Doubravka uctila památku obětí náletu ze 17. dubna 1945

Památku obětí spojeneckých náletů ze 17. dubna 1945 a padlých ve druhé světové válce v pátek uctili na Doubravce.

Cílená propagace v Plzni

Pietní akty zde proběhly na třech místech. Kvůli mimořádné situaci se však musely obejít bez účasti veřejnosti.

Zástupci obvodu nejprve vzpomněli na oběti bombardování z konce druhé světové války v Sousedské ulici. Během náletu zde před 75 lety přišlo o život 118 osob. K místnímu památníku položili kytice a uctili památku zemřelých minutou ticha.

„Během spojeneckých náletů na Plzeň umírali i nevinní obyvatelé Doubravky. Stali se oběťmi boje za naši svobodu a demokracii. Lítost nad ztrátou lidských obětí lze jen těžko vyjádřit slovy. O to více je třeba ctít odkaz a hodnoty, za které jiní zaplatili tím nejcennějším, co měli. Vlastním životem. Važme si proto svobody a demokracie a nikdy nezapomeňme na válečné hrdiny a oběti, které válka přinesla,” říká starosta čtvrtého plzeňského obvodu Tomáš Soukup (ANO).

Mezi nejvíce zasaženými místy na Doubravce byla dělnická kolonie Cikánka mezi Jateční ulicí a řekou Berounkou. Tragické události z konce druhé světové války zde připomíná nový památník s pláštěm autentické letecké pumy. Ten byl vybudován v roce 2018 zejména jako poděkování všem pyrotechnikům, kteří do dnešního dne odstraňují následky tohoto bombardování. V podzemním krytu, na který tehdy dopadla letecká puma, zahynulo kolem stovky civilistů.

„Řada pamětníků, kteří tehdy v oblasti Cikánky žili, má dodnes tyto události v živé paměti. Uvědomujeme si, že se jedná o citlivou událost, i proto jsme pietní místo před dvěma roky obnovili a upravili. Mrzí mě, že jsme se zde dnes sešli v tak skromném počtu bez účasti veřejnosti. Věřím však, že ani současné události nikomu nezabrání v tom, aby obětem náletů z dubna 1945 na dálku věnoval alespoň tichou vzpomínku,“ dodává místostarosta Doubravky Zdeněk Mádr (ODS).

Poslední z pietních aktů se konal v pravé poledne na Habrmanově náměstí. Do zdejší základní školy v Masarykově ulici se po dubnových náletech nevrátilo 38 dětí a také učitelka Květoslava Zajíčková.

Spojenecké nálety proběhly 17. dubna 1945 v ranních hodinách. Cílem spojenců bylo mimo jiné zničit seřaďovací nádraží, a znemožnit tak německým vojákům ústup po železnici. Řada bomb však dopadla mimo cíl a připravila v Plzni o život až 850 civilistů.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka