Do kanalizace v Plzni opět přitekly nebezpečné látky

Do kanalizační sítě opět přitekly nebezpečné látky. S jejich likvidací pomáhali v ČOV na Jateční ulici hasiči.

Cílená propagace v Plzni

Jedy se podařilo včas zlikvidovat, řeka Berounka nebyla kontaminována.

Nebezpečné látky zřejmě ropného původu začaly přitékat včera ve čtvrtek 3. 12. do plzeňského kanalizačního systému. Obsluha ČOV si všimla jednak zápachu a také barevného filmu na hladině přitékající odpadní vody. Je to už druhý případ za poslední tři týdny, kdy likvidují nebezpečné látky v kanalizaci pracovníci čistírny odpadních vod společně s hasiči. Ti zasahovali na ČOV ve čtvrtek a také v pátek dopoledne.

Na změny na hladině odpadní vody reagovala obsluha ČOV ve čtvrtek před 14. hodinou a okamžitě zahájila prohlídku stokové sítě. Nebezpečné látky byly svedeny do retenčních nádrží a to proto, aby se nedostaly do biologické čistící linky a hlavně aby nemohly kontaminovat řeku Berounku. Díky včasnému zásahu nebyla řeka ohrožena.

Podobný případ se stal už 18. 11. 2020, kdy přiteklo do kanalizace větší množství látek ropného původu. Ty jsou velmi nebezpečné a znamenají smrtelné nebezpečí pro vodní živočichy. Tehdy bylo z odpadní vody odstraněno téměř 8 000 litrů zředěných ropných látek a sorpčního materiálu. Obě záležitosti řeší Policie České republiky.

"Každý, kdo do kanalizačního systému vypouští odpady, které do ní nepatří, se vystavuje hrozbě pokuty nejen ze strany provozovatele kanalizace dle kanalizačního řádu, ale také ze strany České inspekce životního prostředí. V případě ohrožení a poškození životního prostředí riskuje pachatel trestní stíhání," říká mluvčí plzeňské vodárny Dana Veselá.

Kromě látek ropného původu do kanalizace nepatří ani staré barvy, ředidla, lepidla, kyseliny, hydroxidy a další chemikálie. Do výlevky či do záchodové mísy nepatří ani jedlé tuky a oleje, zbytky jídel, případně odpady z kuchyňských drtičů. Velký problém v kanalizační síti mohou způsobit také hygienické potřeby, jako jsou kosmetické a odličovací vlhčené ubrousky, tampony, tyčinky na čištění uší atd. Vše, co do kanalizace nepatří, je uvedeno na stránkách VODÁRNY PLZEŇ a.s.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka