Drůbežáři z Klatov přinášejí tipy na cizokrajná jídla

Chybí vám dovolená u moře, tamější jídlo? Připomeňte si cestování alespoň tematickou večeří s cizokrajným jídlem.

Cílená propagace v Plzni

A potěšte celou rodinu společně s osvědčenými produkty od Drůbežářského závodu Klatovy.

Vytvořte si dle destinace autentický večer doma. Že nevíte, jak začít? Vše je hlavně o vaší nápaditosti a ingrediencích. Zaměřte se na kvalitu a připravte svým blízkým hostinu, kterou byste si dopřáli třeba na dovolené, ale teď můžete v pohodlí vašeho domova. Drůbežářský závod Klatovy pro vás připravil tři recepty, které vás zanesou alespoň na talíři do oblíbených míst. Připravíte si tak kvalitní kuřecí mleté maso na několik způsobů.

Kuřecí mleté maso je skvělým zdrojem vitamínu, především vitamínu B6, který je nezbytný pro vstřebávání látek a celkový chod metabolismu. Pravidelná konzumace kuřecího mletého masa dodává tělu niacin, který má protirakovinné účinky. Díky obsaženému fosforu má příznivé účinky i na kvalitu zubů a kostí. Obohacuje tělo o bílkoviny a aminokyseliny, díky kterým se lépe regeneruje a narůstá svalová tkáň. Je vhodné při všech dietních režimech a má blahodárné účinky na tělesnou hmotnost a funkci některých orgánů.

Prosluněné Řecko v podobě typických souvlaki vás přenese na terasy u bíle omítnutých domků s modrými střechami a okenicemi. Kde vás navnadí mořský vzduch, ale těšit se budete především na typicky známé čerstvé ingredience, voňavé právě utržené bylinky a šťavnatou ale na skus křupavou zeleninu. Mexickou kuchyni si přivoláte na talíř se zapečenými batáty se směsí z mletého kuřecího masa a aromatickým kořením. A pokud vám chybí francouzská kuchyně, tak se ponořte do vůně slaných koláčů zvaných quiche. Velkým pomocníkem v kuchyni při přípravě těchto vybraných receptů vám bude jeden z velmi oblíbených produktů na trhu Kuřecí steak bez kůže mletý od Drůbežářského závodu Klatovy.


1) Quiche s mletým kuřecím masem

Co budete potřebovat na těsto:

    • 100 g másla  +  na vymazání formy
    • 200 g hladké mouky
    • 75 g vody

Co budete potřebovat na náplň:

    • 350 g Kuřecího steaku bez kůže mletého od Drůbežářského závodu Klatovy
    • 100 g slaniny
    • 1 ks cibule
    • 10 g sádla
    • sůl a pepř
    • 1 lžičky sladké papriky
    • 1 lžičky oregana


    • 1 lžičky bazalky
    • 2 stroužky česneku
    • 200 ml smetany ke šlehání
    • 3 vejce
    • 130 g goudy
    • hrst parmazánu

1/ Těsto: Máslo nechte povolit a společně s moukou zpracujte na drobenku (ručně nebo v kuchyňském robotu). Poté přidejte vodu a vypracujte pružné těsto.

2/ Zabalte těsto do potravinové fólie a nechte v lednici alespoň hodinu odpočívat.

3/ Mezitím si připravte věci na náplň. Cibuli najemno nakrájejte. Rozpalte si pánev, vložte do ní sádlo a poté, co stáhnete na menší výkon, přidejte cibuli a následně i slaninu.

4/ Restujte asi 5 – 8 minut dozlatova a poté přidejte kuřecí mleté maso, osolte a opepřete. Na chvíli opět zvyšte výkon a orestujte maso, tak aby bylo hotové. Všechnu šťávu nechte vyvařit. Následně přidejte koření, papriku, oregano, bazalku a česnek nakrájený najemno. Smíchejte s masem a pak nechte vychladnout.

5/ Předehřejte si troubu na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Připravte si formu na koláč či dort, ideálně 26 cm v průměru. Vyložte ho pečícím papírem a nebo vymažte máslem.

6/ Těsto vyndejte z lednice a vyválejte. Přendejte do formy na dno a vytvarujte asi 2 cm okraj. Propíchejte těsto vidličkou a dejte na 12 minut do trouby.

7/ Těsto se předpéká a mezitím dodělejte náplň. Do mísy nalijte smetanu, přidejte vejce a důkladně prošlehejte. Poté přidejte goudu i parmazán a opět promíchejte. Nakonec přidejte maso a opět zamíchejte.

8/ Vyndejte po 12 minutách předpečené těsto a přidejte na něj náplň, uhlaďte stěrkou a vložte opět do trouby, kterou stáhněte na 170 °C a znovu pečte 25 – 30 minut do zlatohnědé barvy. Podávat můžete teplé i studené.


2) Řecké souvlaki s grilovanou zeleninou a bulgurem

Co budete potřebovat:
    • cuketu,
    • lilek,
    • cherry rajčátka,
    • 2 druhy papriky
    • červenou cibuli,
    • 250 g Kuřecího steaku bez kůže mletého od Drůbežářského závodu Klatovy,
    • 2 lžíce zakysané nebo normální smetany,


    • oregano, tymián, římský kmín, sušený česnek, můžete přidat i pískavici,
    • pepř a sůl,
    • řecký jogurt a okurku,
    • špejle,

1/ Smícháme mleté kuřecí maso s pepřem, solí, smetanou, koření a sušeným česnekem. Pořádně vše promácháme a budeme se snažit udělat malé válečky, které napícháme na špejle. Potom maso dáme péct do trouby, dokud nezezlátne. Nejlépe ze začátku na vysoký stupeň a potom troubu snížit na 180 °C. Asi tak 30 – 40 minut.

2/ Mezitím si připravte zeleninu, kterou nakrájejte na kousky a buď orestujte na olivovém oleji v pánvi, nebo grilovací pánvi. Také ji můžete dát do kontaktního grilu po plátkách nebo 15 minut před dopečením masa přidat do trouby k masu.

3/ Z řeckého jogurtu a nastrouhané vyždímané okurky si můžete připravit domácí tzatziki, okořeňte, přidejte sušený česnek a kapku citronové šťávy. Podávat můžete s uvařeným bulgurem nebo pita chlebem.


3) Pečené batáty plněné mexickou směsí s mletým kuřecím masem

Co budete potřebovat:

    • 2 střední batáty
    • 1 cibuli
    • 10 g sádla
    • 1 konzervy červených fazolí
    • 1 konzervy kukuřice
    • 2 stroužky česneku
    • svazeček jarní cibulky
    • 1 červená chilli paprička
    • 1 limetka
    • 1 lžička římského kmínu
    • 1 lžička sušeného koriandru
    • 1 lžička sladké papriky
    • sůl, pepř
    • 250 g Kuřecího steaku bez kůže mletého od Drůbežářského závodu Klatovy

1/ Předehřejte si troubu na 180 °C. Plech vyložte pečícím papírem. Batáty si rozpulte a vyskládejte na plech vždy rozkrojenou částí navrch. Pečte asi 1 hodinu.

2/ Po upečení nechte 5 minut batáty zchladnout a poté z nich vydlabejte vnitřek, který si dejte do misky. Slupky opět vraťte do trouby a pečte dalších 10 minut dokřupava.

3/ Mezitím si najemno nakrájejte cibuli. Poté na pánvi rozpalte trochu sádla a vsypte cibuli. Nechte ji zezlátnout a přidejte kuřecí mleté maso. Maso orestujte tak, aby bylo už hotové.

4/ V misce rozmačkejte vnitřek batátů. Propláchněte fazole a kukuřici ve studené vodě a nechte okapat, poté přidejte do misky. Oloupejte česnek a rozdrťte ho najemno. Chilli papričku nakrájejte na malé kousky společně se zelenými stonky jarní cibulky. Vše promíchejte se směsí v misce.

5/ Přidejte římský kmín, koriandr, papriku, sůl, pepř a vymačkejte do směsi šťávu z limetky. Následně promíchejte s masovou směsí.

6/ Batátové „loďky“ vyndejte z trouby a naplňte směsí.

Další recepty najdete na instagramu @klatovskekureci nebo Facebooku @DZKlatovy.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka