadlo J.K.Tyla se navíc rozhodlo přispět k osvětě o poruchách autistického spektra uspořádáním doprovodné akce. Ta se uskuteční 9. dubna v prostorách Malé scény DJKT. Od 16 hodin zde zahraje občanské sdružení Elements interaktivní pohádku O tygříkovi, který utekl z cirkusu. Pohádka je vhodná pro děti mladšího školního věku, a to i pro děti s autismem. Mezi diváky budou žáci s poruchami autistického spektra z Odborné školy, Základní školy a Mateřské školy ze Zbůchu a zvána je i veřejnost. „Ve foyer Malé scény budou od 16:30 připravena interaktivní stanoviště pro dospělé, na nichž si zájemci budou moci vyzkoušet, jak se v některých situacích cítí či jak vidí svět lidé s poruchou autistického spektra. Pohádka, která bude předcházet, je přístupná, jak dětem s autismem tak i ostatním za symbolickou cenu 20 korun. Rádi bychom takto přispěli k integraci dětí s postižením. Sami jsme zvědaví, jak bude pohádka fungovat. Elements o.s. mají zkušenost s hraním pro různorodé publikum, proto jsme rádi, že se s námi zapojí do projektu,“ uvádí Patricia Glinská, organizátorka akce za DJKT. Stanoviště jsou doprovodným programem pohádky O tygříkovi a připravují je zaměstnanci a dobrovolníci MOTÝL o.s., kteří na akci spolupracují s divadelním spolkem Elements. Na doprovodný program V kůži autisty se přijdou podívat i někteří herci DJKT, kteří si nejen vyzkoušejí, jak se cítí autisté v našem vnímání reality, ale zároveň tím vyjádří podporu této akci. 

Program „V kůži autisty“ bude přístupný od 16:30 do 18 hodin široké veřejnosti zdarma. V případě zájmu o návštěvu pohádky od 16:00 je možné zakoupit vstupenky za symbolickou cenu 20,- Kč v pokladně předprodeje nebo večerních pokladnách divadla. Rezervace míst na pohádku je možné provádět na tel. čísle 378 038 184 nebo emailem: dana.bohuslavova@djkt.eu.

Světový den autismu byl vyhlášen na zasedání Valného shromáždění OSN v prosinci 2007 a připomínáme si ho pravidelně od roku 2008. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 01.04.2015 14:10



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka