Dotace ministerstva vnitra podpoří v Plzni projekty v oblasti prevence kriminality

Rada města Plzně schválila přijetí dotace na čtyři projekty v oblasti prevence kriminality. Podporu ve výši 1,44 milionu korun získá z Programu prevence kriminality Ministerstva vnitra České republiky.

Cílená propagace v Plzni

Konkrétně to má být na asistenty prevence kriminality, Probační a resocializační program NABOSO, dále na projekt s názvem I prevence může být legrace a letní dětský tábor s městskou policií.

Díky dlouhodobé spolupráci s ministerstvem vnitra má za sebou Plzeň už několik klíčových projektů. Aby mohla čerpat státní dotace, musela zpracovat vlastní víceletou koncepci prevence kriminality.

„Dotace je poskytována zejména organizacím, které realizují projekty s dlouhodobým charakterem činnosti, které mohou přispět k řešení aktuální bezpečnostní situace ve městě. Město Plzeň s ministerstvem vnitra spolupracuje v oblasti prevence kriminality od roku 1996,“ řekl Jiří Winkelhöfer, radní města Plzně pro oblast bezpečnosti a prevence kriminality.

Projekt Asistent prevence kriminality (APK) je v Plzni úspěšně realizovaný od roku 2014. Činnost asistentů je již plně provázána s dalšími subjekty, zejména s Policií ČR, sociálními odbory, školami i neziskovými organizacemi. APK se výrazně podílejí zejména na zjišťování bagatelní a latentní protiprávní činnosti, která je policií a strážníky obtížně řešena. Asistenti rovněž přispívají ke zvyšování veřejného pořádku v lokalitách své působnosti, ale mnohdy se také úspěšně podíleli na řešení různých sousedských sporů. Jejich důležitou rolí je také pomoc zejména sociálně slabým obyvatelům v navázání kontaktu se samosprávou a poskytovateli sociálních služeb. Velmi dobrá spolupráce byla navázána také s některými základními školami při řešení záškoláctví.

Účelem projektu Probační a resocializační program NABOSO je základní prevence sociálně patologických jevů ve společnosti formou individuální a skupinové práce s klientem. Dané služby v této oblasti mají dlouholetou historii a záměrem je rozšíření působnosti o komplexní řešení problematiky nejen na poli prevence kriminality, ale i ve vzdělávání klientů v platné legislativě, právních i morálních normách.

Účel projektu s názvem I prevence může být legrace je realizace vícedenních zážitkových pobytů pro děti ze socio-ekonomicko znevýhodněného prostředí v Plzni. Pobyty budou pořádané organizacemi Člověk v tísni a TADY A TEĎ, které s danou cílovou skupinou dlouhodobě pracují a jejich spolupráce je rovněž propojena s Orgánem sociálně právní ochrany dětí jednotlivých plzeňských městských obvodů a pracovníky Probační a mediační služby v Plzni.

Kromě mnoha jiných povinností, které plní Městská policie v Plzni, plní i úlohu na poli prevence kriminality. Významnou součástí preventivních programů se stal resort školství, resp. školské orgány a školy na regionální nebo místní úrovni, kde metodici prevence kriminality organizují pravidelné besedy na různá témata. Nad rámec těchto aktivit realizuje městská policie pravidelně letní táborový pobyt pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka