Doubravecká 14. základní škola se mění, žákům se bude lépe dýchat

Velkou modernizací prochází 14. základní škola v Zábělské ulici. Mezitím, co děti podstupují distanční výuku, stavební práce na školním objektu jsou v plném proudu.

Cílená propagace v Plzni

„Díky stavebním úpravám se učitelům i žákům výrazně zlepší mikroklimatické podmínky ve třídách. Budova dostává nejen nové zatepletní, ale také novou vzduchtechniku,“ říká plzeňská radní pro školství a zastupitelka čtvrtého obvodu Lucie Kantorová (ANO).

Práce na objektu odstartovaly loni na podzim. Hotovo by mělo být letos v říjnu. V současné době jsou dokončeny práce na části objektu pro první stupeň základní školy.

„Přípravy na projekt jsme zahájili před šesti lety, před třemi lety jsme dokončili projekt na rekuperaci, která byla podmínkou pro získání dotace. Všichni se moc těšíme na příjemnější prostředí, ve kterém se nám bude lépe pracovat,“ říká ředitelka školy Helena Lišková.  

Investice si vyžádá 57 milionů korun. Většinu nákladů zaplatí zřizovatel zařízení, kterým je město Plzeň. Evropská dotace přerozdělovaná ministerstvem životního prostředí pak činí 40 % ze způsobilých výdajů. 

„Na 14. základní škole jsem strávil devět let života, takže mohu posoudit, jak moc se tu vše změnilo. Kromě nového hřiště, které bude po covidové pandemii sloužit i veřejnosti, se změnil i předprostor školy. K nepoznání jsou i učebny a vnitřní vybavení. Nová vnější fasáda a její zateplení jsou takovým zlatým hřebem celé proměny,“ říká starosta Tomáš Soukup (ANO).

Obvod chystá parkoviště

Na úpravy 14. základní školy naváže i samotný čtvrtý městský obvod, který u zadního vchodu školy v ulici Ke Sv. Jiří připravuje vybudování až třinácti parkovacích stání.

„Některá z nich budou koncipována jako K+R stání, která jsou určena pro krátkodobé zastavení. Věříme, že díky tomu se rodičům zvýší komfort při odvozu dětí do školy i během jejich vyzvednutí po konci školní výuky,“ uvádí místostarostka obvodu Lenka Kočová (ODS).

Projekt se již připravuje. Pokud půjde vše podle plánu, mohla by být na podzim vypsána soutěž na dodavatele stavby. Samotná realizace by pak mohla být zahájena na jaře 2022. Kromě komfortu by nové parkování mělo výrazně přispět i ke zvýšení bezpečnosti na komunikaci.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka