Dolní Vlkýš má poprvé svou zastávku, školáci nemusí čtyři kilometry denně pěšky

Dvoukilometrovou trasu na cestě do školy a poté stejnou trasu ze školy do kopce už pěšky nemusí zdolávat děti z místní části Dolní Vlkýš, která je součástí devátého plzeňského městského obvodu Malesice.

Jarní servisní akce AUTO CB

Na návsi Dolního Vlkýše, jenž ještě krátce po revoluci měl jen jednoho přihlášeného obyvatele a nyní jich má téměř stovku, nechala Správa veřejného statku města Plzně na základě rozhodnutí Rady města Plzně zřídit novou zastávku pro veřejnou dopravu. Školáky i další obyvatele tak už týden vozí autobusy městské hromadné dopravy v rámci Integrované dopravy Plzeňska. 

„Místní část Dolní Vlkýš je od centra Plzně vzdálena jen zhruba osm kilometrů, přesto tam dosud autobus nezastavoval. To jsme chtěli změnit i vzhledem k tomu, že v Dolním Vlkýši probíhá výstavba nových rodinných domů,“ uvedl primátor Plzně Martin Zrzavecký. 

Podle Petra Náhlíka, náměstka primátora pro oblast dopravy a životního prostředí, děti z Dolního Vlkýše, které navštěvují základní školu v Chotíkově,  měly dosud nejbližší zastávku veřejné dopravy na návsi ve dva kilometry vzdálených Malesicích. „Cesta autobusem bude pro ně nejen rychlejší, ale především bezpečnější. Já sám jsem dlouhá léta bydlel na okraji Plzně, konkrétně v části Hradiště, a tak vím, jak místním dětem a také jejich rodičům a starším lidem pomohlo zavedení linky MHD číslo 31 a zejména jejích školních spojů,“ řekl Petr Náhlík. 

O zřízení nové zastávky požádal starosta městského obvodu, na zajištění veřejné dopravy se podílel Plzeňský organizátor veřejné dopravy ve spolupráci se Správou veřejného statku města Plzně. Obsluhu zajišťuje linka číslo 460150 systému Integrované dopravy Plzeňska, kterou provozují ČSAD autobusy Plzeň na trase Nýřany, DIOSS - Město Touškov - Plzeň. 

„O zřízení zastávky jsme usilovali řadu let. Ještě krátce po revoluci byl Dolní Vlkýš před vymřením, v posledních letech se ale výrazně rozrůstá, máme tam již trvale přihlášenu téměř stovku lidí, a očekáváme další zvyšování počtu obyvatel, neboť se tam stále staví nové domky,“ vysvětlil starosta Městského obvodu Plzeň 9 – Malesice Miroslav Cudlman. Dolní Vlkýš je součástí statutárního města Plzeň od 1. ledna roku 2003. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka