Dvě hudební legendy už tento týden v Měšťanské besedě

Už tento týden se v Plzni odehrají hned dvě hudební události roku.

Cílená propagace v Plzni

Ve středu v Měšťanské besedě vystoupí legenda jazzového klavíru, 22 cenami Grammy ověnčený Chick Corea. A ve čtvrtek na stejném pódiu předvede svoji show a představí skladby z nového alba saxofonista Maceo Parker.

Chick Corea byl hudebním trumfem letošního ročníku hudebního festivalu Prague Proms. Se svým Akoustic Bandem ohromil zcela vyprodanou Smetanovu síň pražského Obecního domu. V polovině listopadu se Corea do České republiky vrací, a to 14. listopadu do Plzně.

Plzeňský koncert Chicka Corey bude o dost jiný než jeho letošní pražské vystoupení. Diváci ho zažijí jako sólového klavíristu v rámci jeho hudebního programu Solo Piano. Bude to úplně poprvé, kdy Chick Corea zahraje v České republice na klavír sólově. Na pódiu pouze s 88 černými a bílými klávesami zvukově dokonalého klavírního křídla vyjadřuje Chick Corea to nejpodstatnější ze svého umění a odhaluje svůj hudební svět – nenapodobitelně, virtuózně, úchvatně.

Armando Antonio „Chick“ Corea je čtvrtým nejvíce nominovaným umělcem v historii cen Grammy. Z 63 nominací jich v prestižní cenu proměnil již 22. Spolupracoval s mnoha hvězdnými hudebníky, o kterých se dnes učí ve školách, jako například s Milesem Davisem, kytaristou Johnem McLaughlinem, s Bobbym McFerrinem nebo klavíristou Herbie Hancockem. Byl prvním jazzovým pianistou své doby, který v roce 1971 natočil klavírní improvizace a otevřel dveře žánru sólového klavíru. Několikrát za jazzová improvizační sóla převzal ceny Grammy, naposledy to bylo v letech 2011, 2012 i 2014.

V letošním roce se Chick Corea pustil do svého zatím posledního sólového dobrodružství, když se vydal na sólové klavírní turné. Mezi jeho evropské zastávky v Bruselu, Vídni nebo Paříži zařadil také Plzeň. „Troufám si říci, že Plzeň ještě nikdy nehostila koncert tak legendárního muzikanta, jako je Chick Corea,“ řekl Ivan Jáchim, jednatel společnosti Měšťanská beseda Plzeň s.r.o., která koncert pořádá. Akce se koná za podpory Plzeňského kraje a města Plzně.

Vstupenky v ceně od 790 Kč jsou v prodeji na www.mestanska-beseda.cz a na www.ticketmaster.cz a také na předprodejních místech v Plzni (náměstí Republiky 41 nebo Kopeckého sady 13).
Se vstupenkou na koncert Chicka Corey lze získat slevu 20 % na vstupenku ke stání na koncert saxofonisty Maceo Parkera (15. 11. 2018). Slevu lze uplatnit na předprodejním místě (náměstí Republiky 41, Plzeň nebo Měšťanská beseda, Kopeckého sady 13, Plzeň).

Světová legenda funku, americký saxofonista Maceo Parker skoro přesně před čtyřmi lety roztančil vyprodaný Velký sál Měšťanské besedy vPlzni. Letos oslavil Maceo 75. narozeniny a vydal nové album „It’s All About Love“, které je už jeho 17. vpořadí. Tento týden, 15. listopadu se do Plzně vrací, aby tu opět předvedl svoji šlapající show sosvědčenými hity i novými skladbami.

Maceo Parker se narodil na svátek sv. Valentýna roku 1943. Letos vúnoru, kdy oslavil 75. narozeniny, vydal své nejnovější album It’s All About Love. Není náhodou, že každá ze skladeb na albu má vnázvu slovo láska. „Díváte se na zprávy a vidíte, jaké hrůzy se dějí všude kolem. Říkám, že na světě není dostatek lásky,“ vysvětluje Maceo. „A tak jsem se rozhodl, že musím lásku šířit.“ Napříč novými skladbami zní jeho zvučný soulový hlas a svižný, optimistický saxofon ve funky aranžích.

Americký saxofonista, považovaný za jednoho znejlepších na světě, se naplno věnuje muzice už více než 50 let. Hrál po boku nejvýznamnějších hudebníků 20. století, se svojí kapelou dokáže odehrát přes 250 koncertů ročně a dodnes tvoří vlastní hudbu.

Narodil se jako druhý ze tří synů rodině zchudých poměrů vSeverní Karolíně, kde žije dodnes. Už od dětství ho bavila hudba. Když asi v6 letech uslyšel hrát pochodovou kapelu, uchvátil ho její zvuk natolik, že ihned věděl, že to je ono. A vybral si saxofon.

Sbratry hrajícími na trombon a bicí a sestřenicí na trumpetu založili v50. letech kapelu. Postupně začali vystupovat vklubech za peníze, kterými přispívali na domácnost svým rodičům. Už vté době Maceo věděl, že chce hrát tak, aby se lidé dobře bavili. Chtěl rozveselit jejich životy. „Dobrý koncert vás vezme pryč od každodenním problémů,“ říká. A tak fungují jeho koncerty dodnes.

Pak přišel přelomový rok 1964, kdy Macea a jeho bratra Melvina pozval do své kapely sám James Brown. Maceo sním hrál dalších 30 let. Spolupracoval i sřadou dalších známých hudebníků, například sPrincem, Georgem Clintonem nebo Red Hot Chili Peppers.

Od 90. let koncertuje se svou vlastní kapelou. Od té doby pravidelně jezdí i do České republiky, kde si Maceo Parker získal spoustu fanoušků a jeho koncerty bývají vyprodané. Ten letošní a jediný vČechách bude už  15. listopadu od 20 hodin vMěšťanské besedě vPlzni.

Vstupenky na koncert jsou v prodeji na www.mestanska-beseda.cz, www.plzenskavstupenka.cz nebo www.ticketmaster.cz.

Slevu 20 % na vstupenku ke stání lze získat po předložení zakoupené vstupenky na koncert klavíristy Chicka Corey (14. 11. 2018). Slevu lze uplatnit na předprodejním místě (náměstí Republiky 41, Plzeň nebo Měšťanská beseda, Kopeckého sady 13, Plzeň).

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka