Do práce na kole jezdila v kraji téměř tisícovka lidí

Přesně 917 lidí z Plzeňského kraje v květnu navzdory opatřením souvisejícím s covid-19 běhalo, chodilo nebo jezdilo do práce na kole či koloběžce v rámci 8. ročníku výzvy Do práce na kole.

Cílená propagace v Plzni

Letos byla upravena pravidla tak, aby se mohli zúčastnit i lidé, kteří pracovali z domova. Výsledky v kategoriích pravidelnost týmu, výkonnost pro dobrou věc, cyklozaměstnavatel Plzeňského kraje a cykloměsto roku se účastníci dozvěděli na závěrečné Cyklopárty. Kampaň v Plzeňském kraji koordinuje spolek Plzeň na kole, který se dlouhodobě věnuje zlepšování podmínek pro městskou cyklistiku.

„Cílem kampaně je přilákat k bezmotorovým cestám do práce co nejvíce lidí. Soutěží 2-5 členné týmy, které se snaží co nejpravidelněji jezdit do práce na kole, chodit pěšky, běhat nebo cvičit. Lidé tak uleví auty přeplněnému městu, zlepší si kondici a zažijí s kolegy něco nového. Mnozí nám potvrzují, že takto přijdou do práce daleko lépe naladěni a že se jim pak i lépe začíná pracovní den. Pravidla letos umožnila započítávat jakoukoliv aktivitu, a tak se stalo, že jeden účastník vyrazil do práce po plzeňských řekách na kajaku. Ze Slovan ke Kalikováku urazil 4 km,“ popisuje Jiří George Konečný ze spolku Plzeň na kole.

Získané kilometry se letos nově sčítaly na podporu dobré věci – nejvíce jich získal a byl tak finančně podpořen nadační fond Na kole dětem – NF Josefa Zimovčáka, který podporuje onkologicky nemocné děti. V Plzni letos soutěžilo 917 žena a mužů, kteří měli také příležitost se zúčastnit doprovodných akcí: CykloDílna (26. 5.), Snídaně pro cyklisty (28. 5.), CykloKoupání (3. 6.), CykloZmrzlina (11.6.) a závěrečná CykloPárty (24. 6.) v DEPO2015, kde se vyhlašovaly výsledky výzvy (viz podrobně níže). „Všem výhercům v jednotlivých kategoriích ještě jednou gratulujeme a doufáme, že si užili ceny, které jsme pro ně připravili i doprovodný program. Na vyhlašování zahrál na kytaru a zazpíval Ladislav Lamanai Sedlák a o svých dobrodružstvích na cestě kolem světa na kole hovořil Jaroslav Šnek Král,“ doplňuje Jiří George Konečný ze spolku Plzeň na kole.

Výsledky výzvy DO PRÁCE NA KOLE 2020 – Plzeňsko:

Kategorie PRAVIDELNOST TÝMŮ

100% pravidelnost splnilo těchto 23 týmů z firem:

Vyplašené lamy, Alfmeier CZ

Sací tým, IntraWorlds

2xPePa, Eurosoftware,

100% or more, IntraWorlds

Walking Dead, Panasonic AVC Networks Czech

Skladníci ze Škodovky, Škoda Transportation

SAMAEL, Safran Cabin CZ

Lovci kolometrů, Celní úřad pro Plzeňský kraj

Lasselsberger-rychlá kola, Lasselsberger

Kaakáda, ČSOB

Cyklosestry, Poliklinika Slovany (Plzeň)

Vyjedu / vyhraju, Škoda Transportation

Vratkovský EXPRES ECL, Lidl E-Commerce Log.

Tak joo, ZAT

Staré šlapky, Plzeňský Prazdroj

Šlapeme voŽIVOt i v Božkově, Spolek ŽIVO

Rychlé a zběsilé!, Lear Corporation Engineering CZ

Propocená trička, Eurosoftware

Planning, Safran Cabin CZ

Pegas na procházce, Eurosoftware

Osadníci: Karanténa, Eurosoftware

Geom, Dankovič geodetická kancelář

FN Neonatologie, FN Plzeň – Lochotín

Tři vylosované a oceněné týmy (ze všech týmů, které dosáhly více než 66% pravidelnost): CUKR II, Útvar koncepce a rozvoje města Plzně (99 %)

Víkendoví jezdci, Eurosoftware (98 %)

Ramilutora, Škoda Electric (84,8 %)

Kategorie VÝKONNOST PRO DOBROU VĚC - JÍZDA (POČET KM)

ženy

1. místo: Lucie Palíková - Lucí, 1 265 km, Škoda Electric

2. místo: Ľubica Hradecká - Bubu, 1 205 km, Lidl E-Commerce Logistics

3. místo: Pavla Zídková - Pája, 1 140 km, Natalart

muži

1. místo: Roman Vetrák, 2 352 km, Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje

2. místo: Milan Bubla, 2 004 km, Panasonic AVC Networks Czech

3. místo: František Pavlíček - Franta, 1 952 km, Plzeňský Prazdroj

Kategorie VÝKONNOST PRO DOBROU VĚC – BĚH/CHŮZE

ženy

1. místo: Andrea Říhová, 460 km, KONTRON ECT design

2. místo: Helena Slepičková, 318 km, Eurosoftware

3. místo: Klára Paszková - Korála, 284 km, KONTRON ECT design

muži

1. místo: Martin Prokeš, 710 km, JTEKT Automotive Czech Plzeň

2. místo: Zdeněk Ondráček, 625 km, Eurosoftware

3. místo: Miroslav Petr - Mirunek.CZ, 481 km, Škoda Transportation

CYKLOZAMĚSTNAVATEL ROKU NA PLZEŇSKU

Firma PPG DECO Czech a.s.

CYKLOMĚSTO

Nejlepší podmínky pro cyklistickou dopravu nabízejí Otrokovice. Rozhodly o tom výsledky dotazníku CykloBarometr a závěry odborné komise z řad organizátorů. Plzeň se umístila až na 11. místě z 13 hodnocených měst s celkovou známkou 3,43 (nejlepší město získalo známku 2,62). Hodnotil se stav cyklodopravy a infrastruktury, bezpečnost cyklistů a komfort na cyklostezkách. Plzeň se od roku 2016, kdy hodnocení probíhá, umisťuje pravidelně na posledních místech.

V Česku se letos zapojilo celkem 49 pořadatelských měst, 15 813 účastníků z 2700 společností, kteří překonali 393 000 cest bezmotorově, a ušetřili tak 493 tun CO2. „Kolo, chůze a běh se ukázaly i během největší krize jako nejbezpečnější a nezdravější dopravní prostředky. Kromě toho, že se člověk nedostal do blízkého kontaktu s desítkami dalších lidí, tak pravidelný pohyb funguje jako prevence nemocí a navíc nevznikají emise, které zhoršují průběh i samotného onemocnění covid-19,“ doplňuje hlavní koordinátor kampaně Jan Haruda.

Soutěžní výzvu organizuje spolek Auto*Mat a v Plzeňském kraji ji koordinuje spolek Plzeň na kole s podporou následujících partnerů: Město Plzeň, KolemPlzne.cz, nakladatelství Starý most, Johan - Centrum pro kulturní a sociální projekty, Liman Sport, DEPO2015, Vaše liga, Papírna.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 18.07.2020 17:05



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka