Dvě vzpomínková setkání věnovaná Václavu Havlovi připravuje na středu Plzeň

Dvě vzpomínková setkání věnovaná památce prezidenta Václava Havla při příležitosti jeho nedožitých 80. narozenin připravuje město Plzeň. Obě se uskuteční 5. října, a to nejprve od 13 do 13:30 hodin u Lavičky Václava Havla v Šafaříkových sadech v centru města, poté od 14 do 14:30 hodin u Věznice Plzeň.

Cílená propagace v Plzni

Tam bude odhalena pamětní deska připomínající Havlovo věznění v Plzni na Borech. 

Lavička Václava Havla se nachází v Šafaříkových sadech, město Plzeň ji slavnostně odhalilo v říjnu 2014. Pamětní místo tvoří dvě křesla spojená kulatým stolem, jehož středem prorůstá strom, autorem lavičky byl světoznámý výtvarník, architekt, designer Bořek Šípek. Kromě západočeské metropole stojí Lavičky Václava Havla i na dalších místech, například ve Washingtonu, Barceloně, v Praze. 

Pamětní deska na věznici připomene období uvěznění Václava Havla v Plzni, tedy 30. července 1981 až 28. ledna 1983. Součástí nápisu bude také číslo, které měl Václav Havel přiděleno, chybět nebude ani srdíčko, jež tento spisovatel, dramatik a politik připojoval ke svému podpisu. Autorem pamětní desky je plzeňský akademický sochař František Bálek. 

Bývalý prezident Václav Havel získal krátce po revoluci v Plzni čestné občanství, nejvyšší ocenění, které město uděluje. Stalo se tak 6. května 1990 v rámci oslav osvobození města americkou armádou. Do Plzně tehdy přijel s americkou velvyslankyní Shirley Temple Blackovou, aby zde položil základní kámen pomníku osvoboditelům města.

Do západočeské metropole přijížděl i jako divadelník. Opakovaně navštívil Mezinárodní festival Divadlo, členem jehož čestného předsednictva byl. Plzeň navštívil i při uvedení jeho hry Odcházení, kterou nastudovalo Divadlo J. K. Tyla a uvedlo v roce 2008. 

V roce 2009 převzal Václav Havel v Plzni Cenu 1. června. „Nejsem dobrodruh, nejsem člověk s dobrodružnými sklony, a přesto jsem měl velmi dobrodružný život. Pravděpodobně proto, že tomu chtěly dějiny, a nikoliv proto, že jsem to chtěl já. Uvedu jenom jeden paradox. Já jsem určitou část svého života prožil zde v Plzni na Borech za to, že jsem se zasazoval za lidská práva. A nyní za totéž zde dostávám cenu,“ prohlásil tehdy.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 04.10.2016 14:12



2 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka