Doubravka zafinancuje proměnu školy, novou cyklostezku i parkoviště

Řadu zajímavých investic pro letošní rok připravil čtvrtý plzeňský obvod.

Jarní servisní akce AUTO CB

Mezi nejvýznamnější z nich patří zásadní proměna 22. základní školy, stavba nové cyklostezky nebo vybudování parkoviště v lokalitě u sv. Jiří. 

Doubravecká 22. základní škola v ulici Na Dlouhých projde výraznou obnovou. Sdílený projekt města a obvodu vyjde na celkem 8,3 milionu korun. Zatímco město za 1,7 milionu zafinancuje nový vstup do budovy s přístřeškem, městský obvod za zbývajících 6,6 milionu zrevitalizuje veřejné prostranství před samotnou školou.

„Škola se stane bezbariérovou a vznikne v ní prostor pro bezpečné uložení kol. Zároveň zde dojde k revitalizaci prostranství, aby bylo vhodné pro odpočinek i shromažďování dětí. Předpokládáme, že v druhé polovině roku by se mohlo začít stavět. Podmínkou je spolufinancování ze strany města,“ říká místostarosta Zdeněk Mádr.

Cyklisté, pěší a in-line bruslaři se mohou těšit na novou 1,8 kilometru dlouhou cyklostezku Na Drážkách, která propojí Červený Hrádek s Újezdem. V současnosti probíhá územní řízení, letos na jaře chce obvod získat stavební povolení a v první polovině příštího roku by měly podle dosavadních plánů odstartovat práce na stavbě. 

„Jedná se o jednu z cest, jak bezpečně propojit Červený Hrádek s Újezdem ve chvíli, kdy mezi oběma městskými částmi neexistuje bezpečná komunikace pro chodce podél Červenohrádecké ulice. Nyní jednáme s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových, který vlastní část pozemků pod zamýšlenou trasou cyklostezky. Jednání o převodu těchto pozemků jsou na dobré cestě,“ dodává starosta Tomáš Soukup.

Řidiče pak potěší vybudování nového parkoviště v lokalitě u sv. Jiří v místě bývalých usazovacích nádrží vodárny. V rámci první etapy stavby zde vznikne 75 nových stání pro automobily. Během druhé etapy prací by se pak měl tento počet zdvojnásobit.

„Stavba je již připravena. Nyní jednáme se Správou veřejného statku města Plzně o možné finanční spoluúčasti. Parkoviště bude sloužit návštěvníkům kulturních akcí u sv. Jiří nebo lidem, kteří se budou pohybovat po cyklostezce. Při akcích jako je tradiční pouť totiž dochází k neřešitelným zácpám v prostoru za železniční tratí,“ vysvětluje Mádr.

Více než 30 milionů korun si vyžádá revitalizace bloku Revoluční – Republikánská – Rodinná v blízkosti Rokycanské ulice, kde již dochází ke kompletní rekonstrukci sítí, budování nových parkovacích míst a obnově zeleně. Akci realizuje Správa veřejného statku města Plzně, které čtvrtý plzeňský obvod přispěje šesti miliony korun. 

„Rovněž se počítá se změnou dopravního značení, pomocí kterého dojde k vytvoření jednosměrných ulic. Díky tomu řidiči budou moci parkovat své vozy po obou stranách ulice, aniž by porušovali dopravní předpisy. Revitalizace vnitrobloku by měla být dokončena letos a v budoucnu na ni naváže stavba lávky přes Rokycanskou ulici, která nahradí stávající podchod. Jedná se o investici Správy veřejného statku města Plzně s městem Plzní a Útvarem koncepce rozvoje a města. Letos proběhl první výrobní výbor, jehož členem jsou i zástupci obvodu,“ sděluje starosta Soukup.

Rekonstrukce se letos dočká také hasičská zbrojnice v Bukovci. Oprava střechy a izolací zdiva si vyžádá 1,9 milionu. Celkem 2,5 milionu pak bude stát oprava 6. mateřské školky. V červnu bude rovněž dokončena největší letošní investice na území obvodu, kterou je rekonstrukce Mohylové ulice za více než 90 milionů korun. 

Nespí ani práce na dalších projektech. Vedení obvodu nadále hledá vhodné využití pro kulturní dům v Červeném Hrádku, který se může proměnit v komunitní centrum pro seniory. Zásadní je v tomto případě nalezení vhodného dotačního titulu.

Doubravka také bude opět usilovat o zařazení rekonstrukce budovy bývalé školy na Habrmannově náměstí do rozpočtu města na příští rok. Několik let prázdná a nevyužívaná budova se má stát novým sídlem obvodu. Její rekonstrukce je odhadována na celkem 135 milionů korun, přičemž by ji financovalo město Plzeň.

Na území obvodu rovněž dojde k opravě turisty hojně využívané dřevěné lávky v Zábělé a také se připravuje vybudování nové (již druhé) mateřské školky v Újezdě.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 29.02.2020 14:09



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka