Dokumenty Po stopách osvobození promítne v úterý Plzeň zdarma na Náplavce

Devět video snímků s názvem Po stopách osvobození s Lukášem Langmajerem představí město Plzeň v úterý 7. září 2021 od 20:30 hodin na Náplavce na Radbuze v rámci projektu Finále Plzeň OFF Program.

Cílená propagace v Plzni

 Šest pořadů sice mohli vidět letos v květnu v premiéře diváci on-line studia Slavností svobody, všech devět dílů najednou ale uvede v premiéře připravovaný stejnojmenný zážitkový večer, kterého se zúčastní i Lukáš Langmajer.

„Myšlenka natočit dokumentární sérii, která by veřejnosti populárně naučnou formou představila lokality a některé paměťové instituce spojené s osvobozením Plzeňského kraje a také činnost vojenských historických klubů, vznikla v komplikovaném období lockdownů a v čase opatření proti šíření covid-19,“ přiblížil Martin Baxa, primátor Plzně, které Slavnosti svobody každoročně pořádá. Videa jsou pozvánkou nejen k návštěvě jednotlivých historicky pozoruhodných lokalit, ale přibližují právě i nepostradatelné partnery Slavností svobody Plzeň – vojenské historické kluby.

Zhlédnutí celého cyklu se stává příležitostí, jak se atraktivní formou seznámit s místy, které v závěru 2. světové války sehrály významnou roli, s každodenním životem operujících amerických jednotek nebo jejich výstrojí a výzbrojí. Průvodcem každého dílu je Lukáš Langmajer, herec, rodilý Plzeňan a navíc vnuk amerického vojáka.

„Historické události spjaté s osvobozením v roce 1945 nesmí být zapomenuty. Projekt krátkých dokumentárních snímků mapujících nejrůznější místa spojená s postupem americké armády na území našeho kraje je zajímavou a poutavou připomínkou událostí, které se staly klíčovými momenty novodobé historie. Věřím, že právě tato forma podpořená moderátorským působením Lukáše Langmajera k tématu osvobození přitáhne i mladší generaci a rodiny s dětmi. Plzeňská místa spojená s koncem války jsou velmi známá. Proto jsem ráda, že se tvůrci vypravili i do vzdálenějších míst, jako jsou třeba Bělá nad Radbuzou, Nepomuk, či Hostouň,“ uvedla hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová. Natáčelo se dále také v Rokycanech, Domažlicích, Dílech, Újezdě na Domažlicku, na Zelené Hoře a v Líních.

Série video snímků je ke zhlédnutí na speciálně vytvořené webové stránce osvobozeniusamry45. V samotném projektu chtějí město Plzeň a podporující Plzeňský kraj pokračovat. Vstupné na akci je zdarma.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka