Do středy můžete přidat nápady na zlepšení okolí v Plzni

Do 15. února mohou Plzeňané přidat nápad na zlepšení svého okolí do Otevřené výzvy Pěstuj prostor, nejlepší budou na podzim realizovány.

Jarní servisní akce AUTO CB

Otevřená výzva Pěstuj prostor již 5 let umožňuje občanům podávat podněty na zlepšení Plzně a jejího veřejného prostoru a ty nejlepší uskutečňovat. Své půlkulaté výročí letos oslaví, díky podpoře z grantového programu Plzeňského Prazdroje PRAZDROJ LIDEM, festivalem veřejného prostoru nazvaným „TUTO MĚSTO“. Na konci března týmy architektů, krajinářů a umělců za pomoci autorů podnětů navrhnou proměnu 5-7 vybraných míst, v září ji pak ve spolupráci s dobrovolníky z řad široké veřejnosti (a možná tedy i spolu s Vámi) uskuteční. Festival doprovodí přednášky zajímavých hostů a sousedské slavnosti.

Chcete se také zapojit?

Máte nápad, jaké místo v Plzni (na území Městského obvodu Plzeň 1 až Plzeň 10 – Lhota) by si zasloužilo proměnit? Může to být zastrčený kout, nevyužitý plácek na sídlišti či třeba frekventovaný prostor, kterým lidé dnes jen prochází, ale kdyby bylo přívětivější, rádi by se tam zastavili. Nebo vám ve vašem okolí něco chybí – relaxační koutek, místo pro setkávání, ale nevíte, kam by to bylo nejlepší umístit? I takové podněty do Otevřené výzvy Pěstuj prostor patří! 


Mělo by se jednat o drobnější úpravy, uskutečnitelné během 4-5 dnů za pomoci architektů, dobrovolníků, ruční práce a drobné techniky (ne stavebních firem). Pokud máte představu, jak by se místo mělo proměnit, podělte se o ni, pokud ne, nevadí – od toho jsou tady architekti a umělci.

Své podněty můžete do 15. 2. 2017 přidat prostřednictvím webového formuláře na pestujprostor.plzne.cz nebo do 10. 2. 2017 zaslat poštou na adresu Pěstuj prostor, z. s., Táborská 2190/10, 326 00 Plzeň. Ty nejvhodnější k realizaci vybere odborná porota.

Příkladem vhodného podnětu může být zvelebené předškolí 4. ZŠ, kde se zarostlý betonový „ostrůvek“ před školou díky studentskému workshopu proměnil v sedací „molo“ a nedaleko od něj vznikl víceúčelový paletový „had“ – oba nové prvky si oblíbili nejen rodiče a děti, ale i ostatní kolemjdoucí. Podobně ožil i plácek před vinickou knihovnou – místní knihovnice ve spolupráci s architektonickým studiem architectureMADE a dobrovolníky vytvořily čtecí koutek „Oáza“ s houpacími sítěmi a prostorem pro pořádání akcí pro čtenáře. Už několik let spolek Pěstuj prostor za pomoci dobrovolníků upravuje také břehy Radbuzy v okolí Městské plovárny – přibyly zde lavičky

různých velikostí a tvarů, od obří přes schodovou až po vyhlídkovou. Procházku podél vody zpříjemní i sedací mezník nebo vlnité „paluby“ na někdejší opalovací loučce, které poslouží nejen k posezení, ale i jako lehátka nebo pódium.


Jak to vidí autoři úspěšných podnětů z minulých let?

„Jsem moc ráda, že jsem díky Otevřené výzvě měla možnost navrhnout úpravu prostoru před školou, kterou mé děti navštěvují. Je skvělé, že se běžní obyvatelé města Plzně snadným způsobem mohou vyjádřit k prostředí, ve kterém žijí, a pomoci tak zlepšit své okolí,“ říká Gabriela Homolová, autorka podnětu na zvelebení prostoru před 4. ZŠ Plzeň. “Z nevzhledného a zarostlého místa před školou se stalo místo lákající k setkávání a posezení. Využívají ho rodiče, čekající na své děti, ale především žáci školy. Ti si ho oblíbili o to více, že se do prováděných úprav v rámci vybraných vyučovacích hodin mohli sami zapojit.“


A jaká bude Vaše úloha?

Vy jste největší znalci vybraného místa (nebo oblasti), kde žijete, pracujete, nebo které máte rádi. Nejdůležitější tedy je, abyste řekli, jak dnes místo funguje, jak by mělo fungovat v budoucnu, a to nejen pro Vás, ale i pro Vaše sousedy, návštěvníky apod. Z tohoto důvodu je žádoucí, abyste se zúčastnili plánovacího semináře s architekty a dalšími odborníky, který se uskuteční ke konci března 2017. Podmínkou zaslání podnětu také je, že nějakým způsobem přiložíte ruku k dílu. Nemusíte se toho bát – navrhněte si sami, jak byste chtěli pomoci, zda při realizaci vezmete do ruky kladivo a pilu, pořídíte kvalitní fotografie z výroby, obstaráte část propagace projektu nebo třeba navaříte dobrovolníkům dobrý oběd.  


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 14.02.2017 14:07



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka