Doubravecké slavnosti vína se nesly ve znamení rekordů, vypilo se přes 2,5 tisíce lahví

Více než 5 000 návštěvníků se o víkendu vydalo na tradiční dvoudenní Doubravecké slavnosti vína do Habrmannova parku, které nabídly ochutnávku od více než 10 vinařů převážně z Moravy, a to z podoblasti Slovácka a dále z Velkopavlovické podoblasti.

Cílená propagace v Plzni

Lidé měli možnost ochutnat také víno z českého středohoří a pravé biovíno z Velkopavlovické podoblasti. Nechyběl samozřejmě ani burčák. Hudební doprovod obstarala například cimbálovka nebo uskupení Steven's. Připraveny byly i dílny pro děti. 

Velkým lákadlem byl bílý a červený burčák, vinařům ho pod rukama zmizelo celkem 500 litrů. Lidé měli zájem také o víno klasických odrůd, z bílých vín šel na odbyt Müller Thurgau, Veltlín zelený nebo Ryzlink rýnský či Sauvignon. U žen bodovala často Pálava. Vzhledem k horkému počasí ustoupilo do pozadí červené víno, i tak ale lidé ochutnali řadu zajímavých vín, například Neronet, Dornfelder, Frattava nebo Lagrein. „Nejvíce lidé ochutnávali suchá vína, což platilo i pro mladé návštěvníky. Samozřejmě se prodávala i polosladká Pálava, která je poměrně žádaná. Je ale vidět, že už lidé více dospěli k suchým vínům a mám radost z velkého zájmu o víno jako takové,“ říká jeden z pozvaných vinařů Vladimír Osička. Lidé měli možnost také ochutnat aromatizované vinné nápoje, což je alternativa k populárnímu Aperolu. K dostání bylo také oblíbené Frizzante, tedy jemně perlivé víno s nižším obsahem alkoholu, které boduje zejména u mladé generace. „Já jsme moc rád, že sem přišlo tolik lidí. Mám také radost, že se nám podařilo zajistit tolik zajímavých vinařů. Někteří z nich už mi říkali, že za nimi jdou lidé cíleně, protože jim minulý rok jejich víno chutnalo a dokonce za nimi vyrazili i na Moravu. Píší se tady nové příběhy, což je moc dobře,“ konstatuje starosta Tomáš Soukup. „Při prvním ročníku jsme měli strach, jestli se ve městě piva tyto slavnosti ujmou, ale zájem byl. Ta tradice se rozvíjí a slavnosti jsou lepší a lepší a chodí víc a víc lidí,“ doplňuje místostarosta MO Plzeň 4 Zdeněk Mádr. Doubravecké slavnosti vína ale nabídly také program pro děti, bylo zde několik dílniček, kde mohly vyrábět svíčky, zkoušely pískování nebo vyráběly výrobky z korálků. Samozřejmě nechybělo ani oblíbené malování na obličej.

foto: zdeněk vaiz

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka