Domažlická nemocnice léčí vleklé bolesti a rozšířila provoz gastroenterologie

V Domažlické nemocnici působí nově ambulance chronické bolesti neboli algeziologická ambulance.

Cílená propagace v Plzni

Léčí pacienty, kteří trpí velkými a dlouhotrvajícími bolestmi. Příčiny mohou být různé. V Plzeňském kraji je tento typ péče velmi vzácný a ambulance očekává velký zájem pacientů . V uplynulých dnech také nemocnice rozšířila díky posílení týmu interního oddělení provoz gastroenterologické poradny. Zkrátí se tam čekací doby na endoskopické vyšetření trávicího traktu.


Algeziologická ambulance / Amb. chronické bolesti

„Mezi nejčastější příčiny, které donutí pacienta vyhledat specializovanou péči algeziologické ambulance, jsou zejména dlouhotrvající bolesti pohybového aparátu, například zad nebo kloubů. Příčina jejich vzniku může být degenerativní, nebo samozřejmě také poúrazová,“ uvádí lékař ambulance Jiří Veselý (na snímku) s tím, že samostatnou a rozsáhlou skupinou pacientů jsou i ti, kteří trpí bolestí spojenou s onkologickými onemocněními.

Pro přijetí do péče není ovšem rozhodující příčina bolestí. Ambulance se hodlá věnovat každému, kdo jí pravidelně trpí. Spád ambulance bude zřejmě rozsáhlý. Nejbližší specializované pracoviště je totiž v Plzni. Nemocnice proto očekává, že se na ni budou obracet pacienti nejen z Domažlicka, ale i Tachovska nebo Klatovska. To se i v prvních dnech provozu děje.  

   
Svoji roli na vznik vleklých a silných bolestí, a zároveň i při jejich léčbě, mívá psychika, která je velmi důležitým faktorem při zvládání mnoha životních situací. „Podrobným rozhovorem s pacientem často zjisťuji, že před vznikem obtíží měl nevyřešené potíže, někdy rodinné nebo pracovní spory a podobně,“ vysvětluje Veselý. Zároveň ovšem připomíná, že chronická bolest je pak už samostatné onemocnění, které pacientovi přináší výrazné utrpení a psychiku pacienta dál zhoršuje.

„V léčbě je proto důležitý komplexní multidisciplinární přístup. Jedním z jeho pilířů je právě i péče psychologická,“ říká lékař. Konkrétní léčba pak má k dispozici široké spektrum léčivých přípravků. „Vybíráme je vždy na míru pro konkrétního pacienta, tak abychom dosáhli maximálního účinku při co nejnižší dávce daného léčiva.“ Někdy je léčba též invazivní, kdy se léčivo aplikuje přímo k daným nervovým strukturám zodpovědným za vznik a vedení bolesti, a to přímo pod sonografickou nebo rentgenovou kontrolou. Lékaři do budoucna uvažují o využití léčebného konopí. Pro některé typy onemocnění se jeví jako velice racionální volba léčby.

Ambulance je připravena pomoci i pacientům po těžkém průběhu onemocnění covid. „U této diagnózy je náš přístup k pacientům ještě více individuální a specifický. Zejména tam, kde onemocnění případně zanechalo trvalé následky,“ dodává specialista algeziologické ambulance.

Ambulance chronické bolesti
•Lékař: MUDr. Jiří Veselý
•Ordinační doba: ÚT, ST dle objednávek
•Objednávky: 379 710 250 (PO-PÁ 8-14 h)
•Www: domazlice.nemocnicepk.cz/ambulance-chronicke-bolesti-algeziologicka-ambulance/

Gastroenterologická poradna

Nemocnice v září rozšířila i provoz gastroenterologické poradny, která diagnostikuje a léčí potíže trávicího traktu. "Ordinační dobu má nově denně a denně také endoskopujeme. Posílil jsme tým a můžeme nabídnout větší kapacity vyšetření a tím pádem zkrácení čekacích dob právě na endoskopické vyšetření trávicího traktu," říká ředitel nemocnice Petr Hubáček s tím, že pracoviště se i postupně modernizuje.
       

Gastroenterologie

  • PO 13:00 – 14:30 

  • ÚT 13:00 – 14:30 

  • ST 13:00 – 14:30 

  • ČT 7:00 – 17:00 

  • PÁ 7:00 – 12:00 

Endoskopické vyšetření

  • PO 7:00 – 12:00 

  • ÚT 7:00 – 12:00 

  • ST 7:00 – 12:00 

  • ČT 7:00 – 13:00 

  • PÁ 7:00 – 12:00 

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka