Domažlický pivovar získal ocenění komory architektů

Kulturní centrum - Pivovar Domažlice získalo pro letošní rok významné ocenění v rámci udílení Českých cen za architekturu.

Cílená propagace v Plzni

 Zrekonstruovaný objekt obdržel Cenu ministerstva pro místní rozvoj za prosazování kvalitní výstavby prostřednictvím architektonických soutěží. V soutěži se celkem poměřilo 201 staveb z celé ČR. Domažlický pivovar úspěchem navázal na loňské vítězství ve Stavbě roku Plzeňského kraje.

Do 7. ročníku soutěžní přehlídky České komory architektů se letos mohla přihlásit díla realizovaná na území České republiky v posledních pěti letech, mezi roky 2017 až 2021. Rozhodovala sedmičlenná mezinárodní porota. Kromě hlavní ceny bylo uděleno celkem 6 cen partnerů. Právě jednu z nich získal domažlický pivovar. „Vzhledem k velkému počtu staveb, které se soutěže účastnily, jsem velmi hrdý na to, že právě Pivovar Domažlice získal cenu partnerů. Úspěch je o to větší, že v soutěži ve srovnání s předchozími ročníky vzrostl podíl veřejných zakázek. Tedy projektů vzešlých z architektonických soutěží ve veřejném sektoru. A když si připomeneme, že rekonstruovaný pivovar v Domažlicích v loňském roce získal cenu také v soutěži Stavba roku Plzeňského kraje, je to důkaz dobře odvedené práce města Domažlice, které stavbu realizovalo, a architektů, kteří projekt navrhli,“ říká s poděkováním hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták a dodává: „Rekonstrukce pivovaru je unikátní zachováním původního objektu, který byl upraven. Podařilo se tak zachovat původní záměr stavby a zároveň vytvořit příjemné prostředí, kterým je Chodsko tak typické, je prostě přívětivé. Za návštěvu kulturní centrum v Domažlicích rozhodně stojí.“

Cílem projektu bylo navrácení budově Pivovaru její původní funkci - staletou tradici výroby piva a také jí vdechnout nový život v podobě kulturního centra. První písemné zmínky o pivovaru jsou z roku 1341. Pivovar byl v roce 1996 uzavřen a od té doby chátral. Objekt Pivovaru se nachází na okraji Městské památkové rezervace, byl několikrát necitlivě přestavován a ubouráván a díky těmto zásahům představoval pouze torzo původní stavby. Celková rekonstrukce Pivovaru byla dokončena v roce 2020.

Zrekonstruovaný objekt slouží k účelům kulturním a vzdělávacím, je zde veřejná knihovna, komunitní centrum, galerie s výstavou a víceúčelový sál s jevištěm. Vše doplněno o restaurační a gastronomické provozy včetně pivnice a minipivovaru. Ohleduplná rekonstrukce respektuje památkovou hodnotu budovy a funkčnost citlivě řešeného interiéru. To vše dává stavbě punc významné dominanty Domažlic. O stavbě v soutěži včetně promo videa více ZDE.

Cenu při slavnostním galavečeru převzal starosta Domažlic Radek Wiesner spolu se zástupci atelieru Mepro.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 15.11.2022 09:17



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka